Appelsiinin tiputtua mutaan, appelsiinimutakakku mantelijauheesta

4. heinäkuuta 2015


Kesäisin kuulen monien sanovan, että suklaaleivonnaisia ei tee mieli tehdä ja että pitäisi mielummin leipoa tai tehdä jotain marjaista, raikasta yms. Itselläni nämä herkuntekemissessiot eivät välttämättä kulje ihan sään tai vuodenajan kanssa tasoissa, vaan enemmänkin valmistan ruokaa olotilan pohjalta. Joskus tekee mieli jotain ja joskus ei tee mieli. Näinpä siis yhdistin kaksi ainesosaa, joista toinen on raikas ja sesongiltaan vuoden alun tuote ja toinen piakkoin maailmasta katoava ainainen paheemme. Kyseessä siis suklainen, erittäin mehevä mutakakku raikkaalla appelsiinilla maustettuna.

Idea tähän kakkuun lähti kaveriltani töissä, joka mainitsi tehneensä suklaakakkua Valion uudesta appelsiinirahkasta. Itse en kovinkaan vahvasti kannata näitä valmiiksi maustettuja rahkoja (tai tuotteita ylipäätään), sillä ne ovat yleensä jo valmiiksi niin sokeroituja, että huhhuijakkaa. Monesti ihmettelen reseptejä, joissa on jotain valmiiksi maustettua rahkaa/tuorejuustoa ja sitten vielä erikseen lisätty sokeria, jolloin kokonaissokeripitoisuus on jotain järkyttävän suurta.  Noh, emme tule tästä kuitenkaan surulliseksi, sillä hätä keinot keksii. Tavallista rahkaa ja appelsiininkuorta ja karvalakkiversio appelsiinirahkasta on valmis. Kun ei käytä valmiiksi maustettuja tuotteita, joutuu samalla myös käyttämään hieman mielikuvitusta. Ei sillä, etteivätkö valmiiksi maustetut tuotteet toimisi tietyissä tapauksissa, mutta itse pidän enemmän soveltamisesta.
Kun rahkapulma oli selvitetty, jouduin pettymään aika karvaasti kaupan hedelmäosaston luomu-hyllyyn. Kävin siis ruokakaupassa itseäni lähimmässä olevassa Citymarketissa, jossa arvelin valikoiman olevan hyvä. Päästyäni kuitenkin luomuhyllyn luo, jouduin toteamaan, että se oli puoliksi tyhjä ja puoliksi täynnä jo valmiiksi epäilyttävän näköisiä tuotteita. Esimerkiksi luomuappelsiineja en sieltä löytänyt, vaikka kyltissä kyllä niiden olemassaolosta mainittiin. Käytännössä juuri mitään muitakaan hedelmiä ei ollut saatavilla ja vihannekset olivat nahistuneita. Noh, aina ei voi voittaa ja ehkä satuin vain huonoon aikaan kauppaan, mutta hieman kummallista vain. Luomua tunnutaan hehkuttavan yhä enemmän, mutta tuntuu, että aina kun itse tarvitsisin jotain luomutuotetta, kuten tässä tapauksessa appelsiinin kuorta raastaakseni, niin niitä ei ole saatavilla. Joudin siis tyytymään perinteiseen torjunta-aineappelsiiniin ja pesemään sen vain kunnolla ennen käyttöä. Näistä puheista huolimatta en ole kuitenkaan mikään luomun uranuurtaja, mutta tietyissä tapauksissa luomutuotteet ovat mielestäni paikallaan.

Kun sitten lopulta sain ratkaistua kaikki kysymykset raaka-aineiden kanssa, pääsin itse kakun valmistamiseen. Taikinan tekemiseen ei sitten vierähdäkään paljoakaan aikaa, sillä aineet lähinnä vain sekoitetaan keskenään. Mantelijauhe tuo mutakkakkuun ihan oman ihanan säväyksensä. Rakenteesta tulee ihanan huokoinen ja pehmeä, myös maku on mitä mainion. 
Koristeluun tämän kakun kanssa voi käyttää mielikuvitusta niin paljon kuin jaksaa, sillä tähän sopii päälle mikä tahansa värikäs (tai vähemmän värikäs). Itselläni sattui olemaan mansikoita lisänä, joten nekin päätyivät kakun päälle. Tässä on myös hyvä hetki käyttää käytetyn appelsiinin hedelmänliha hyödyksi ja koristella nätisti kakku, kalvot kannattaa kuitenkin poistaa kunnolla, sillä ne eivät ole oikein mukavia leikatessa saati suussa. Lopputuloksena värikäs ja herkullinen mutakakku.

Gluteeniton appelsiinimutakakku

16 cm irtopohjavuoallinen, noin 8 annosta

120 g  tummaa suklaata
2         kananmunaa
1 prk   maustamatonta rahkaa
½ dl    muskovadosokeria
100 g  mantelijauhetta (noin 2½ dl)
½ dl    kaakaojauhetta
1         appelsiinin kuori (luomua jos on)
1 tl      vaniljasokeria
ripaus  suolaa (ihan vähän)

koristeluun loput appelsiinista, mansikoita, muita marjoja/hedelmiä

Sulata suklaa, jos oikein kuumaa, anna hetki jäähtyä. Sekoita sulaan suklaaseen kananmunat ja rahka. Lisää sokeri, mantelijauhe, kaakaojauhe, raastettu appelsiininkuori, vaniljasokeri ja suola. Kääntele taikina sekaisin. Kaavi taikina 16 cm irtopohjavuokaan.
Paista 175 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Taikinan tulee kypsyä reunoilta, mutta jäädä keskeltä pehmeäksi. Anna jäähtyä kunnolla.
Koristele käytetyn appelsiinin hedelmälihalla. Leikkaa siitä ohuita renkaita ja irrota välistä kalvot varovasti ja asettele palat kakun päälle. Koristeluun sopivat myös muut hedelmät ja marjat.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget