Runebergin rakastuttua

3. helmikuuta 2015


Postasinkin jo vuosi sitten runebergin tortuista ensimmäisen kerran. Ja tämän kirjoitettuani tajusinkin, että todentotta, olenkin jo ylläpitänyt tätä ruokablogia tänään tasan vuoden. Tämä resepti edustanee siis vuoden kehittynyttä reseptiä. Vuodessa ollaan siis päästy epämääräisistä inspiraatio-runebergin tortuista perinteisempään reseptiin, mutta vähemmän perinteiseen muotoon. Voihan tätä kenties kehitykseksikin sanoa, mutta ainakin kuva on hienompi, jos ei muuta. Nämä runebergin tortut ainakin olivat ehdottomasti todella maukkaita, sekä meheviä. Muodossakaan ei mielestäni ole valittamista, ihan hauska tehdä hieman persoonallisemman mallisia torttuja. 
Kostutusliemestä en missään tapauksessa suosittele luopumaan, sillä se kruunaa kokonaisuuden. Runebergin torttuja kannattaa säilyttää kannellisessa astiassa (jos niitä jää syöntikerralta yli), muutoin ne kuivahtavat helposti. Kostutustahan periaatteessa voinee lisätä ennen syömistäkin, jos niikseen on. Näissä tortuissa maistui mielestäni juuri sopivasti manteli ja muut mausteet ja rakenne oli mukavan huokoinen, mutta pysyi kasassa.

Täysjyväiset runebergin tortut

14 annosta

200 g voita
1½ dl intiaanisokeria
2        kananmunaa
2 dl    piparkakkumurskaa (tai täysjyväkorppujauhoja + 1 tl piparkakkumaustetta)
2 dl    täysjyvävehnäjauhoja
2 dl    matelijauhetta
1 tl     manteliaromia
2 tl     kardemummaa
1 tl     soodaa
2 dl    kermaa

rasvaa pannun voiteluun
kostutukseen ½ dl vettä + ½ tl manteliaromia + 1 rkl sokeria
koristeluun vadelmamarmeladia ja sokerikuorrutetta sitruunamehua+tomusokeria

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja intiaanisokeri keskenään vaahtomaiseksi. Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita välissä. Lisää piparkakkumurska, jauhot, mantelijauhe ja sekoita. Lisää vielä manteliaromi ja kardemumma ja kääntele nuolijalla sekaisin. Sekoita sooda ja kerma keskenään ja kaada seokseen ja kääntele kerma nuolijalla sekaan.
Annostele taikina voideltuun muffinssipeltiin tai muuhun paistoastiaan. Paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, varo ylipaistamista.
Kun tortut ovat paistuneet, anna niiden jäähtyä hetki. Nosta pois vuoasta ja aseta lautaselle oikein päin (koristeltava puoli ylöspäin). Kun tortut ovat täysin jäähtyneet, sivele niiden pinta an sudilla kostutusnesteellä. Kun neste on imeytynyt laita nokare vadelmamarmeladia keskelle ja piirrä ympyrä (tai tortun muotoinen kuvio) marmeladin ympärille.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget