Cheddarinen valebroilerlasagne soijasuikaleista

13. maaliskuuta 2015


Välillä tuntuu, että lasagneja ei ole yksinkertaisesti tarkoitettu kuvattavaksi. En oikein ymmärrä miten jostain epämääräisestä pastaklöntistä voisi saada edustavan tai hyvältä näyttävän kuvan. Tuntuu, että aina kun yritän ottaa, joko lasagne näyttää pastalevykuutiolta tai epämääräiseltä kasalta. Tämän ruuan suhteen täytyy vain todella uskoa, että tämä lasagne on oikeasti ihan taivaallista, vaikka se näyttää hyvin epämääräiseltä. 
Sain aikoinaan kaverini kotona broilerlasagnea, jossa oli käytetty sulatejuustoa. Siitä lähtien olen pohdiskellut miten saisin toteutettua itse samanlaisen pehmeän juustokastikkeen ja kenties korvattua broilerin jollain kasvistuotteella. Ehdinkin pyöritellä tätä ideaa päässäni jopa vuoden verran, kunnes viimein Valion uutuustuote cheddarinmakuinen kippari juusto/ruokakerma, tai mikälie ikinä onkaan, en ole vielä täysin varma miksi kyseistä tuotetta pitäisi nimittää, sai minut päättämään. Viimeisenä ongelmana oli vielä saada tuotettua valebroilerinsuikaleita, joita nirsoimmatkaan sekasyöjät eivät tunnistaisi lihattomiksi. Soijasuikaleet päätyivät sitten kokeiluun ja aikani netistä niiden hyvää valmistustapaa tutkittuani lähdin kokeilemaan. 
Lopputuloksena uunista ulos tuli herkullinen lasagne. Soijasuikaleet menivät täydestä broilerinkorvikkeena muille, vaikka itse kriittisenä maistellessani totesin, että niiden rakenne ei ollut ihan lihamainen, toisaalta jos maku on hyvä, niin emme tule tästä surulliseksi.
Mutta täytyy varmaan tunnustaa, että tämä on mielestäni ehkä paras lasagne mitä olen tähän mennessä kehitellyt, tässä olivat käytännössä kaikki kunnossa (paitsi ehkä se terveellinen/kevyt puoli). Ehkä täytyy vielä yrittää ensikerralla ujuttaa sekaan jotain kasviksia kuten paprikaa tai parsakaalia. Suosittelen kuitenkin erityisen lämpimästi kokeilemaan tätä. Soijasuikaleet voi valmistella edellisenä päivänä tai hyvissä ajoin etukäteen.

Cheddarinen lasagne soijasuikaleista

6 annosta

n. 12 täysjyväistä lasagnelevyä

Täyte
100 g soijasuikaleita (n. 4 dl)
8 dl    kasvislientä
1        sipuli
1        kynnetön valkosipuli (tai 4 valkosipulin kynttä)
2 tl     ruokosokeria

Marinadi
3/4 dl oliiviöljyä
3 rkl   balsamietikkaa
1tl      soijaa
1 tl     paprikajauhetta
1 tl     meiramia
1 tl     basilikaa

Juustokastike
1½ prk Valio koskenlaskija ruoka cheddaria (voi myös reväyttää ja käyttää 2)
5 dl      kasvislinetä
4 dl      maitoa
mustapippuria

öljyä paistamiseen
juustoraastetta pinnalle

Keitä soijasuikaleita kasvisliemessä 5-10 minuuttia. Laita suikaleet siivilään ja painele ylimääräinen neste niistä pois. Mitä kuivemmaksi ne saat, sitä vähemmän limaisia niistä tulee. Valmista marinadi sekoittamalla kaikki sen ainekset keskenään. Sekoita kuivatut soijasuikaleet ja marinadi keskenään ja jätä marinoitumaan vähintään puoleksi tunniksi, mielellään pidemmäksi aikaa.
Kun suikaleet ovat marinoituneet, kuori ja pilko sipulit ja kuullota pannulla öljyssä. Lisää ruokosokeri sipulisilpun päälle ja sekoita. Anna hautua vielä hetki miedolla lämmöllä, että sipulit hieman karamellisoituvat. Lisää sekaan soijasuikaleet ja paista niin, että suikaleet ruskistuvat ja näyttävät sopivilta.
Valmista juustokastike sekoittamalla kaikki ainekset kasarissa ja lämmitä niin, että juusto sulaa. 
Kasaa lasagne. Lorauta vuoan pohjalle ensin hieman juustokastiketta. Laita 3-4 lasagnelevyä vuoan pohjalle. Lusikoi puolet täytteestä levyjen päälle ja kaada noin kolmannes juustokastikkeesta päälle. Lado jälleen 3-4 lasagnelevyä vuokaan ja levitä nyt loput täytteestä ja toinen kolmannes juustokastikkeesta. Laita vielä yksi kerros lasagnelevyjä ja kaada loput juustokastikkeesta vuoan päälle.
Paista lasagnea 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Kun paistamista on kulunut 15 minuuttia, voit halutessasi laittaa lasagnen pinnalle hieman juustoraastetta. 
Anna lasagnen vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget