Kesäinen marjatorttu

6. elokuuta 2014


Mieleni teki kokeilla valmistaa marjatorttua, sillä viinimarjapensaissamme oli niin hieno sato. Lisäsin vadelmia ja pensasmustikoita piirakkaan, ettei marjakokonaisuus olisi ihan niin kirpeä. Tällä reseptillä piirakasta ei muutenkaan saa mitään makeuspommia, vaan lähinnä sopivan raikkaan, mutta kesäisen piirakan.
Pohjan taikinan suunnittelin itse ja lisäilin siihen, tapani mukaan, kaikkea mitä käteen sattui ja vaikutti hyvältä idealta. Lopputulos oli kuitenkin toimiva ja hyvän makuinen. Pohja tasapainotti mainiosti marjojen raikkautta.

Marjatorttu

24 cm halkaisijan piirakkavuoallinen

Pohja
75 g    voita
3 rkl   ruokosokeria
ripaus suolaa
2½ dl täysjyvävehnäjauhoja
2 tl     kaakaojauhetta
2 rkl   kauraleseitä
1        kananmuna

Täyte
2 dl   kermaa
1 prk rahkaa
1/3    vaniljatangosta
(½ dl sokeria)

n. 3 dl marjoja piirakan päälle esim. vadelmia, (pensas)mustikoita, mansikoita, herukoita, karviaisia tm.
tomusokeria koristeluun

Sulata voi. Sekoita pohjan ainekset sekaisin kulhossa aluksi haarukalla ja lopuksi käsin, kun taikina kiinteytyy. Muotoile taikinasta pallo, kääri se kelmuun ja nosta jääkaappiin jähmettymään ainakin puoleksi tunniksi. Leikkaa piirakkapohjan pohjalle pohjan kokoinen ympyrä leivinpaperista.
Kun pohja on jähmettynyt kaulitse siitä hieman piirakkavuokaa isompi ympyrän muotoinen levy. Nosta levy piirakkapohjan päälle ja painele pohjalle ja reunoille. Leikkaa reunojen yli nouseva taikina pois ja painele pohjaan keskelle haarukalla muutamia reikiä. Jos saatavilla on kuivia tai keraamisia herneitä, laita leivinpaperi pohjan päälle ja herneet päälle, jolloin taikina pysyy muodossaan. 
Paista piirakkaa 160 asteisessa noin 15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ja valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita rahka siihen. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet rahkaseokseen. Jos haluat lisämakeutta, lisää sokeri.
Nostele rahkaseos jäähtyneen piirakkapohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Asettele marjat rahkaseoksen päälle miten haluat, säännöllisesti tai huolimattomasti. Halutessasi levitä tomusokeria sihdin avulla vielä marjojen päälle. Jos et tarjoile torttua heti, pidä sitä jääkaapissa, jolloin rahka pysyy tiiviinä ja hyvänä.
En ollut ainoa, jonka mielestä torttu näytti syötävän hyvältä

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget