Pinaatti-mozzarellalasagne

22. syyskuuta 2015


Tässä loistavaa vaihtelua perinteiseen jauhelihatomaattilasagneen. Pinaatti ja mozzarella luovat loistavan makuyhdistelmän tekemättä lasagnesta kuitenkaan liian imelää. Siemenillä tai pähkinöillä lopputuloksesta tulee mukavan ruokaisa.


Harvoin tulee valmistettua lasagnea arkisin ruuaksi, mutta tulinpa sitten tehneeksi siihenkin poikkeuksen. Kunhan pitää vain annoskoon inhimillisenä ja valitsee täytteet oikein, lasagnekaan ei ole hullumpi vaihtoehto arkiruuaksi. Olen pitkänlinjan lasagnefanittaja ja elämä olisi varsin ankeaa ilman tätä oivaa keksintöä. Hauskinta lasagneissa on niiden muokattavuus, löytyy tomaattista ja juustoista lasagnea, pastalevyjen tilalla käytetään kasviksia kuten kesäkurpitsaa tai munakoisoa, voi siis käyttää ihan mitä vain ikinä haluaa, niin yksinkertaista. Tai ehkäpä jopa monimutkaista...
Oma suosikkilasagneni on ehdottomasti kyllä tätä nykyä tämän tyyppinen pinaatilla vuorattu versio. Pinaattia pitää tällaiseen lasagneen käyttää kyllä yllättävän paljon, että se oikeasti näyttää ja maistuu joltakin. Mutta ei siinä, pinaatti on hyvää ja sanotaan sen vielä olevan terveellistäkin, joten minulle kelpaa. Suurimpana ongelmana tässä lasagnessa on ollut sen proteiinipitoisuus. Nyt koitin ratkaista ongelmaa käyttämällä täytteessä auringonkukansiemeniä. Auringonkukansiemenet voi tässä tapauksessa korvata myös vaikka pähkinöillä, esimerkiksi cashewpähkinät sopisivat varmaan todella hyvin täytteeseen. Siemenet surautetaan pinaatin sekaan, eikä lopputuloksessa niiden olemassaoloa juuri edes huomaa paitsi paksummassa rakenteessa. Ei siis kannata kammoksua siementen käyttöä lasagnen täytteessä. Ja mikä parasta, siemenet toimivat todella loistavasti täytteessä ja suosikkiruokani ongelma on ratkaistu. Niinpä siis voin tämän ilosanoman ja iloreseptin kanssanne jakaa ja levittää hurmosta ympäri maailmaa: woowoowoo


Niin vaikeaa kuin lasagnekuvien ottaminen onkin, olin tälläkertaa jopa ihan tyytyväinen kuviini. Emme kuitenkaan tästä harmistu, että kuvat ovat keskimääräisen aneemisen näköisiä, vaan iloitkaamme hyvästä ruuasta. Tämä on siis erittäin herkullinen, ennakkoluuloisemmillekin ihmisille kelpaava kasvislasagne, josta ei mielestäni uuvu mitään. Juustoa toki lasagnesta löytyy varsin mukava määrä, mutta sehän tekee mausta vain entistä paremman ja herkullisemman.
Pinaatti maistuu täytteessä mukavan raikkaalta, miltä nyt pinaatti näin ylipäätäänkään yleensä maistuu. Auringonkukansiemenet puolestaan eivät maistu täytteessä hirveästi, mutta tuovat pinaattitäytteeseen mukavaa suutuntumaa ja tekevät siitä paksumman. Kannattaa siis kuitenkin surautella täyte aika tyynni tasaiseksi, sillä muutoin kovahkot siemenenpalat saattavat tuntua hieman epämukavilta syödessä. Kokonaisuutena siis hyvä ja herkullinen alternative lasagne.

Pinaatti-mozzarella lasagne

4 annosta

9-12 täysjyvä lasagnelevyä

Täyte
3        valkosipulinkynttä
2        pientä salottisipulia
300 g pakastepinaattia (tai noin 2x tuoretta)
1 tl     kuivattua basilikaa (tai pieni kourallinen tuoretta)
1 dl    auringonkukansiemeniä (tai pähkinöitä/manteleita)
2 tl     soijakastiketta
1 rkl   vaaleaa viinietikkaa (esim omena)
½ tl    yrttisuolaa
½ tl    jauhettua valkopippuria
150 g mozzarellajuustoa

Juustokastike
½ dl   oliiviöljyä
½ dl   täysjyvävehnäjauhoja
6 dl    maitoa
100 g juustoraastetta (emmental, mozzarella...)
½ tl    jauhettua valkopippuria

öljyä paistamiseen

Valmista täyte. Kuori ja pilko sipulit ja kuullota ne öljyssä pannulla. Lisää sekaan pinaatti ja anna paistua hetki, että pinaatti sulaa. Lisää sitten basilika ja auringonkukansiemenet ja sekoita hyvin, anna hautua muutama minuutti miedolla lämmöllä. Lisää soija, viinietikka, suola ja pippuri ja sekoita. Kaada täyte kulhoon ja surauta tasaiseksi sauvasekoittimella (tai suoraan tehosekoittimessa).
Valmista juustokastike sekoittamalla öljy ja jauhot kasarissa tahnaksi. Kun tahna on lämmennyt hetken ja kuplahtanut (älä paista) niin lisää maitoa hiljalleen kokoajan sekoittaen. Kun maito kiehahtaa, lisää juusto ja valkopippuri ja sekoita hyvin.
Kasaa lasagne kahdessa kerroksessa: neliskanttisen uunivuoan pohjalle puolet pinaattikastiketta, puolet mozzarellajuustosta siivutettuna levitetään vuoan pohjalle, kaadetaan puolet juustokastikkeesta päälle. Sama toistetaan lopuille aineksista. Päällimmäiseksi siis juustokastike. Halutessaan voi sen päälle vielä repiä hieman mozzarellaa.
Lasagnea paistetaan 40-50 minuuttia 175 asteisessa uunissa. Anna tekeytyä hetki uunistaoton jälkeen ennen syömistä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget