Karamellisoitu sipulipiirakka

24. tammikuuta 2015


Idea tähän sipulipiirakkaan lähti Valion sivuilla näkemästäni reseptistä. Alunperin ihmettelin kyseistä piirakkaa, että mikähän se mahtaa olla, hassuja renkaita, kunnes tajusin lopulta, että kyseessä oli sipulirenkaita. Tämä piirakkahan on varsin näyttävän näköinen, mutta vaatii terävän leikkuuaseen, ellei halua kahmia itselleen kaikkia sipuleita (mikä sekään ei ole huono vaihtoehto).
Ranskankerma tuo mukavan happaman vivahteen piirakkaan, mikseipä piimäkin voisi tässä toimia ihan yhtä hyvin. Samalla tähän tuli myös kokeiltua tuota Valion uutta paahdettu sipuli ranskankermaa. Se oli varsin maukasta, suosittelen käyttämään ja jos sen makua haluaa ns. laimentaa hieman, niin mikseipä lisätä sekaan toista purkkia maustamatonta ranskankermaa. 
Tämä piirakka oli varsinainen herkku, kelpaa varmasti kaikille, uskaltaisin väittää, että jopa sellaisille, jotka eivät normaalisti sipulista kovinkaan paljoa perusta. Tämä toimii niin pääruokana salaatin kera tai sellaisenaan herkutteluun.

Karamellisoitu sipulipiirakka

26 cm piirakkavuoallinen

Pohja
100 g  voita
1 dl     täysjyvävehnäjauhoja
1 dl     ruisjauhoja
½ dl    kaurahiutaleita
1 tl      leivinjauhetta
150 g  creme fraichea
ripaus suolaa

Täyte
1 rkl  voita
2        keltasipulia (200 g)
1        punasipuli (100 g)
1 tl     sokeria
1 tl     mustapippuria
200 g Valio crea paahdettu sipuli creme fraichea
150 g emmental-juustoraastetta

Valmista ensin phja. Sekoita ainekset keskenään kulhossa tasaiseksi massaksi. Levitä taikina 26 cm halkaisijan piirakkavuoalle ja nosta taikinaa hieman reunoillekin. Laita vuoka jääkaappiin muiden valmistelujen ajaksi.
Karamellisoi sipulit. Kuori sipulit kokonaisena ja leikkaa ohuita siivuja niin, että saat kokonaisia renkaita. Kuullota sipulirenkaat voissa, tarvittaessa useammassa erässä. Laita levy pienemmälle ja kansi päälle. Anna hautua 5-10 minuuttia, kunnes pehmenneet. Ota kansi pois ja ripottele sekaan sokeri ja mustapippuri. Kypsennä vielä jonkin aikaa, kunnes sipulit pehmeitä, kääntele niitä varovasti etteivät hajoa.
Sekoita paahdettu sipuli creme fraiche ja juustoraaste keskenään. Levitä pohjataikinalle. Nostele sipulirenkaat lopuksi päälle. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget