Punasamettia, red velvet kakku

24. kesäkuuta 2014


Juhannuksena halusin valmistaa näyttävän kakun ja koska sattuneista syistä mansikoita ei juurikaan ollut saatavilla, luovuin perinteisen mansikkakakun toteuttamisideasta. Olin valmistanut red velvetiä joskus aiemminkin, tosin silloin kakku ei onnistunut kovin hyvin. Kuorrutin silloin kakun liian aikaisin ja kuorrute ikäänkuin suli kakun väliin (en siis malttanut odottaa kakun jäähtymistä). Muutenkin silloin käyttämälläni reseptillä kakusta tuli hieman kuiva. Kakku toimitti samalla merkkipäivän juhlistamiskakun virkaa, siksi osassa kuvista kynttilä.
Nyt osuin eräällä sivustolla hyvältä vaikuttavaan jäätelö red velvetiin. Pakastaminen sopi suunnitelmiini kerrankin ihan hyvin, joten en epäröinyt kakun toteuttamista. Yleensä pakastettavissa kakkuresepteissä on se ongelma, että pakastimessa ei ole tarpeeksi tilaa tai ei ole aikaa odotella tunteja kakun jäätymistä. 

Valmistusvaiheessa kakku vaikutti todella herkulliselta (herkillisuus säilyi kakun valmistuttuakin). Pohjasta tuli ihanan punainen ja mehevä. Spelttijauhot tekivät pohjasta samettisen. Jossain vaiheessa aion vielä kokeilla red velvetin valmistamista punajuuresta. Tämä oli kuitenkin mainio ensihädän vaihtoehto.
Kakku varmaan onnistunee myös ilman jäädyttämistä, mutta silloin täytettä pitää laittaa väliin vähemmän, ettei kakku levahda kasaamisen jälkeen. Pohja jää myös suhteellisen kosteaksi, joten siistien palojen leikkaaminen voi olla haastavampaa. 

Red velvet jäätelökakku

8 reilun kokoista palaa, 3 kerrosta 16 cm halkaisijan irtopohjavuoalla


Pohja
1           kananmuna
1½ dl    rypsiöljyä
1½ dl    piimää
½ rkl     omenaviinietikkaa (tavallinenkin vaalea viinietikka käy)
2 tl        vaniljasokeria (voi korvata 1 tl vaniljauutteella)
2 rkl      punaista nestemäistä elintarvikeväriä
2 3/4 dl täysjyväspelttijauhoja (voi korvata 3 dl vehnäjauhoja)
2 dl       sokeria
2 rkl      kaakaojauhetta
½ tl       ruokasoodaa

Täyte/kuorrute
2½ dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk  rahkaa
1 rkl   vaniljasokeria (tai vaniljaesanssia/vanilliinisokeria jos et halua vaniljansiemeniä näkyviin)
½ dl   sokeria (kannattaa maistaa mikä on sopiva määrä, tarviiko lisätä tai käyttää vähemmän)
kakusta mururusia

Sekoita ensin kananmuna, öljy, piimä ja viinietikka keskenään. Lisäile yksitellen loput ainesosat ja sekoita välissä. Jauhemaiset aineet voi laittaa siivilän kautta paakkujen välttämiseksi. Lopuksi sekoittele taikinaa vielä jonkin aikaa, niin että ainekset ovat varmasti sekaisin. Taikinan lievä vaahdottuminen ei haittaa.
Jos käytössäsi on 16-18 cm halkaisijan irtopohjavuoka, tulee kakkuun 3 kerrosta. Jos käytössä on 20 cm halkaisijan irtopohjavuoka, tulee kakkuun 2 kerrosta. Jos sinulla ei ole kuin perinteinen 24-26 cm kakkuvuoka, voi kakusta tulla aika ohut, jolloin kerroksia ei saa kunnolla leikattua, joten silloin suosittelen tekemään kaksi ohutta kerrosta ja toimimaan niiden kanssa erittäin varoen.
Itse toteutin kakun 16 cm halkaisijan irtopohjavuoalla. Vuokia oli käytössä vain yksi, joten paistoin kakun kolmessa erässä. Irtopohjavuoan pohjalle pingotetaan leivinpaperi ja vuoan reunat voidellaan ja korppujauhotetaan. 1/3 taikinasta kaadetaan vuokaan ja paistetaan 175 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Puutikulla kannattaa kokeilla kakun kypsyys. (Jos käytössä 20 cm vuoka paistoaika on hieman pidempi.)
Nosta kerrokset sivuun jäähtymään ja paista seuraavat.

Valmista täyte kakun paistuessa/jäähtyessä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kerman sekaan tuorejuusto, rahka ja vaniljasokeri. Ota noin 1/3 täytteestä sivuun kuorrutusta varten. Lisää 2/3 täytteeseen hieman kakkupohjasta tulleita murusia (niitä saa esim. tasoittamalla kakun tasaiseksi kuperasta kohdasta). Muruset eivät ole pakollisia mutta näyttävät kivalta täytteessä.

Kasaa kakku. Riippuen käyttämäsi irtopohjavuoan reunojen korkeudesta, kasaa kakku samaan vuokaan. Itselläni oli käytössä matalareunainen vuoka, joten tein reunojenkorotusviritelmän leivinpaperista. Otin isohkon palan leivinpaperia, jonka taitoin kahtia ja kiersin sen irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin pystyyn kartioksi. Leivinpaperin kiinnittämisessä voi tarvita jonkun toisen apua.
Nosta alimmainen kerros vuoan pohjalle. Nostele puolet murutäytteestä pohjan päälle ja tasoita kerros. Nosta toinen pohja täytteen päälle. Lisää loput täytteestä toisen kerroksen päälle ja tasoita. Nosta viimeinen kakkupohja koko komeuden päälle ja paina hieman kasaan siististi. Jos käytössä vain 2 kakkupohjaa, koko täytemäärä laitetaan väliin.
Tee kakusta tiivis paketti, ettei viritelmä hajoa kasaan pakastimessa. Pakasta kakkua muutama tunti tai mielellään yön yli (kuten itse tein).
Kuva täytetystä kakusta ja leivinpaperiviritelmästä ennen pakastamista
Kun kakun syömishetki koittaa ota kakku kylmästä ja avaa viritelmä. Kuorruta kakku hetimiten jäljellejääneellä kuorrutuksella. Koristele halutessasi päältä marjoilla tai suklaalla, millä haluatkaan.
Kakku koristelun puolivälissä
Anna kakun sulaa vähintään 30 minuuttia ennen tarjoilua, että se on leikattavaa. Sulatusaika ei saa olla kuitenkaan liian pitkä, ettei kakku vetisty. 30 minuutin ja tunnin välillä, niin kakku on vielä hieman kovaa, mutta syötävää. Palat kannattaa leikata terävällä kakkuottimella tai veitsellä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget