Kvinoapallukat

21. heinäkuuta 2015


Kun pitää valmistaa töihin eväät, niin helposti saattaakin mennä yllättävän kauan siihen, kun yrittää päättää mitä lopulta sitten laittaisi. Omaan lounasongelmaani löytyi ratkaisu kaapin perällä olleesta kvinoapaketin jämästä. En ole kovinkaan monta kertaa kvinoasta mitään valmistanut ja pari aiempaa kertaa ovat olleet hieman epäonnisia, joten siitä on jäänyt pieni epäilykseni kvinoaa kohtaan. Sitä on kuitenkin kehuttu todella paljon, ja aminohappokoostumuksensa puolesta se olisi kyllä mainio lisä kasvisruokavaliossa.
Ensimmäinen kvinoakokeiluni taisi olla puuro. Tutkiskelin netistä tarkasti ohjeita ja valmistin sitten kvinoasta ja mantelimaidosta puuroa suurien odotusten saattelemana. Kun sitten lopulta puuroni valmistui, en tiennyt oikein millaista ilmettä olisin pitänyt naamallani. Se oli yksinkertaisesti vain järkyttävän pahaa. Kvinoan mainittu multainen/metsäinen maku suorastaan korostui enkä oikeastaan voinut kunnolla syödä puuroani. En kuitenkaan vielä siitä luovuttanut, vaan jatkojalostin kyseisestä puurosta jotain pyöryköitä uuniin. Silloin tekemäni pyörykät olivat kyllä ihan okn makuisia, mutta niiden rakenne oli hyvin mureneva ja liian märkä, kuten puurosta tehtynä saattaa arvata. Tulipahan kuitenkin kierrätettyä ruokaa, ettei tarvinnut pois heittää. Tämän kokeilun jälkeen kvinoapakettini ikäänkuin unohtui kaapin pohjalle.
Näinpä siis kapusin yli itseaiheuttamieni ennakkoluulojeni ja kaivoin tuon paketin uudelleen kaapin perältä esiin. Tutkiskelin hieman internetin ihmeellistä maailmaa ja päädyin ratkaisuun olemaan kikkailematta sen kummemmin ja vain kokeilla jotain ihan perinteistä perusjuttua. Valmistin sitten siis kvinoasta näitä herkullisia pallukoita. En halunnut tehdä ihan perinteisiä pyöryköitä, sillä ne ovat liian mainstreamia, joten päädyin lusikan mallisiin pallukoihin tai sanottakoon niitä vaikka pökäleiksikin. Lisäksi pallukkataikinaan pääsivät kevätsipuli, porkkana ja valkosipuli. Töissä joku oli myös tuonut tuoretta ruohosipulia otettavaksi, joten sitäkin täytyi sitten käyttää, kun kerrankin ihan tuoretta oli saatavilla.
Tämä kokonaisuus toimi mielestäni hyvin ja pyöryköiden rakenne oli erinomainen. Ne pysyivät todella hyvin kasassa ja syömään pystyi vaikka haakuran päästä haukkailemalla, eikä loppupallukkaa tarvinnut nuolla lattialta. Makukin oli kohdillaan, mutta parhaita nämä olivat jonkin kastikkeen kanssa.
Otin nämä tosiaan lounaaksi salaatin kera, joka kuvassakin näkyy ja olin erittäin tyytyväinen lounaaseeni. Monesti sitä toivoisi, että olisi useamminkin tarjolla näin herkullinen lounas. Ehkä näihinkin ehtii sitten uuden innostuksen alettua kyllästyä, mutta onneksi maailmasta eivät uudet reseptit ehdi loppua ihan hetkessä.

Kvinoapallukat

10 palaa

1 dl     kvinoaa
1 rkl   seesamiöljyä
1         iso kevätsipuli
1         porkkana
2         valkosipulinkynttä
2         kananmunaa
1 rkl    jauhoja
n. 10   ruohosipulia
ripaus suolaa
ripaus yrttipippuria

Huuhtele kvinoa. Keitä sitä noin kaksinkertaisessa määrässä vettä 15 minuuttia (paketin ohjeen mukaan). Kuori ja pilko kasvikset pieneksi silpuksi.
Kun kvinoa on kypsää, sekoita siihen seesamiöljy. Sekoita kasvikset kypsään kvinoaan ja lisää kananmuna hyvin sekoittaen (ettei se hyydy samantien). Lisää jauhot, silputtu ruohosipuli ja mausteet ja sekoita vielä.
Ota taikinamassasta ruokalusikalla klönttejä ja laske ne leivinpaperoidulle uunipannulle soikioiksi.
Paista 175 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes ruskistuneet hieman reunoista.
Tarjoile kastikkeen kera, sellaisenaan tai vaikka salaatissa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget