Peruna-palsternakkasosekeitto soijapyöryköillä

5. elokuuta 2015


Pehmeään sosekeittoon uppoaa palsternakkaa ja perunaa. Ruokaisuutta keittoon tuo soijarouhepyörykät.


Kauden kasviksia parhaimmillaan. Ostin torilta herkullisen näköisen palsternakan, joka oli varsin valtaisan kokoinen, vaikka luomulaatuinen olikin. En ole palsternakkaa kovinkaan paljoa vielä käyttänyt, joten piti hetki pohdiskella, mitä siitä toteuttaisin. Päätin kuitenkin kokeilla jotain suhteellisen turvallista, joten sosekeitto oli oiva ratkaisu siihen. Vielä jos keittoon käyttää uusia perunoita, niin kypsymisaikakin on siedettävä.
Sosekeitoissa proteiininsaanti jää usein hieman alkaiseksi, ellei siihen ole käytetty esimerkiksi papuja tai linssejä. Tätä proteiiniongelmaa pähkäillessäni mieleeni juolahti italialaistyyppinen lihapullakeitto, jossa jonkinlaiseen keittoon laitetaan lihapullia. Sen kummemmin taustoihin enenpää tutustumatta lähdinkin sitten kehittelemään omaa lihattomien pullien keittoani. Lopputulos olikin kuin hienommassakin puljussa, ei voi siis valittaa.

Palsternakka sopii mainiosti sosekeiton pohjaksi, sillä se luo mukavan pehmeän maun peruna rinnallaan. Palsternakka on siitä erikoinen, että sen ominaismaku on mielestäni hieman kermainen. Näinpä siis keitto ei tarvinnut tehosteeksi enää mitään ylimääräisiä sipulin ja perusmausteiden lisäksi. Pyörykätkin toteutuivat suhteellisen perusohjeella, johon paahdettu sipuli tuo hieman mukavaa makua. Kokonaisuus oli siis  varsin onnistunut ja tasapainoinen.

Peruna-palsternakkasosekeitto

3-4 annosta, n. 10 pyörykkää

400 g palsternakkaa
12      keskikokoista perunaa
1        varsisipuli
1 tl     yrttisuolaa
1 tl     valkopippuria

Soijapyörykät
1 dl  soijarouhetta
1 dl  kasvislientä
1 rkl soijaa
2 rkl paahdettua sipulia
1      valkosipulinkynsi
1 tl   basilikaa
1 tl   paprikajauhetta
½ tl  mustapippuria
1      kananmuna

Kuori palsternakka ja perunat. Paloittele ne pienemmiksi, lisää sekaan pariin osaan pilkottu sipuli ja suola ja keitä kypsäki (riippuen palojen koosta 20-40 minuuttia).
Valmista soijapyörykät. Kaada soijarouheen päälle kuuma kasvisliemi ja anna turvota hetki. Lisää sekaan soija, paahdettu sipuli, murskattu valkosipulinkynsi ja mausteet, sekoita hyvin. Lisää lopuksi kananmuna ja muotoile taikinasta pyöryköitä/puikiloita uunipannulle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Kun palsternakka ja perunat ovat kypsiä, kaada noin puolet nesteestä pois ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää mausteet ja paloittele juusto sekaan. Sekoita kunnes juusto on sulanut.
Tarjoile lämpimänä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget