Punajuuriröstit

23. marraskuuta 2015


Röstiperunat on varmaan tuttu juttu, mutta vaihtelua halutessaan röstien valmistukseen voi käyttää myös punajuurta. Rösteistä tulee silloin kauniin punaisia ja maku on hieman makeampi.


Mainiota uutta viikkoa!
Jälleen tapahtui se mystinen jokavuotinen ilmiö, talvi yllätti Suomen!! Toisinsanoen, koska se on hyvin epätodennäköistä, että niillä leveyspiireillä, joilla Suomi sijaitsee, sataisi lunta ja olisi pakkasta marraskuussa, niin kyseiset ilmiöt yllättävät sitten kaikki täysin. Talvirenkaita mennään juosten vaihtamaan, liikenne joka kolkassa on seis, talvitakit myyvät yhtäkkiä enemmän jne. Siinä missä muut tuskailevat lumen sataessa ja miettivät tulevaa kesää, itse mietin kehtaisinko mennä täyttämään kerrostalon pihan lumienkeleillä. Koska tämä talvi tosiaan jälleen yllätti kaikki täysin, on Suomi tavalla tai toisella sekaisin. Yksi mikä kuitenkin on varmaa vuosi toisensa jälkeen, on se, että VR ja talvi eivät sovi yhteen. Tai sanottakoon VR tai mikään keli näin ylipäätään. Sunnuntaina kun palailin kotipaikkakunnaltani, vajaan puolentoista tunnin junamatka venähti siihen neljään tuntiin. Noh, onneksi oli tekemistä mukana, ettei aika tullut pitkäksi. Tälläkertaa viivästykset johtuivat jostain häiriöstä radan valaistuksessa, eikä juna voinut kulkea nopeammin. Ainakin tunnelma junassa oli mukavan yhteisöllinen. Suomalaiset selvästi tarvitsevät yhteisen "päämäärän", että yhteisöllisyys saadaan aikaan ja ihmiset uskaltavat puhua toisilleen. Nyt siis jälleen junamatkailukokemusta rikkaampana tähtään vasamat taivaisiin kohti uusia kommelluksia.


Koska juurekset ovat nyt ehkä paras asia ikinä, aina koiranpentujen jälkeen, niin niitä tulee lähes automaattisesti laitettua ruuaksi kerta toisensa jälkeen. Minulla oli vielä muutamia punajuuria jäljellä tarjouksesta eurolla ostamastani 2 kilon punajuurisäkistä, kallista ruokaa eikö totta, joten oli aika tehdä niistä jälleen jotain. Koska punajuuri on ehkä monikäyttöisin juures, se lukeutuu suosikkeihini. Onko muilla suosikki- tai inhokkijuureksia? 
Punajuuret ovat itsessään aika makeita, jotein usein yhdistän jotain niiden kanssa miedontaakseni makeutta. Tälläkertaa perinteisistä perunarösteistä syntyi punajuuriröstejä, joissa oli noin puolet ja puolet punajuurta ja perunaa. Rakenteesta tuli toimiva, eikä maussakaan ollut valittamista. Rösteihinhän voisi käytännössä käyttää mitä juuresraastetta tahansa. Minulla odottaa vieläkin reseptiarkistossa ohje juuresrösteistä, joiden taikinamassaan laitetaan myös sieniä, olisi varmaan herkullista. 


Nämä punajuuriröstit on helpop valmistaaja jos punajuuret ja perunat ovat jo valmiiksi kypsiä, koko prosessi hoituu alta aikayksikön. Lopputulos on maukas ja toimiva. Tarjoilin omat röstini niinsanotun salaatin kanssa, jossa oli, kuten kuvassa näkyy, kurkkua, miniluumutomaatteja ja paahdettuja kurpitsansiemeniä. Mutta voisipa nämä röstit tarjoilla hyvin vaikka tuhdin kastikkeen kanssa tai alkupaloina menussa. 
Röstit voisi valmistaa myös kokonaankin punajuuresta, mutta silloin maku on aika makea. Pidän itse hieman laimeammasta punajuurimakeudesta, joten peruna toimi puskurina tässä tapauksessa. Kannattaa kokeilla.

Punajuuriröstit

10 röstiä

2 pienehköä punajuurta (noin 100 g)
2 perunaa
1 sipuli
3 kananmunaa
1 tl kuivattua rosmariinia
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

öljyä paistamiseen

Kypsennä punajuuret (keittämällä noin 30 min) ja kuoritut perunat (keittämällä noin 20 min). Kuori hieman jäähtyneet kypsät punajuuret työntämällä kuori pois sormella. Raasta punajuuri ja peruna karkeaksi raasteeksi kulhoon. Kuori ja pilko sipuli pieneksi ja lisää juuresten joukkoon. Riko sekaan kananmunat ja mausta. Paista massasta röstejä noin 2 ruokalusikallisesta yksi lätty.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget