Suolakinuskinen maapähkinäjuustokakku

4. toukokuuta 2015


Tämäkin kakku ehti odotella pääsyään nettiin jo jonkin aikaa. Toteutin tällaisen kakun tosiaan aiemmin itselleni toiseksi syntymäpäiväkakuksi. Yleensä en ole mikään suuri suolaisen ja makean yhdistelmän fani, mutta suolakinuski kuitenkin on mielestän erittäin hyvää. Kinuskin pohjaksi päätyikin tälläkertaa Valion uudehko juoksena (vai voiko sitä nyt juoksevaksi sanoa) koskenlaskija ruoka-valmiste. Se toimi kinuskin pohjana paremmin kuin uskoin, sillä olin hieman epäileväinen sen toimivuuden suhteen. Koko kakussa sitten komeilee mantelijauheet, maapähkinät  ja perinteiset juustokakun elementit.
Kokonaisuutena kakku toimi varsin hyvin ja siitä sai suklaakuorrutteella helposti näyttävän näköisen ja ennenkaikkea herkullisen. Kovinkaan makea tämä kakku ei ole, kuten resepteissäni usein on, mutta kokonaisuutena mielestäni oikein onnistunut.
En ole perinteisten juustokakkujen keksipohjan fani, joten tämäkin juustokakku sai jäädä ilman keksipohjaa ja muutakaan pohjaa. Miksi lisätä hyvään kokonaisuuteen jotain keskinkertaista, jos se ei koossapysymiseen sitä kaipaa? Olen siis todennut, että uunissa paistettavat juustokakut pysyvät varsin hyvin koossa tarjoiltaessa, vaikka niissä ei olisikaan keksipohjaa. Kakku myös näyttää mielestäni nätiltä, vaikka pohja puuttuukin.

Suolakinuskinen maapähkinäjuustokakku

18 cm irtopohjavuoallinen

Suolakinuski
150 g koskenlaskija ruoka maustamatonta (n. ½ purkkia)
1 dl fariinisokeria

Juustokakkutäyte
2 kananmunaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g rahkaa
2 rkl mantelijauhetta
1 dl maapähkinävoita

Väliin
½ dl maapähkinöitä

Kuorrute
8 palaa tummaa suklaata
½ dl kermaa
maapähkinöitä

voita ja mantelijauhetta vuoan voiteluun

Valmista ensin kinuski. Sekoita koskenlaskija ja fariinisokeri kasarissa ja kuumenna. Kun seos kiehahtaa laita levy pienemmälle ja keitä kunnes seos sakenee kinuskimaiseksi (pari minuuttia). Jätä jäähtymään muiden valmistelujen ajaksi
Valmista juustokakkutäyte. Vatkaa kananmunat, tuorejuusto ja rahka kuohkeaksi vaahtomaiseksi seokseksi. Lisää mantelijauhe ja sekoita se hyvin massaan. Lisää maapähkinävoi ja kääntele sekaisin, jos maapähkinävoi kovin klönttistä vatkaa hieman. 
Pingota leivinpaperi 18 cm halkaisijan irtopohjavuoan pohjalle ja voitele vuoka sisältä ja "korppujauhota" mantelijauheella. Varistele ylimääräinen mantelijauhe juustokakkutäytteen sekaan ja kääntele hieman sekaan. Lusikoi noin puolet taikinasta irtopohjavuokaan ja tee taikinan keskelle kolo, johon kaadat kinuskin (niin ettei kinuski joudu kosketuksiin vuoan reunoihin). Ripottele maapähkinät kinuskin päälle ja lusikoi loppu juustokakkumassa kinuskin päälle ja levitä lusikalla tasaiseksi.
Paista 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin ensin pöydällä ja sitten jääkaapissa vähintään pari tuntia, mielellään pidempään.
Kun kakun tarjoiluhetki lähestyy, valmista kuorrute. Laita paloiteltu suklaa ja kerma kasariin ja kuumenna. Kun seos on lämmennyt, ota pois levyltä ja sekoittele niin, että suklaa sulaa. Laita seos pursottimeen tai muovipussiin ja pursota jäähtyneen kakun päälle haluamasi koristelu. Kannattaa valuttaa suklaata myös kakun reunojen yli. Ripottele lopuksi päälle rouhittuja maapähkinöitä ja nosta hetkeksi jääkaappiin ennen tarjoilua, että suklaa ehtii hieman kovettua.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget