Hato Sabure -keksit

13. tammikuuta 2015


Tutkiskelin internetin ihmeellistä maailmaa ja löysin maininnan japanilaisista Hato Sabure -kekseistä. Hato tarkoittaa kyyhkyä ja sabure pikkuleipää, joten kyseessä siis kyyhkyn muotoiset pikkuleivät, jotka on valmistettu voisesta keksitaikinasta. Kyseiset keksit ovat peräisin alunalkaen 1800-luvulta, jolloin Japaniin tuli vaikutteita ulkomaista viennin aukeamisen yhteydessä ja sitä kautta länsimaistyyliset voikeksit päätyivät sinne. Keksin kehittelijä päätti tehdä kekseistä juuri kyyhkyjen muotoisia, sillä hän rukoili eräässä pyhätössä, jonka nimessä on kirjoitusmerkki, joka kuvaa kahta kyyhkyä. Samaan aikaan myös lapset ihastelivat kyyhkyjä ja kehittelijä päätyikin sitten lopulta tekemään kyyhkyn mallisia keksejä Koko tarina löytynee japaninkielisenä, joten osaavat voivat sitä ihastella, toki kuviakin on tehosteena.
Keksit olivat mukavan rapeita ja maistuvia, juuri sopivia pikkuleipiä, kun tekee mieli jotain ei-niin-makeaa herkkua. Mukavaa syöntikokemusta tottakai tehosti keksien hauska kyyhkymuotoilu. Tekemäni kyyhkykeksit ovat siis varsin isoja (ylimmässä kuvassa 12x17 cm pakastevuoka) ja muotin piirsin leivinpaperiin suhteellisen vapaalla kädellä. Lopputaikinasta tein perinteisiä pyöreitä keksejä, joiden päälle ripottelin mustia seesaminsiemeniä, jotka näyttivät hienolta vaalealla keksitaikinalla.
Paistoajan kanssa kannattaa olla tarkkana, etteivät keksit pala. Kannattaa siis 10 minuutin jälkeen odotella uunin vieressä sopivaa kypsyyttä ja kullanruskeaa väriä.

Hato Sabure -keksit

5 lintua (15 cm läpimitta) 10 pientä keksiä

1 dl    ruokosokeria
85 g   voita (huoneenlämpöistä)
1        kananmuna
3½ dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl     leivinjauhetta

jauhoja kaulitsemiseen
seesaminsiemeniä koristeluun

Sekoita huoneenlämpöinen voi ja sokeri sähkövatkaimella sekaisin parin minuutin ajan. Lisää kananmuna ja sekoita. Halutessasi sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja sitten lisää ne taikinaan ja sekoita hyvin. Muotoile valmiista taikinasta käsin pyöreähkö ja kääri kelmuun. Laita taikina tekeentymään jääkaappiin noin puoleksi tunniksi (voi olla pitempäänkin).
Kun taikina on tekeentynyt kaulitse siitä muutaman millin paksuinen levy tarvittaessa jauhoja apuna käyttäen. Leikkaa taikinasta piparkakkumuoteilla tai itse tekemilläsi paperimuoteilla keksejä ja asettele ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Halutessasi piirrä kekseihin tylpällä tikulla, kuten syömäpuikolla kekseihin kuvioita tai ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
Näihin käytin muottina pientä juomalasia
Paista keksejä 175 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes kullanruskeita reunoilta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget