Taikakakku banaani-kirsikkakompotilla

17. kesäkuuta 2014



Tämä onkin hyvin jännittävä leivonnainen. Olin nähnyt mainintoja ja kuvia tästä siellä sun täällä ja lopulta päätin perehtyä asiaan tarkemmin uusimman Glorian ruoka&viini lehden reseptin innoittamana.
Tämän, alunperin Romaniasta tulleen, kakun perusideana on se, että uunivuokaan laitetaan yksi taikina, joka erottuu paistuessaan kolmeen kerrokseen: kiinteään pohjaan, kiisseliin ja rapeaan pintaan. Kakun alkuperäinen nimikin, prajitura desteaptaon, vapaana käännöksenä espanjasta "älykäs kakku".
Itse reaktio, mikä tässä kakussa tapahtuu pohjautuu raaka-aineisiin ja niiden ominaisuuksiin. Olennaista tämän valmistuksessa on tarpeellisten aineiden käyttö: kananmunat, jauhot, maito. Sikäli olen oikein tämän asian ymmärtänyt/järkeillyt, voin jauhojen painuessa pohjalle, sinne muodostuu tiiviimpi kerros, kiisseli taas pohjautuu keltuaisten ja maidon symbioosiin ja rapea päällikerros sitten valkuaisiin. Tärkeää on myös raaka-aineiden lämpötila, niiden tulee olla huoneenlämpöisiä.
Tässä kakussa pohjakerros muistuttaa paljon perinteisen uunipannarin pohjan tiiviyttä. Kakun päällimmäinen kerros on hieman kääretorttupohjaa muistuttava kuohkea ja rapea kerros. Keskimmäinen kiisselikerros on taas vanukasmainen hyllyvä (ja parhaimman makuinen) kerros.


Taikakakku

pyöreä 22 cm halkaisijan kakku

4            kananmunan valkuaista
4            kananmunan keltuaista
1 rkl       vettä
1 dl        sokeria
100 g     voita
2 1/4 dl jauhoja (käytin 2 dl täysjyväspelttijauhoja)
2 tl        vaniljasokeria
5 dl       maitoa 

Vatkaa valkuainen vaahdoksi erillisessä kulhossa. 
Lisää toiseen kulhoon keltuaiset, vesi ja sokeri. Vatkaa ne kakkutaikinan kananmunasokeri-vaahtoa muistuttavaksi vaahdoksi, vie sähkövatkaimella muutamia minuutteja. Lisää pehmeä huoneenlämpöinen voi ja sekoita. Lisää massaan jauhot ja vaniljasokeri ja kääntele taikina sekaisin. Lisää huoneenlämpöinen maito taikinaan (lämmitä ensin hieman mikrossa jos jääkaappikylmää) ja sekoita. Taikina on tässä vaiheessa hyvin löysää, mutta siitä ei tarvitse hätääntyä. Lopuksi kaada valkuaisvaahto taikinan päälle ja kääntele sitä hieman sekaisin, ei haittaa vaikka valkuaisvaahto jää taikinaan kökkäreiksi.
Kaada taikina voideltuun ja tarvittaessa korppujauhotettuun uunivuokaan. Älä käytä irtopohjavuokaa, sillä taikina on hyvin löysää. Itselläni oli käytössä pyöreä 26 cm halkaisijan silikoninen kakkuvuoka, jolloin kakusta tuli hieman ohuempi. Näyttävimmän kakun saa arviolta 22 cm halkaisijan vuoassa.
Paista kakkua 160 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Nosta kakku jäähtymään pöydälle ja lopuksi jääkaappiin. Mitä kylmemmäksi annat kakun jäähtyä, sen parempaa se on. Itse pidin kakkua yön yli jääkaapissa, jolloin kerrokset olivat sopivan jähmeitä.

Banaani-kirsikkakompotti

3 kypsää banaania
2 dl tuoreita kirsikoita
½ dl vettä
2 tl vaniljasokeria

Kuori ja paista banaaneja pannulla. Puolita kirsikat ja ota kivet pois ja lisää ne pannulle hieman paistuneiden banaanien kanssa. Kun hedelmät ovat paistuneet sopivasti, lisää vesi ja sokeri. Paista seosta vielä hetki kasaan ja tarjoile.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget