Mehukas hedelmäkakku

7. joulukuuta 2014


Jouluisin hedelmäkakut ovat varsin ajankohtaisia, tosin itse mietin usein, miksi niitä on lähinnä vain jouluisin. Voisin syödä hedelmäkakkuja varmaan vuoden ympäri, toisaalta silloin niistä ehkä häviäisi se suurin viehätys. Tämä on mielestäni ehkä mehukkain versio kuivakakusta mitä olen tehnyt. Hedelmät ja pähkinät marinoidaan kahvissa, mutta kahvin maku ei varsinaisesti tule kakusta esiin.
Pidän itse mehevistä, mutta ei liian märistä hedelmäkakuista. Hedelmäkakussa pitää myös olla kunnolla paloja hedelmistä ja pähkinöistä, sekä mielellään niiden määrä vielä runsaana. Kävin tähän kakkuun metsästämässä hedelmät Punnitse&säästästä, jossa kuivattujen hedelmien valikoima on mitä mainioin. Tähän kakkuun keräilin itselleni vähän kaiken näköistä: papaijaa, melonia, mangoa, kookosta, ananasta, mansikoita. Hedelmien palojen on hyvä olla suhteellisen pieniä, mutta ei liian pieniä. Pieni sormenpää on aika hyvä mitta. Mansikat saavat taas olla isompikokoisia, sillä ne näyttävät mukavalta kakussa. Pähkinöitä ja manteleita laitoin myös runsaalla kädellä. Niitä voi halutessaan murskata hieman ennen käyttöä, mutta toisaalta kunnon palatkin ovat taikinassa mukavia.
Tämä kakku kannattaa tehdä myös selkeästi ajoissa, että se ehtii maustua, sillä maku vain paranee, mitä kauemmin tämän antaa olla. Maistoin omaa kakkuani noin viikon muhimisen jälkeen ja maut olivat paljon tasaisemmat mitä aluksi, joten viikossa tuloksesta saa jo hyvän.

Hedelmäkakku

n. 2l kuivakakkuvuoallinen

2 dl    kahvia
200 g kuivattuja hedelmiä (papaija, meloni, mango, kookos, ananas) ja kokonaisia mansikoita
200 g pähkinöitä (pekaani-, hassel-, cashew- ja saksanpähkinä) ja manteleita

Taikina
200 g voita
1 dl    ruokosokeria
3        kananmunaa
2 dl    mantelijauhetta (75 g)
3 dl    täysjyvävehnäjauhoja
1 tl     leivinjauhetta
½ tl    neilikkaa
½ tl    kanelia
½ tl    jauhettua pomeranssinkuorta
ripaus jauhettua inkivääriä
ripaus maustepippuria

voita ja korppujauhoja vuokaan

Pilko kuivattuja hedelmiä tarvittaessa pienemmäksi, mutta jätä mansikat isoiksi paloiksi/kokonaisiksi. Murskaa pähkinöitä ja manteleita käsin tai pilko veitselle pienemmäksi. Laita kahvi, hedelmät ja pähkinät kasariin ja kuumenna. Keitä seosta kunnes hedelmäpalat pehmenevät (5-10min). Sammuta levy ja nosta kasari jäähtymään. Seoksen pitää jäähtyä kunnolla ennen käyttöä.
Valmista taikina. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja ruokosokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat sekaan yksitellen ja vatkaa kuohkeaksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää puolet munavaahtoon ja sekoita. Lisää puolet jäähtyneistä hedelmistä, pähkinöistä ja kahviliemestä ja sekoita. Lisää loput jauhot sekoittaen ja lopuksi vielä loput hedelmät, pähkinät ja kahvi. Sekoita taikina hyvin sekaisin. 
Voitele ja korppujauhota 2 litran kuivakakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua 175 asteisessa uunissa noin tunnin verran. Kokeile kypsyys hammastikulla.
Anna kakun jäähtyä hetki ennen kumoamista. 
Kakku on parempaa kunnolla maustuneena. Säilyttämistä varten kääri se leivinpaperiin ja sitten folioon/muovipussiin. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget