Pekaanipähkinäpiirakka

30. joulukuuta 2014


Olen jotenkin taidokkaasti onnistunut aina välttämään tämän herkun maistamisen ja lopulta viime kesänä maistoin sitä ensimmäisen kerran Kauhajokisessa Valkoinen puu -kahvilassa. Kyseinen kahvila oli loistava kokemus, idylliset tilat ja valikoima mitä mainioin! Kerrankin tarjolla oli erikoiskahveja, jotka kunnolla maistuivat vahvalle espressolle. Suosittelen erittäin lämpöisesti käymään kyseisessä kahvilassa, jos joskus siihen tulee tilaisuus.
Mutta takaisin tähän itse leivonnaiseen. Pekaanipähkinäpiirakka on parhaimmillaan lämpimänä, kun sen rakenne on mukavan pehmeää ja vaahterasiirapin ja pekaanipähkinöiden aromi tulee parhaiten esille. Tein pohjan spelttijauhoista, jolloin se jää hieman löysemmäksi, mitä tavallisilla vehnäjauhoilla, joten jauhoja lisäillessä kannattaa tunnustella hieman missä vaiheessa niitä on tarpeeksi, vai pitääkö tuon 3 dl yli vielä hieman lisätä. Rakenteesta tuli omalla kohdallani kuitenkin hyvä.
Tarjosin piirakan vuohenmaitojäätelön kanssa ja lopputulos oli loistava. Vuodenmaidosta tehty jäätelö on hieman pehmeämmän ja noh, vuohisemman makuista. Se ei kuitenkaan ollut liian voimakkaan makuista peittääkseen itse piirakan maun alleen.
Piirakan valmistuksessa pekaanipähkinät kannattaa asetella pohjalle hyvin ja vaikka hieman painaa alaspäin, etteivät ne lähde lipumaan sinne tänne täytettä kaataessa. Paistoaikaa kannattaa myös tarkkailla, itselläni se oli käytännössä tasan 15 minuuttia, eikä yhtään kauempaa, mutta se on paljolki kiinni myös uunista. Piirakka saattaa myös hieman paistua uunissa ollessaan, mutta siitä ei kannata huolestua, se laskeutuu kunhan jäähtyy hetken.

Pekaanipiirakka 

26 cm halkaisijan piirakkavuoallinen

Pohja
110 g  voita
3 dl     täysjyväspelttijauhoja (Birkkala)
1 rkl   intiaanisokeria
ripaus suolaa

Täyte
2 dl    fariinisokeria
3        kananmunaa
30 g   voita
1 dl    vaahterasiirappia
1 tl     vaniljasokeria
130 g pekaanipähkinöitä

tarjoiluun jäätelöä

Valmista ensin pohja. Nypi huoneenlämpöiseen voihin jauhot, sokeri ja suola. Muotoile taikinasta pallo ja nosta jääkaappiin jäähtymään. 
Valmista täyte. Sekoita fariinisokeri ja kananmuna keskenään. Vatkaa seosta kunnolla, että fariinisokeri liukenee ja kananmunien rakenne vatkautuu. Lisää sulatettu voi, vaahterasiirappi ja vaniljasokeri. Sekoita seos hyväksi.
Levitä jäähtynyt pohjataikina n 26 cm halkaisijan piirakkavuoalle. Nosta taikinaa vuoan reunoille noin pari senttiä. Pistele pohjaan haarukalla muutama reikä. Jos taikina on kovin pehmoista, nosta vuoka jääkaappiin 15 minuutiksi. Asettele pekaanipähkinät pohjalle vierekkäin. Kaada aiemmin tehty seos hitaasti niiden päälle.
Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Loppuvaiheessa kannattaa vahtia tarkasti uunin ääressä.
Anna piirakan jäähtyä, että se saa rakenteensa. Tarjoile lämpimänä (tai kylmänä) jäätelön kanssa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget