Spinnyt täysjyvästä

2. toukokuuta 2014

Arnoldsissa on myynnissä spinny pullia, jotka ovat oikein maukkaita. Halusin itsekin kokeilla valmistaa jotain sen tyyppistä. Tutkiskelin netistä hieman reseptejä, ja aika monessa niistä käytettiin täytteenä korvapuustimaista täytettä eli voita, kanelia ja sokeria/fariinisokeria. Halusin pullistani kuitenkin oikein meheviä ja pehmeitä, joten käytin täytteessä myös rahkaa, jolloin pullan rakenne jää pehmeämmäksi. Vaniljaisen maun saavuttamiseksi käytin laiskasti vaniljakastikeaineksia, mutta vaniljakreemikin ajaisi saman asian tässä, täytteestä ei saa kuitenkaan tulla liian kosteaa.
Pullien tulee myös olla tarpeeksi korkeita, että mehevyys niiden sisällä säilyy, joten tässä ei kannata tehdä mitään minipullia halutessaan saavuttaa oikeaa rakennetta. Tein itse testiksi useampaa erikokoista, mutta isoimmista tuli mehukkaimpia.

Spinnyt

n. 12 isompaa spinnyä

kananmunaa voiteluun

Täyte
1 prk rahkaa
1 ps   vaniljakastikeaineksia (pussissa 63 g, myös vaniljakreemijauhe käy)
1 dl    juoksevaa margariinia (tai n. 100 g voita)
1       kananmuna
1 tl    vaniljasokeria
½ dl  kanelisokeria (määrä on arvio)

Kuorrute
1 ps vaniljakastikeaineksia
3 dl  maitoa (tai mitä pussin kyljessä ohjeessa sanotaan -1 dl)
Tai
100 g   maustamatonta tuorejuustoa
2 tl       vaniljasokeria
1-2 rkl tomusokeria
(1 rkl   maitoa tarvittaessa)
Tai
100 g vaniljatuorejuustoa
(1 rkl maitoa tarvittaessa)

Valmista pullataikina linkissä olevan ohjeen mukaan.
Pullataikinan kohotessa valmista täyte. Sekoita rahka ja vaniljakastikeainekset keskenään, niin ettei jauheesta jää paakkuja. Sulata voi ja lisää se rahkaseokseen. Lisää sekaan vielä kanamuna ja vaniljasokeria ja sekoita hyvin.
Kun pullataikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota siitä puolet ja kaulitse ohuehkoksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä puolet täytteestä levyn päälle ohueksi kerrokseksi ja sirottele kanelisokeri päälle, niin että sitä levittyy joka kohtaan taikinan päälle. Rullaa taikinalevy rullalle pituussuunnassa (paksumpi ja lyhyempi rulla) mahdollisimman tiiviisti ja nipistä lopulta taikinan pääty kiinni rullaan. Leikkaa rulla 5-6 osaan. Yhden rullan paksuuden tulisi olla 5-6 cm. Nosta pullat pystyssä leivinpaperille ja anna nousta vielä ainakin 10 minuuttia. Kohotuksen jälkeen voitele pullat päältä ja sivuilta hyvin. 
Paista 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, niin että pullat kypsyvät. Jos pullat oikein muhkeita, paistoaika voi olla hieman pidempi, mutta arviolta ei yli 20 minuuttia.
Valmista kuorrute sillä välin kun pullat ovat uunissa. Tähän on useampiakin vaihtoehtoja, itse tälläkertaa tyydyin helppoon ratkaisuun, ja tein vaniljakastikeaineksista kuorrutteeni. Paketissa oli sopivasti kaksi pussia, joten käytin toisen täytteeseen ja toisen kuorrutteeseen. Tein kuitenkin vaniljakastikeainespussin ohjeesta hieman tuhdimpaa, eli käytin vähemmän nestettä, mitä ohjeessa sanottiin.
Kuorrutteen voi myös tehdä itse tuorejuustosta, jolloin tuorejuusto notkistetaan ensin hyvin, jonka jälkeen siihen lisätään hieman tomusokeria ja vaniljasokeria tuomaan hyvää makua. Tarvittaessa voi lisätä hieman maitoa, jos seos kovin tiivistä. Käyttäessäsi vaniljatuorejuustoa, ohje muutoin sama mutta sokerienlisäysvaihe jää välistä.
Ota pullat uunista ja anna jäähtyä hieman. Nämä maistuvat parhailta lämpiminä kastikkeen kera.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget