Blinit perinteitä lähes kunnioittaen

3. helmikuuta 2015


Ruoka-alkemian vuotuista taivalta juhlistettaessa tämä resepti edustaa teemaa tämän-hetken-sesonkituote.
En ollut koskaan aiemmin syönyt saati valmistanut blinejä, joten ajattelin sivistää itseäni ja selailinkin läjän erilaisia blinireseptejä läpi. Lopulta päädyin lähes kunnioittamaan perinteitä käyttäessäni olutta ja tattarijauhoja ja kananmunan osia erikseen. Kuitenkin täytyi saada jotain pientä twistiä kermaviilillä ja spelttijauhoilla. Lopputulos (taikinaa lukuunottamatta) oli varsin maistuvaa. En siis suosittele kenellekään sitä turmiota, että maistatte taikinaa ennen paistamista, sillä se on todella karmaisevan makuista. Ehdin jo luulla saattaneeni blinini turmion tielle, kunnes taikinan paistettuani huomasin, että ehkä taikinaa ei olisikaan kannattanut maistaa. Ensikerralla viisaammin.
Hauskinta näissä blineissä oli niiden täyttäminen. Laitoin esille (kuten yllä kuvassa näkyy) monenmoista erilaista täytevaihtoehtoa. Pieneksi silputtua punasipulia, Cavi-art levä"mätiä", smetanaa, silputtua suolakurkkua, savumuikkuja ja hunajaa.  Kun blineistä paistoi pieniä, pystyi syömään useamman erilaisella kuorrutevariaatiolla. Omaksi suosikikseni muodostui oikeastaan kaikkien edellämainittujen täytteiden kaaos, josta kuitenkin pystyi hyvin maistamaan yksittäiset asiat. Uskon että käytännössä kaikki erilaiset savukalat sopivat blineihin hyvin, siikahan lienee varsin perinteinen vaihtoehto. 
Tämän kokeilun jälkeen täytyy siis todeta, että blinit ovat herkullisia, mutta tällaisella tavalla, kuten itse ne tein, vaativat ne aikaa ja esivalmisteluja, mutta mikseipä herkun eteen tulisi töitä tehtyä.
Suosittelen käyttämään paistossa valurautapannua, sikäli siihen on mahdollisuus, sillä sillä lopputulos on paras. Itselläni oli käytettävissä valurautainen sydänlettupannu, joka ajoi asian varsin mainiosti.

Blinit

4 annosta

200 g  kermaviiliä
½ dl    maitoa
6 g      kuivahiivaa (2/3 kuivahiivapussista)
1 tl      sokeria
2 dl     tattarijauhoja
½ dl    puolikarkeita spelttijauhoja (Birkkala) tai korvaa samalla määrällä tattarijauhoja
1 dl     tummaa olutta
2         kananmunan keltuaista
2         kananmunan valkuaista
ripaus suolaa

tarjoiluun smetanaa, maustekurkkua, punasipulia, hunajaa, mätiä, savustettuja muikkuja

Sekoita kermaviili ja maito keskenään kulhossa. Lämmitä ne hieman yli kädenlämpöiseksi (n. 42 astetta) ja sekoita kuivahiiva niihin. Lisää vielä sokeri ja jauhot ja sekoita hyvin. Peitä kulho kelmulla tai liinalla ja jätä nousemaan/hapantumaan huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi (2-4 tuntia, ei haittaa jos kauemmin). 
Juuri ennen paistamista lisää taikinaan olut, keltuaiset ja suola. Vaahdota valkuaiset erillisessä kulhossa tiiviiksi vaahdoksi. Sekoita valkuaisvaato taikinaan ja kääntele sekaisin.
Lämmitä paistinpannu. Käytin valurautapannua, joten vaiheet ovat sillä hieman hitaammat kuin perus paistinpannulla. Lisää pannulle voi ja odota että se kuplahtaa hieman. Laita taikinaa pannulle haluamasi lättyköön verran, se leviää ensin hieman, mutta ei paljoa. Alenna levyn lämpöä, blinit paistuvat noin minuutin pari per puoli. Odota rauhassa että niiden pinta ruskistuu ja ne kypsyvät keskeltäkin.
Tarjoile lämpimänä smetanan, pilkotun maustekurkun, punasipulihakkeen, hunajan, mädin ja savustetun muikun kanssa. Myös muut kalat sopivat blineille.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget