Castella kakku

23. maaliskuuta 2014


Näin maininnan tästä kakusta eräässä sarjakuvassa ja päätin hieman tutustua siihen, mikä tämä Japanissa tunnettu Nagasakilainen kakku oikein on. Selvisi, että kyseessä on hyvin huokoinen kuivakakku, joka valmistetaan yleensä suorakaiteen muotoiseksi. Alunperin tämä kakku päätyi Japaniin Portugalista, joten se siksi muistuttaa mm. Madeiran kakkua.

Kakku

4      pientä kananmunaa (tai 3 isompaa) keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
1 dl  sokeria (vajaa)
1 rkl hunajaa
1 dl  karkeita vehnäjauhoja (käytin täysjyvävehnäjauhoja)
1 rkl maitoa

Vatkaa kananmunan valkuaiset ja sokeri kiinteäksi vaahdoksi, varo vaahdottamasta liikaa.
Lisää keltuaiset varoen yksitellen sekoittamalla käsin vispilällä joka lisäyksen yhteydessä. Lisää hunaja ja sekoita. Lisää vehnäjauhot siivilän läpi sekoittaen aina välillä. Lisää maito seoksen pinnalle ja sekoita vain pinnalta, niin että maitoa ei enää näy. Ota nuolija ja kääntele taikina lopuksi sekaisin. Kopauta kulhoa pöydälle muutamia kertoja, niin että taikinassa olevat ilmakuplat nousevat pintaan ja pääsevät ulos taikinasta.
Käytin paistamisessa perinteistä leipävuokaa, joka oli 25 cm pitkä. Taittele leivinpaperi paistovuokaan mahdollisimman tasaiseksi. Jos käytät täysin tasapohjaista vuokaa, aseta leivinpaperi vain vuuan pohjalle ja öljyä vuoan sivut. Kaada taikina vuokaan hyvin hitaasti, niin että kaatamisen yhteydessä taikinasta poistuu ilmakuplat. Kopauta vuokaa vielä muutaman kerran pöytään ja paista 160 asteisessa uunissa 20-30min. Valmiina kakun pinnan pitää olla kullankeltainen ja lusikalla painettaessa kakun pinnalta kuuluu pieni vinkuva ääni.
Ota vuoka pois uunista ja anna jäähtyä hetki, jos kakun pinnalle ilmestyy ryppyjä, kumoa vuoka väärinpäin varovasti tasaiselle pinnalle ja hetken odottelun jälkeen käännä takaisin oikeinpäin, jolloin pinnasta on tullut jälleen sileä. Anna kakun jäähtyä.
Kun kakku on jäähtynyt, kumoa se vuuasta varovasti esim. veistä apuna käyttäen. Leikkaa kakun jokaiselta reunalta ohut siivu pois, niin että siihen tulee siistit tasaiset reunat.
Tarjoile kakku tuoreena ja säilö kelmuun tms. käärittynä.

Tämä kakku oli mielenkiintoinen kokemus ja makukin oli hyvä. Muistutti aika paljon perinteistä sokerikakkupohjaa, mutta rakenne oli eheämpi ja pesusienimäisempi. Suosittelen kokeilemaan, vaikka vaatiikin hieman kärsivällisyyttä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget