Lihaton katsudon ベジタリアンカツ丼

8. kesäkuuta 2015


Jälleen kerran päästään suosikkiruokakulttuuriini, eli japanilaiseen ruokaan. Japanilainen ruoka on erityisen lähellä mieltymyksiäni mm. siksi, että se on niin monipuolista ja kattauksen yksinkertaisuuteen, mutta näyttävyyteen panostetaan. Japanilaiselle ruokakulttuurille tunnusomaista on jonkinlainen vähäeleisyys, mutta siitä huolimatta kaikki pyritään tekemään huolella ja siististi. Ruokapöydässä on usein tarjolla useita erisorttisia ruokia ja hyvät perheenäidit (tai kuka nyt sitä ruokaa laittaakaan) eivät tarjoa samalla tavalla valmistettuja ruokalajeja enenpää kuin yhden per ruokailu. Esimerkiksi pöydässä on yhtä säilöttyä tuotetta, yhtä paistettua, yhtä höyrytettyä jne. Ei koskaan kaikkea paistettuna. Tämä toki ei päde välttämättä nykyyän Japanin länsimaistuttua enemmän, mutta perinteisessä ruokailussa usein näin on. 
Ruokailussa on myös tärkeää kokonaisuus, kala ja kasvikset ovat tärkeässä asemassa, sillä nisäkkäät ja linnut ovat tulleet japanilaiseen ruokaan vasta verrattain myöhään. Tiettyjä ruokia, kuten riisiä ja nattoa (fermentoituja papuja) tai pikkelöityjä kasviksia tarjotaan suunnilleen joka aterialla. Usein ruoan ohessa on tarjolla myös jotain kirkasliemistä keittoa. Itse syömisprosessi on myös varsin "säädeltyä", sillä on tiettyjä perinteitä, joita tulee noudattaa, kuten ruuasta kiittäminen ennen aloittamista "itadakimasu"-ilmaisulla. Syömäpuikkojen käytössä on myös monia asioita, joita ei saa tehdä, kuten muiden osoittaminen puikoilla, puikkojen pystyyn asettaminen riisikulhoon tai ruuan antaminen muiden syömäpuikkoihin. Tällaiset kaikki ruokapöydän säännöt ovat mielestäni jotenkin kiehtovia ja ne kertovat paljon maan kulttuurista, kuten muiden kunnioittamisen tärkeydestä. Harmi, että monet pöytäperinteet ovat nykyään varsin unohtuneita suomessa.

Mutta, tämän intron kautta päästään tähän itse ruokaan, eli katsudoniin. Kyseessä on suosittu perinteinen japanilainen "mättöruoka", jota tarjoillaan usein ennen vaativaa suoritusta, johon tarvitaan onnea. Ruoan nimi tulee sanoista "tonkatsu", leivitetty porsaanleike ja "donburi", kulhossa tarjottava riisiruoka. Ruoan onnentuottavuus tulee katsu-sanan toisesta merkityksestä, joka tarkoittaa voittamista. Käytännössä katsudon tarkoittaa siis leikettä tarjoiltuna riisin kanssa kulhossa ja ruuasta on lukuisia variaatioita siitä, mitä tarjoiltava leike on (possua, kanaa, kinkkua, kasvista...). Perinteisin versio on kuitenkin porsaanleike. Käytin kuitenkin omassa versiossani valmista leivitettyä kasvisleikettä. Ehkä tulevaisuudessa kokeilen joku kerta leivitettyä tofua.
Katsudoniin tulee leikkeen lisäksi kastike, jossa on karamellisoitua sipulia ja kananmunaa. Kastikkeesta tulee siis hieman makea, mutta todella mehevä. Itse piilotin riisin sekaan hieman porkkanasilppua ja ripottelin annoksen päälle vielä kevätsipulia. Kylkiäisiksi sopii mainiosti misokeitto ja pilkotut kasvikset. Tästä ruuasta tulee siis todella täyttävä, joten riisimäärä kannattaa pitää suht pienenä, ellei ole supernälkä. En siis yhtään ihmettele miksi tätä tarjotaan onnentoivotusruokana ennen vaikeaa suoritusta, sillä niin mukavan täysi maha tästä tulee.
Ruoka ei ole vaikeustasoltaan päätä huimaava, mutta vaatii hieman aikaa tuotteiden kypsytykseen, ei kuitenkaan hillitöntä määrää. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, sillä hienoa makuelämys. Jos kananmunan käyttö on ongelma, sen voi korvata kastikkeessa murskatulla tofulla, jolloin suolaa ja mausteita täytyy lisätä hieman enemmän.

Katsudon

2 annosta

2      Hälsän kökin kasvisleikettä (tai muuta leivitettyä kasvispihviä)
2 dl  dashilientä
2 rkl miriniä
2 rkl soijaa
1 tl   sokeria
1      sipuli
2      kananmunaa

tarjoiluun keitettyä riisiä ja kevätsipulia
kattaukseen paloiteltua porkkanaa, kaalia, seesaminsiemeniä ja misokeittoa

Nosta leikkeet huoneenlämpöön. Sekoita dashi, mirin, soija ja sokeri keskenään. Kuori sipuli ja leikkaa lohkoiksi. Laita liemi ja sipulit pienehkölle paistinpannulle/laakeaan kasariin, että sipulit ovat osittain nesteen peitossa, ja hauduta kannen alla 5-10 minuuttia, eli kunnes sipulit pehmenevät. Laita leikkeet sipulien päälle niin, että ne lämpenevät ja mahdollisesti saavat hieman paistopintaa. Riko kananmunien rakenne kulhossa ja kaada pannulle nesteen sekaan. Sammuta levy ja jätä hetkeksi hautumaan, että kananmuna kypsyy hieman (parisen minuuttia). 
Annostele riisi kulhoihin ja nosta yksi leike ja puolet kastikkeesta per kulho. Jos leikkeet kovin isoja, siivuta viistosti pariin osaan. Ripottele päälle kevätsipulia.
Tarjoile sellaisenaan tai kunnon menuna misokeiton, porkkanan ja kaalin kera.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget