Kuuden ainesosan proteiinipannarit

15. marraskuuta 2015


Proteiinipannareista, joissa suuri osa proteiinista tulee proteiinijauheesta, kuulee usein puhuttavan. Mutta näissä kaikki proteiini tulee ihan tavallisista raaka-aineista ja omenarenkaat koristavat komeuden.


Mukavaa sunnuntaita!
Viikonlopun lähentyessä loppuaan onkin hyvä miettiä, miten sunnuntaita voisi juhlistaa tai miten tulevan viikon voisi aloittaa. Lähinnä siis ruuan suhteen ajattelin. Monesti hyvien aamupalavärkkien keksiminen voi olla vaikeaa ja ideoita ei vain tunnu syntyvän. Paahtoleivät, puurot ja myslit tympivät, joten miten olisi pannarit? 
Viimevuosina tuntuu, että käsite proteiini halutaan iskostuttaa jokaisen suomalaisen päähän ja sen merkitystä ja tärkeyttä korostetaan jatkuvasti. Onhan se totta, että proteiinit, jotka koostuvat aminohapoista, ovat välttämättömiä ravinnossa elämämme jatkumisen turvaamiseksi. On myös totta, että proteiinia ei ole kovin vaikeaa saada monipuolisessa ruokavaliossa. Lähestyn asiaa nyt lähtökohtaisesti kasvissyönnin näkökulmasta, sillä omakohtaista kokemusta minulla ei tällähetkellä ole muusta tarjota. Yleinen uskomus tuntuu olevan, ettei kasvisruokavaliosta saa tarpeeksi proteiinia, että sekasyöjänä se olisi itsestäänselvyys. Kävin kerran parin tuttavan kanssa läpi hieman koomisen keskustelun kasvisruuan proteiinipitoisuudesta. Olin ottanut opiskelijaruokalassa lautaselleni kasvislasagnea, jossa oli sipulia, porkkanaa, bataattia ja muita määrittelemättömiä kasviksia, joiden laatua en tallentanut rekisteriini pysyvästi. Tuttavani samassa pöydässä ottivat carbonara-kastiketta, joka oli tehty kinkkusuikaleista ja kermasta ja lisukkeena pastaa. Keskustelu eteni kutakuinkin näin:

"Noissa kasvisruuissa ei ole kyllä juuri lainkaan proteiinia" (tuttava tuijottaa lautaselleni)
"Joo no, olis tähän voinut lisätä papuja tai jotain, olis sopinut hyvin"
"Täällä (ravintolassa) kasvisruuissa harvoin on kunnolla proteiinia"
"Niin no, en tiedä sitten onko kinkkusuikaleissakaan nyt niin paljoa proteiineja, jauhoja lähinnä"
"Niin mutta, on niissä kuitenkin enemmän kuin tuossa" (jonka jälkeen toinen tuttava liittyy keskusteluun)
"Kerran kotona kun mies sanoi, että haluaa syödä jotain täyttävää proteiinipitoista salin jälkeen niin sanoin, että käy hakemassa kaapista nakkeja ja sitku katottiin minkä verran niissä on proteiinia niin huomattiin, että kaurapuurossaki olis enemmän"

Eli joo. En kiellä, etteikö lounasravintoloiden kasvisruuassa olisi usein parannettavaa, mutta joskus myös mietin, että ihan tavallisena pidetyt lihatuotteet eivät oikeastaan ole kovin hyviä proteiinipommivaihtoehtoja sitten loppuunsa kuitenkaan. Hassuinta on tämä mielleyhtymä: liha täyttää vatsan, koska siinä on proteiinia, muusta ei oikein tule täyteen. Viimeisen muutaman vuoden sisään kun proteiineista on toitotettu ensin karppauksessa ja nyt sitten fitness/kuntoilubuumin aikaan. Proteiiniksi mielletään joko rahka tai proteiinijauheet. Pitä jompaa kumpaa syödä, että saa tarpeeksi proteiineja. Proteiini, proteiini, proteiini, proteiini. Josko siinä olisi nyt hetken tarpeisiin riittävästi proteiinia. Koska en voi ruveta tätä ilmiötä vastustaakseni proteiinilakkoon, niin joudun tyytymään monipuoliseen ruokavalioon, josta voikin kuin voikin saada proteiinitarpeensa täyteen. Mielestäni siis rahkat, proteiinijauheet ja sensellaiset ovat varsin hyviä vaihtoehtoja monipuolisen ruokavalion ohessa, mutta ei niiden tulisi korvata muita ruokia. Toisaalta jos joku tulee onnelliseksi lusikoimalla päivät pääksytysten rahkaa, niin en sitä tule häneltä kieltämään.


Nyt kun olen saanut proteiiniavauduttua ja aminohapponi ovat järjestyksessä, voinkin puhua tästä pannarireseptistä enemmän. Eli kuusi ainesosaa, joista syntyy kauniita omenarinkulalättyjä. Yksinkertaista mutta toimivaa. Tällä ohjeella lätyistä ei tosiaan tule kovinkaan makeita, mutta makeutta voi helposti lisätä kuorruttamalla pannarit vaahterasiirapilla haluamallaan määrällä. Nämä sopivat hyvin aamupalalle ja täyttävät samalla vatsan mukavasti. Tarjoiluun kannattaa käyttää vaahterasiirapin lisäksi kanelia, joka syventää makuja sopivasti.

Kuuden ainesosan omena-mantelipannarit

9 pannaria

2 kananmunaa
1½ dl maitoa
1½ dl mantelijauhetta (ilmavasti)
1½ dl kaurajauhoja (hiutaleista sauvasekoittimella jauhoksi)
1 rkl pellavansiemenrouhetta
1 omena

öljyä paistamiseen
kanelia ja vaahterasiirappia tarjoiluun

Sekoita kananmunat, maito, mantelijauhe, kaurajauho ja pellavansiemenrouhe keskenään. Jos taikina oikein puutia, lisää hieman maitoa, määrä riippuu jauhojen karkeudesta. Pese omena ja irrota keskusta omenaporalla. Siivuta omena yhdeksäksiksi ohueksi siivuksi. Jos et omista omenaporaa, leikkaa omena ensin siivuiksi ja poista siemenkota siivuista veitsellä.
Laita pikkulättypannulle öljyä ja nosta omenasiivut siihen. Kun siivut ovat paistuneet hetken, käännä ne ja lusikoi päälle taikinaa niin, että lätty peittyy ja taikina valuu omenan ympärille, älä laita kuitenkaan liikaa taikinaa. Anna paistua omenapuolelta niin kauan, että lätty kypsyy reunoilta läpi asti, noin minuutti. Käännä lätty varovasti lastalla ja paista vielä toista puolta minuutti-pari.
Tarjoile kanelin ja vaahterasiirapin kanssa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget