Boostatut pinaattilätyt ja kananmunasoosi

17. maaliskuuta 2015


Pinaattilätyt ovat suurta herkkuani ja välillä tuntuu, että niitä voisi syödä jatkuvasti tai että niitä tulee syötyä liian harvoin. Etenkin kotona itse niitä tulee valmistettua rikollisen vähän. Yliopiston eräässä ravintolassa saa loistavia pinaattilättyjä, jotka paistetaan parilalla ja ne saa lautaselle ihan tuoreina ja rapeina, se on ihan loistavaa. 
Päätin siis tehdä itse pinaattilättyjä ja kokeilla hieman boostatumpaa versiota. Netissä pyöriessäni tuntui, että moni pinaattilättyresepti oli hyvin sitä perus settiä, maitoa, jauhoja, kananmunaa ja pinaattia, määrätkin pysyivät paljolti samana. Muutama poikkeus tosin mahtui mukaan, esimerkiksi chocochilissä ollut letturesepti, jossa oli käytetty kikhernejauhoja tai härkäpapujauhoja lättyjen pohjana. Pari muutakin vastaavantyyppistä osui vastaan. Mutta tosiaan kokeilin sitten toteuttaa oman versioni, jossa spelttijauhoja, mantelijauhetta ja pellavansiemenrouhetta. Tavoitteena siis hieman ravintoarvorikkaammat lätyt. Lopputulos oli mielestäni todella maukas, mantelijauhojen läsnäoloa ei mausta juuri huomannut. Ainoana miinuspuolena oli lättyjen hieman hankalahko paistettavuus, mutta pienet lätyt rupesivat sitten parin ensimmäisen pannullisen jälkeen sujumaan varsin hyvin.
Kananmunakastike on mielestäni ehkä parasta, mitä pinaattilättyjen kanssa olen saanut. Sitä tarjottiin meillä kotona aina kun olin pieni, joten siitä on paljon kultaisia muistoja. 
Kommentteihin voi kertoa omia ideoita siitä, mikä sopii pinaattilättyjen kanssa tarjottavaksi, olisi kiva kuulla muidenkin ajatuksia asiasta!

Pinaattiletut

4 annosta

5 dl    maitoa
3        kananmunaa
2 dl    puolikarkeita spelttijauhoja (Birkkala)
1 dl    mantelijauhetta
2 rkl   pellavansiemenrouhetta
300 g pakastepinaattia
½ tl    suolaa
½ tl    valkopippuria

öljyä paistamiseen

Kananmunakastike

3 rkl    öljyä
½ dl    jauhoja
4 dl     maitoa
½ tl     suolaa
½ tl     valkopippuria
ripaus maustepippuria
2         keitettyä kananmunaa


Valmista pinaattilättyjen taikina sekoittamalla ensin maito ja kananmunat keskenään. Lisää kuivat aineet ja sekoita hyvin, ettei jää paakkuja. Lisää sulatettu pinaatti taikinaan. Mausta lopuksi. Jätä taikina vetäytymään ainakin puoleksi tunniksi.
Samalla kun rupeat paistamaan lättyjä, laita kananmunakastike aluille. Sekoita öljy ja jauhot kasarissa tahnaksi. Kypsennä tahnaa hetki, mutta älä ruskista. Lisää sekaan maito kokoajan sekoittaen ja kiehauta varovasti. Lisää mausteet. 
Paista lättyjä mielellään lettu/kananmunapannulla, sillä ne saattavat olla hieman vaikeasti kasassapysyviä, joten kääntele varovasti. Paista lettuja (vihreän)kullanruskeiksi.
Juuri ennen tarjoilua lisää kastikkeeseen munaleikkurilla paloitellut kananmunapalat. Tarjoile halutessasi ohessa vielä puolukkasurvosta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget