Leipäjuustopiirakka

17. huhtikuuta 2014


Leipäjuusto ja lakkahillo ovat mitä mainioin yhdistelmä. Sen valmistamisesta on tosin useita eriäviä mielipiteitä sen suhteen, kuuluuko leipäjuusto vain sulattaa sellaisenaan uunissa vai lisätä liemeksi kermaa ja laittaa uuniin. Itse kuulun tähän ensimmäiseen koulukuntaan, leipäjuusto on parhaimmillaan sulatettuna, mielellään reunoilta hieman rapeaksi paistuneena, lakkahillon kanssa.
Toisaalta mikseipä leipäjuustoa voisi kokeilla hieman erilaisessa ympäristössä, kuten vaikka piirakan täytteenä? Maailma on pullollaan (tai ainakin melkein) erilaisia juustopiirakkareseptejä, joista osa on makeita ja osa suolaisia. Mikseipä siis kokeilisi hieman suomalaisempaakin versiota tästä komeudesta ja käyttää leipäjuustoa piirakan täytteenä? Lähdin siis kokeilemaan ideaa, mielenkiintoisinta tässä on se, että piirakasta ei lopulta oikein osaa sanoa onko se makea vai suolainen, se tyydyttää sopivasti molemmantyyppiset makunystyrät.
Hain netistä hieman ideointia tähän piirakkaan, aika moni resepti oli leipäjuustoa ja jotain suolaista kuten poroa tai kalaa. Lopulta löysin kuitenkin esikuvani tähän reseptiin Maistuis varmaan sullekin -blogista ja lähdin kokeilemaan.

Leipäjuustopiirakka

Pohja
50 g    voita
50 g    rahkaa (voi korvata 50 g:llä voita)
3 rkl   sokeria
1        kananmuna
2½ dl kaurasämpyläjauhoja (voi toki käyttää vehnäjauhojakin)
1 tl     leivinjauhetta

Täyte
2 dl       kermaa (käytin ruokakermaa)
2 dl       jugurttia (käytin maustamatonta, jos pitää makeammasta voi käyttää esim vaniljajugurttia)
2           kananmunaa
1 rkl      sokeria
2 tl        vaniljasokeria
n. 300g leipäjuustoa
n. ½ dl  lakkahilloa (voi käyttää enemmän tai vähemmän maun mukaan)

Vaahdota voi, rahka ja sokeri vaahdoksi, rahkan kanssa tästä ei tule ihan perinteistä vaahtoa, mutta rakenteen saa kuitenkin kouhkeutumaan. Lisää sokeri ja kananmunat. Lisää leivinjauhe jauhojen sekaan ja lisää ne taikinaan, suosittelen vaivaamaan lopputaikinan käsin, sillä siitä tulee aika jämäkkää. Laita taikina piirakkavuokaan ja levitä tasaiseksi vuuan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
Sekoita kerma, jugurtti, kananmunat ja sokerit kulhossa keskenään ja paloittele leipäjuusto sopivankokoisiksi paloiksi. Kaada liemi piirakkapohjan päälle ja ripottele leipäjuustopalat ympäriinsä siihen. Lopuksi lisää lakkahillo nokareittain pohjalle.
Paista 200 asteisessa uunissa n. 30-40 min, niin että täyte on hyytynyt ja piirakka saanut hieman väriä pintaansa. Tarjoile joko lämpimänä tai kunnolla jäähdytettynä.

Käyttämäni lakkahillo osoittautui ainakin kunnolliseksi luonnontuotteeksi,
löytyneitä havuja en kuitenkaan lisännyt piirakkaan tuomaan lisämakua.

Tämä piirakkaresepti on kyllä niin mainio, että suosittelen ehdottomasti ainakin kokeilemaan! Kun tein tämän niin se katosi alta aikayksikön enkä itse ehtinyt saamaan kuin pari palaa. Tämä on mainio tarjoiluehdotus myös silloin, jos haluaa esitellä suomalaistyyppistä ruokaa, tulee kaikki piirakoiden ja leipäjuuston hyvät ominaisuudet esille!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget