Lakkatiramisu

10. joulukuuta 2014Tiramisut ovat monien suurta herkkua ja erilaisia reseptejä niihin löytyy lukemattomia määriä. Perinteiseen tiramisuunhan käytetään kananmunia ja mascarponejuustoa ja yleensä jotain jälkiruokaviiniä/likööriä, vähän vaihdellen. En ole aiemmin tehnyt kyseisistä raaka-aineista tiramisuja, koska ongelmana on ollut mascarponejuuston laktoosillisuus ja pieni epäilys raa'an kananmunan käytöstä. Nyt viimeinkin sitten pääsin yli ennakkoluuloistani kananmunien suhteen, ja laktoositonta mascarponea päädyin valmistamaan itse. Muutin kuitenkin perinteisyyttä sen verran, että kaakaon/suklaan sijaan käytin lakkoja täytteenä. Lakat sopivat tiramisuun todella hyvin, enkä oikeastaan jäänyt edes kaipaamaan suklaisuutta. Lakat olivat mukavan raikkaita ja vielä kauniin näköisiä.
Tiramisu kannattaa valmistella selkeästi ennen tarjoilua, sillä se ei ole kovin hyvää heti valmistuttuaan syötynä. Kannattaa myös uskaltaa kastaa keksejä kunnolla, että ne pehmenevät kokonaan, mutta välttää kuitenkin niiden murentamista nestekulhoon, kuten itselleni kävi aluksi.

Lakkatiramisu

6 annosta

Täyte
3         kananmunaa
2 rkl   sokeria
300 g mascarponea
1 tl     vaniljauutetta
1 tl     Baileys Hazelnutia (voi korvata kahviliköörillä tai vastaavalla)

Keksikerros
150 g savoiardikeksejä
2 dl    kahvia
1 tl     Baileys Hazelnutia

Lisäksi
1-2 dl lakkoja

Valmista ensin täyte. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi ja nosta sivuun odottamaan. Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset ja sokeri kuohkeammaksi ja lisää sekaan mascarpone. Sekoita keltuais-mascarpone -seos vaahdoksi esimerkiksi sähkövatkaimella parin minuutin ajan. Sekoita mascarponevaahtoon valkuaiset ja kääntele nuolijalla sekaisin. Lisää vielä vaniljauute ja Baileys ja kääntele sekaisin. 
Sekoita kahvi ja Baileys sekaisin, liemi toimii keksien kostuttimena. 
Ota sopiva kulho tiramisun kasaamista varten ja laita sen pohjalle noin 1/3 täytteestä. Dippaa puolet savoiardikekseistä kahviliemessä niin, että ne kastuvat kunnolla. Lado keksit täytteen päälle. Levitä 1/3 lakoista keksien päälle. Laita puolet jäljelläolevasta täytteestä lakkojen päälle ja kostuta keksit samoin kuin aiemmin ja lado loput täytteen päälle. Jätä siisteimmät lakat koristeluun ja käytä puolet jäljelläolevista lakoista keksien päälle. Laita loput täytteestä lakkojen päälle ja tasoita siistiksi. Nostele loput lakoista täytteen päälle nätisti (tai jos tarjoilet selkeästi myöhemmin koristele vasta vähän ennen tarjoilua). Nosta kulho jääkaappiin tekeytymään vähintään pariksi tunniksi, että maut tasaantuvat ja keksit pehmenevät.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget