Päärynäjuustokakku

21. marraskuuta 2014


Tämän kakun lähtökohtana toimi lähinnä vain se, että kaapissa tuorejuustossa oli päiväys menossa ja kaupasta oli juuri löytynyt tuoreita suomalaisia päärynöitä. Päärynä sopii mielestäni hyvin suklaan kanssa, joten tein pohjasta varsin kaakaoisen. Maapähkinävoi tuo myös oman hyvän vivahteensa pohjaan ja pitää sen rakenteen hyvin kasassa. Täytteen tein aika perinteisen tyyppisen paistettavan juustokakun täytteen, mutta halusin kokeilla makeuttamista vain päärynäsoseessa. Omassa versiossani en siis erikseen lisännyt sokeria ja mielestäni lopputulos oli siitä huolimatta maistuva. Jos kuitenkin haluaa makeamman kakun, niin silloin sokeria voi lisätä puolisen desiä, jonka arvelisin riittävän makeutukseen.
Päärynä sopii hyvin juustokakkuun ja se tekee paloista hieman näyttävämmän näköisiä, kun päärynäviipaleet näkyvät pohjan ja täytteen välissä. Jos kakun haluaa toteuttaa perinteiseen 26 cm halkaisijan irtopohjavuokaan, niin reseptin voi tehdä kaksinkertaisena. Luksusta halutessaan kakulle voi myös toteuttaa esimerkiksi suklaakastikkeen ja tarjoilla sen kanssa. Mutta itse nautin tämän kakun kahvin kanssa ja lopputulos oli mielestäni varsin toimiva.

Päärynäjuustokakku

18 cm irtopohjavuoallinen

Pohja
1½ dl kauralese- ja hiutalesekoitusta
1 rkl   pellavansiemenrouhetta
2 tl     kaakaojauhetta
1 rkl   maapähkinävoita
3 rkl   öljyä

Täyte
2        pientä päärynää (tai 150 g päärynäsosetta)
200 g tuorejuustoa
1 rkl   perunajauhoja
2         kananmunaa
1 tl      vaniljasokeria
(½ dl   sokeria)

Väliin
2       pientä päärynää (tai 1 iso)
1 rkl perunajauhoja
1 rkl kanelisokeria

koristeluun esimerkiksi kaakaojauhetta

Valmista ensin pohja. Sekoita ainekset keskenään haarukalla. Pingota leivinpaperi 18 cm halkaisijan irtopohjavuoan pohjalle ja levitä pohja siihen tasaiseksi kerrokseksi. Nosta jääkaappiin odottamaan.
Valmista täyte. Kuori, poista siemenkoda päärynöistä ja soseuta ne haarukalla tai sauvasekoittimella. Tarvittaessa käytä päärynäsosetta hetki mikrossa, että ne pehmenevät ja soseutuvat. Notkista tuorejuusto kulhossa ja lisää sekaan päärynäsose ja perunajauhot. Vatkaa seosta kunnes hieman kuohkeampaa. Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa kunnolla vaahtoavammaksi. Lisää lopuksi vaniljasokeri ja sekoita.
Kuori ja lohko väliin tulevat päärynät ja sirota niiden päälle perunajauhoja. Asettele päärynänpalat irtopohjavuokaan pohjan päälle niin, etteivät ne ole toistensa päällä. Sirota lopuksi kanelisokeri päälle. Kaada täyte varovasti päärynöiden päälle ja huolehdi, etteivät päärynät nouse pintaan.
Paista 175 asteisessa uunissa 40-50 minuuttia.
Koristele halutessasi kaakaojauheella. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget