Paistettu makrilli

22. huhtikuuta 2014


Aikoinaan innostuin kokeilemaan kokonaisen makrillin valmistamista. Tämä on kuitenkin blogin ainoa kalaresepti, jota en ole sen suosion vuoksi viitsinyt siirtää syrjään vaikka kasvisruoka onkin nykyään blogin teema. Tämä resepti siis vain niille, joita kalaisemmat hommat kiinnostavat!

Makrilli ennen käsittelyä
Hyviä valmistustapoja makrillille on fileointi ja paistaminen tai kokonaisena uunissa/pannulla paistaminen. Jos käyttää kokonaista kalaa, saa siitä mehukkaamman kun tekee sen kylkeen viiltoja ja asettaa sitruunansiivuja niihin.
Päätin itse tyytyä tähän nopeahkoon keinoon ja fileoida makrillini ja paistaa sitten sen fileet. 
Fileointi osoittautuikin hieman haastavaksi makrillin jäykkyyden ja sen paksun selkärangan takia, joten jouduin aloittamaan sen vasta evän jälkeen (yleensä fileointi lähtee heti kidusten jälkeen). Fileoinnissa mukaan tuli jonkin verran ruotoja, mutta en antanut sen haitata tässä vaiheessa.
Nahan poistaminen osoittautuikin haasteeksi, sillä veitsen avulla sitä ei saanut pois kuten esim. lohesta saa, nahka repeili jos sitä yritti vain repiä pois. Tyydyin siis ratkaisuun, että paistan fileet nahkoineen päivineen ja jätän nahan sitten vain syömättä.
Kun sain fileet pois kalasta, huomasin, että sen selkärangan päälle oli jäänyt jonkin verran lihaa. Sen irrottaminen ei käynyt kovin näppärästi, joten päätin käyttää vain nämä fileet. Jos makrillin kypsentää kokonaisena, saa siitä hyödynnettyä paremmin kaikki osat.

Sain lopulta aikaan kaksi ihan hyvänkokoista filettä ja paistoin niitä pannulla kypsäksi, se vei aikaa muutaman minuutin. Tässä vaiheessa kuitenkin huomasin erään mielenkiintoisen seikan: makrillifileitä jos paistaa nahan kanssa, kannattaa ne paistaa vain lihan puolelta. Jos niitä yrittää paistaa nahan puolelta, menevät fileet rullalle (koska nahka kuivuu paistuessaan ja menee kippuralle).

Makrilli maistui loppupeleissä hyvältä, muistutti maultaan etäisesti seitä, mutta maku oli paljon aromikkaampi. Se maistui hyvin ihan sellaisenaankin syötynä sitruunalla höystettynä, mutta uskoisin että sopii myös mainiosti salaatin tms. kanssa. 
Kannattaa siis kokeilla uusia kaloja, vaikka ne vaikuttaisivatkin ensisilmäyksellä erikoisilta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget