Piilotin sydämeni kakkuun

14. helmikuuta 2015


Viimeaikoina lehdissä ja netissä on ollut esillä paljon erilaisia leivonnaisia, joiden sisään on piilotettu kuvioita tai jopa karkkeja. Olin jo pitkään miettinyt tällaisen suklaisen sydänkakun toteuttamista, mutta se odotti vain sopivaa hetkeään. Lopulta sitten päätin olla sydämellinen itselleni ja tehdä tästä syntymäpäiväkakkuni ja samalla ystävänpäiväkakun. 
Halusin kokeilla aiemmin hankkimaani punajuurijauhetta punaisena värinä ja se toimikin suhteellisen hyvin. Joskaan lopputulos ei ollut ihan niin vaaleanpunainen, mitä olisin toivonut. Väri oli ennen uunia helakan possunpunainen, mutta uunin jälkeen se oli hieman kellastunut ja lopputulos muistutti hieman kypsää lohta. Jos tämä väri ei ole se kriittisin osuus, niin punajuurijauheella sai kyllä värjättyä kakkua.
Käytin tähän kakkuun varsin paljon appelsiinia kuoriraasteena ja mehuna ja mielestäni lopputuloksessa oli sopiva appelsiininen maku, joka ei kuitenkaan ollut liian voimakas. Mantelijauhe sopii myös hyvin tämän tyyppisiin kakkuihin, kunhan sillä ei korvaa liian suurta osaa jauhoista (ellei sitten halua käyttää sitkona psylliumia tai jotain vastaavaa), ettei kakusta tule liian murentuva. Loppuviimeksi tämä ohje on aika pitkälle käänteinen tiikerikakku hieman erilaisella twistillä.

Piilosydänkakku

20-25 cm leipävuoallinen

200 g margariinia
1 dl    ruokosokeria
3        kananmunaa
1 dl    mantelijauhetta
3 dl    täysjyvävehnäjauhoja
2 tl     leivinjauhetta
1 tl     vaniljasokeria
1        appelsiinin raastettu kuori
1 dl    appelsiinimehua
½ dl   kaakaojauhetta
½ tl    punajuurijauhetta

tarvittaessa lisänesteenä kylmää kahvia

Vatkaa sula margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita välissä. Sekoita mantelijauhe, jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää puolet jauhoseoksesta ja sekoita, lisää sitten appelsiinimehu ja sekoita. Lisää vielä loput jauhoseoksesta ja kääntele nuolijalla lopputaikina sekaisin. Kääntele nuolijan avulla vielä appelsiinikuoriraaste sekaan. 
Jaa taikina noin kahteen osaan. Lisää hieman pienempään osaan punajuurijauhe ja sekoita. Kaavi punainen taikina leivinpaperille uunipellille ja tasoita noin sentin paksuiseksi levyksi. Paista 175 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes kypsä, varo ylipaistamista. Kun kypsä, nosta pöydälle jäähtymään.
Lisää jäljellä olevaan, hieman suurempaan, taikinanpuolikkaaseen kaakaojauhe ja kääntele hyvin sekaisin. Jos taikina tuntuu kovin tönköltä, lisää siihen puolisen desiä kylmää kahvia. Taikinan tulee olla kiinteää, mutta ei kuitenkaan liian tiivistä.
Kun punainen kakkulevy on jäähtynyt, leikkele siitä sydämenmallisella piparkakkumuotilla sydämiä ihan vierivierestä, niitä tarvitaan noin parisen kymmentä, leikkele varmuudeksi koko taikina.
Voitele ja korppujauhota 20-25 senttinen leipävuoka. Lusikoi vuoan pohjalle ohut kerros ruskeaa kaakaotaikinaa. Asettele sydämenmalliset kakkupalat ruskean taikinan päälle tiiviiksi, suoraksi, jonoksi. Kaavi loppu ruskea taikina varovasti leipävuokaan sydänten päälle ja tasoita. Jos taikinaa tuntuu olevan rajallisesti (kuten itselläni kävi 25 cm leipävuoan kanssa), niin muotoile taikinapinnasta kaari, niin että sydämet peittyvät taikinaan, mutta taikina ei ole tasan vuoan reunoille (reunoilla matalampi kerros). Kun taikina peittää sydämet täysin paista kakkua 175 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen vuoasta kumoamista.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget