Mehukas jämävuoka

16. toukokuuta 2015


Tässä onkin jännittävä ruoka. Tämän ruoan taustatarinaan sisältyy mukavia lapsuusmuistoja, joten siksi se aina vielä tavallista parempaa kun sitä tekee. Sellaisen variaation olen tähän tehnyt, että perinteisen käytetyn jauhelihakastikkeen sijaan teen vain voimakkaasti maustetun herkkusienihässäkän. 
Jokatapauksessa tämä ruoka on päätynyt perheeni ruokapöytään aikoinaan vuosituhannen vaihteessa meillä olleen USAlaisen vaihto-oppilaan kautta. Heidän kotonaan valmistettiin tämän tyyppistä ruokaa edellispäivien jämistä: jauhelihakastiketta, keitettyä riisiä, perunoita, sienikeittoa ja maissia. Jämistä koottiin sitten joidenkin lisäelementtien kera herkullinen kokonaisuus ja paistettiin uunissa. Vaihto-oppilaamme sitten opetti tämän ruuan salat ja se on pysynyt perheeni arkiruokavarastossa kaikki nämä vuodet. 
Tämä ruoka ollut juuri sellaista, että sen valmistuksessa ei ole noudatettu ihan tarkkaa ohjetta, vaan se on vaihdellu aina joka kerta hieman sen mukaan mitä on ollut saatavilla, joskus hieman miedommin maustettua ja joskus tulisempaa. Pääpiirteet ovat kuitenkin säilyneet aika hyvin ennallaan. Olen kuitenkin nyt kehitellyt ruokaa vielä eteenpäin ja korvannut jauhelihan sienillä, toisaalta siinä voisi toimia soijarouhekastikekin, mutta sienet sopivat tähän kokonaisuuteen vain erittäin hyvin (pelkkä sienikeittohan ei riitä sienihimooni).
Tämä ruoka käytännössä vain paranee, kun se saa kunnolla tekeytyä. Tottakai sula juusto juuri uunista otettuna on herkullista, mutta kokonaisuus tasaantuu parhaiten kun se saa olla useita tunteja, tai jopa seuraavaan päivään. Suurta herkkua tämä kuitenkin on ja epämääräisestä ulkonäöstään huolimatta mehukasta!

Jämävuoka

3-4 annosta

200 g  herkkusieniä
2 tl      yrttimaustetta
1 tl      mustapippuria
½ tl     chilijauhetta
ripaus suolaa
2 rkl    tomaattipyreetä
5 dl     valmista herkkusienikeittoa (joko itsetehtyä tai jos ei ole niin jauhepussista tehtyä)
5         perunaa (jos kypsiä, lyhennä paistoaikaa)
1 dl     keitettyä riisiä
50 g    pakastemaissia
100 g  juustoraastetta


Paloittele herkkusienet ja kypsennä ne pannulla pehmeiksi. Mausta sienet yrttimausteella, pippurilla, chilijauheella ja suolalla ja lisää tomaattipyre. Sekoita hyvin.  Valmista sienikeitto paketin ohjeen mukaan. Kuori ja paloittele perunat sopiviksi palasiksi.
Ota korkea uunivuoka ja rupea latomaan kerroksia. Pohjalle ensin puolet perunan paloista ja päälle puolet herkkusienistä. Kaada niiden päälle loraus herkkusienikeittoa ja hieman juustoraastetta. Laita seuraavaksi puolet riisistä ja maissista vuokaan ja niiden päälle loraus herkkusienikeittoa ja hieman juustoraastetta. Tee toinen samanlainen kierros, kunnes sienet, perunat, riisi ja maissi käytetty. Kaada loppu herkkusienikastike vuokaan ja ripottele mahdollisesti ylijäänyt juustoraaste.
Paista ruokaa 200 asteisessa uunissa 40-50 minuuttia, kunnes perunat tuntuvat haarukassa pehmeiltä. Kastike saattaa kuohua vuoasta yli, että tarkkaile sitä paiston aikana.
Anna tekeytyä ennen tarjoilua puolisen tuntia.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget