Samettinen mansikka-raparperipiirakka

27. kesäkuuta 2015


Nyt, kun viimein minä ja ruokittavani ovat selvinneet viimekeväisestä raparperivillityksestäni, on aika jälleen avata raparperitili. Tälläkertaa olen jopa hieman myöhässä raparperisesongista, mutta ei hätää, pakkasessa odottelee pari annosta käyttöään. Halusin tehdä raparperipiirakan, mutta en kuitenkaan ihan perinteistä kermaviilisettiä tai raparperipalat peruspiirakkapohjaan upotettuna. Joten näin syntyikin sitten herkullinen mansikoilla höystetty raparperipiirakka, jossa on samettinen pohja.
Meiltä kotoa tulleet raparperit olivat tänä vuonna järkyttävän suuria. Yksi varsi oli puolisen metriä pitkä ja useamman sentin halkaisijaltaan. Tämän takia onkin hieman hassua, että raparperipiirakassa on vain yksi raparperinvarsi... emme tule siitä kuitenkaan surullisiksi. Raparperia oli siis varsin suuri määrä ja pienemmistä varsista piirakkaan kelvannee parikin kappaletta. Mansikat tuovat mukavaa makeutta raparperin rinnalle, joten pohjaan ei itsessään tarvitakaan lisämakeuksia terveysintoiluamme turmelemaan. 
Pohjaan pääsi nyt kokeiluun juuri hankkimani Urtekramin kookoskuitujauhot, jotka toimivat mainiosti taikinan pehmittäjänä ja lisämakuna. Lopulta tämä pohja onkin sitten hyvin kuitupitoinen, mutta sitä ei kyllä hoksaisi äärimmäisen pehmeän rakenteen takia. Periaatteessahan tässä voisi käyttää mitä tahansa kookosjauhoja, mutta ymmärtääkseni kyseinen Urtekramin tuote on nimensä mukaisesti ehtaa tavaraa ja kuitupitoisempaa verrattuna moniin muihin myynnissä oleviin kookosjauhoihin. 

Kaikessa yksinkertaisuudessaan siis maukas piirakka, josta tulee vielä maukkaampi vaniljakastikkeeseen yhdistettynä (en myönnä, että olisin syöny vaniljakastikkeeni piirakalla). Tämä piirakka tuli syötyä neljään pekkaan käytännössä yhdeltä istumalta, mutta jos syöjät tyytyvät yhteen palaan, niin tästä riittänee 8-10 hengelle.

Mansikka-raparperipiirakka

25 cm piirakkavuoallinen

Pohja
150 g voita
½ dl   agavesiirappia
½ dl   kauraleseitä
1 dl    täysjyvävehnäjauhoja
1 dl    kookoskuitujauhoja
1 tl     leivinjauhetta
1 dl    maitoa
1        kananmuna

Päälle
1   iso raparperinvarsi
10 mansikkaa (jos kovin pieniä niin enemmän)

lisäksi vaniljakastiketta
öljyä vuoan voiteluun

Valmista ensin pohja. Sulata voi/käytä huoneenlämpöisenä ja vatkaa siihen agavesiirappi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää puolet niistä taikinaan ja sekoita. Lisää maito ja loput jauhot ja sekoita. Lisää lopuksi vielä kananmuna.
Öljyä 25 senttinen piirakkavuoka ja levitä taikina siihen tasaisesti. 
Kuori ja pilko raparperi pieniksi paloiksi ja levitä taikinan päälle. Painele paloja hieman upoksiin taikinaan. Paloittele mansikat ja levitä ne raparperien päälle.
Paista 200 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.
Anna jäähtyä hyvin ja tarjoile vaniljakastikkeen kera.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget