Mustapapuburgerpihvi sämpylättä

19. toukokuuta 2015


Reseptilistallani oli jo pitkään pyörinyt mausteisten mustapapuburgerpihvien ohje. Kun sitten viimein päätin ruveta tätä reseptiä kokeilemaan, tajusin, että minulla ei ollutkaan ihan kaikkia värkkejä mitä reseptissä olisi pitänyt olla. Toisinsanoen tein tämän reseptillä, mutten kuitenkaan. Eli siis tein vain mustapavuista burgerpihvejä.
Tarjoilin pihvit hieman perinteisestä sämpylä-välissä-pihvi -hampurilaisesta poiketen, ja jätin sämpylän pois. Tuloksena oli siis suomessa kaupattu "karppaushampurilainen", mikä ei niinkään ollut ideani. Ideana tässä enemmänkin oli tarjota hampurilaissämpylä japanilaiseen tyyliin. Siellä on tavallista, että hampurilaispihvit tarjoillaan salaattipedillä tai ihan sellaisenaan kastikkeen kera. Tällöin ruoasta käytetään lyhennettyä versiota hamburger steakista, hanbaagu ハンバーグ. Tällä tavoin tarjottu hampurilaispihviannos esiintyy varsin usein japanilaisissa sarjakuvissa/animaatioissa ja siksi idea kiehtoi minua. Tällaistahan nyt lienee jokapuolella tarjoiltavan, mutta pohjaratkaisuna idealleni oli tuo japanilainen versio.
Päästäänkin sitten siihen, että tässä ei nyt perinteisestä hampurilaispihvistä ole tietoakaan, mutta hyvä maku on kuitenkin taattu. Päällystin pihvini vielä kaapista löytyneellä cheddarjuustolla, joka teki lopputuloksesta mukavan täyteläisen, mutta juuston voinee jättää poiskin, jos siitä ei perusta. 
Pihveistä kannattaa myös paistaa sopivan pieniä, etteivät ne hajoa käsiin. Itse onnistuin ensimmäisen pihvini katkaisemaan keskeltä niin, että se taittui itsensä päälle (se ei kuitenkaan päässyt paraatiannokseen).
Mustapavut sopivat hyvin tällaiseen pihviin ja mikseipä tällaista voisi joskus sämpylänkin välissä kokeilla. Lopputulos on sopivasti hieman mausteinen, muttei kuitenkaan liian. Nämä pihvit pysyvät mielestäni myös suhteellisen hyvin kasassa, joten senkään suhteen ei pitäisi olla ongelmaa.

Mustapapupihvit

6 pihviä

1 tlk    mustapapuja
2         valkosipulinkynttä
2         kevätsipulia
½        punainen paprika
1         kananmuna
3/4 dl  korppujauhoja
1 tl      savupaprikajauhetta
½ tl     yrttisuolaa
ripaus rosmariinia
ripaus mustapippuria

päälle cheddarjuustoa
öljyä paistamiseen

Huuhtaise mustapavut ja jätä siivilään valumaan, neste pitää saada mahdollisimman hyvin pois. Kuori ja paloittele valkosipuli pieneksi, paloittele karkeasti myös kevätsipuli ja paprika. Lisää valutetut pavut ja kasvikset monitoimikoneeseen/tehosekoittimeen ja surauta tahnaksi. Lisää tahnaan kananmuna, korppujauhot ja mausteet. Anna turvota vähintään kymmenisen minuuttia.
Laita pannulle massaa, muotoile lätyksi (n. 8 halkaisija) ja paista. Kun käännät pihvin, laita jo paistetulle puolelle siivu cheddarjuustoa. Laita levy pienemmälle ja kansi päälle ja anna hautua kypsäksi ja juusto sulaa mukavasti samalla.
Tarjoile lämpimänä salaatin tai muiden kasvisten kanssa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget