Kotitekoinen laktoositon mascarpone

8. joulukuuta 2014


Joudun todella ihmettelemään, että miksi en ole aiemmin valmistanut mascarponea itse, niin helppoa se on. Olen usein vain harmitellut sitä, että mascarponea ei ole kaupoissa saatavilla laktoosittomana. Nyt viimeinkin päätin ryhdistäytyä ja valmistaa sitä itse. Ehdin valmistautua henkisesti jo suureen operaatioon ja hermojen menemiseen... mutta lopulta sainkin todeta, että eihän tämä vaatinutkaan oikeastaan mitään ihmeempää, aikaa lähinnä.
Tein tämän kahdessa satsissa ihan kokeilun vuoksi, ensimmäiseen satsiin en käyttänyt lämpömittaria, ja lopputulos oli ihan yhtä hyvä, kuin lämpömittarin kanssa, joten jos osaa olla tarkkana kerman kuumentamisen kanssa, en usko, että lämpömittarin kanssa tarvii säätää.
Käytinkin tämän mascarponen lakkatiramisuun, josta laitan reseptin hieman myöhemmin. 

Mascarpone

300 g valmista mascarponea

5 dl  laktoositonta kuohukermaa
2 rkl sitruunamehua

Laita kerma kattilaan ja kuumenna. Kerman tulisi kuumentua n. 90 asteeseen ennen sitruunamehun lisäämistä. Toisinsanoen kun kerma lähestyy kiehumistaan, sitruunamehu sekaan ja sekoitus. Seosta pitää keitellä miedolla lämmöllä (ei saa kiehahtaa suuremmin) viitisen minuuttia tai niin kauan kunnes seos pysyy vispilässä tahmaisena kerroksena ja on hieman paksuuntunut.
Tämän jälkeen anna seoksen jäähtyä vajaa puoli tuntia kattilassa poissa levyltä.
Kaada jäähtynyt seos siivilään, jonka päälle on laitettu kaksinkertainen sideharso/suodatinpaperi ja laita siivilä tukevasti kulhon päälle. Nosta härdelli jääkaappiin vähintään 12 tunniksi, mielellään yön yli.
Valutuksen jälkeen harsolla pitäisi olla valmista mascarponea.
Se on aika jäykkää heti valutettuna, mutta muuttuu pehmeämmäksi sekoitettaessa.

1 kommentti :

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget