Leipäjuustolla vuorattu uunipasta sesongin mukaan

2. joulukuuta 2015


Uunipastaan laitetaan usein juustoa, joten miksei myös leipäjuustoa. Pehmeän makuinen uunipastakokonaisuus, jossa käytetty talvisesongin kasviksia.


Mukavaa joulukuun alkua!

Niin siinä sitten kävi, että joulukuuhun päästiin. Hieno asiahan joulu on, sitä ei käy kieltämään, mutta tuntuu vain, että se pääsee aina nopeasti yllättävään tulollaan vuosi toisensa jälkeen. Toisaalta säilyypä pieni jännitys elämässä, se on aina mukavaa. Harkitsin hetkellisesti ideaa joulukalenterista blogissa, mutta jouduin sitten harmikseni toteamaan, että se ei realistisesti katsottuna olisi kovin mahdollista toteuttaa, sillä aikatauluni on varsin kiireinen vielä joulukuun alun. Mutta enköhän kuitenkin vähintään normaaliin tahtiin ehdi postauksia laittaa, ei siis huolta.

Koska arkipäiviä nyt vain yksinkertaisesti tulee yksi toisensa perään, olisi hyvä olla varastossa erilaisia arkiruokarepertuaarin reseptejä. Pastat ovat aina kätevä ja nopea vaihtoehto arkisiin ruokiin ja niiden kautta myös uunipastat. Viimeaikoina yhden kattilan pastat ovat olleet suosiossa, joten tein sitten epätrendikkäästi uunipastan leipäjuustokuorrutteella. Uunipastat ovat usein tomaattisia ja juustoisia, joten tomaatti sai nyt väistyä, mutta juusto ei. Kaupassa käydessäni tutkiskelin vihannesosaston tuotteita ja nappasinpa sesongin mukaisesti joukkooni nauriita ja kilohinnan perusteella punaista paprikaa, vaikkei se nyt ainakaan suomalaisessa sesongissa nyt hirveämmin loista. Porkkanat ja sipuli löytyivät jo valmiiksi kotoa. Leipäjuuston kanssa suosin lähituottajien tuotteita, joten Juustoportin leipäjuusto toimi tässä tapauksessa oikein hyvin. Kuvista ei ehkä näytä, että ruoassa olisi pastaa ollenkaan, mutta käyttämäni pasta oli herneenpalkojen muotoista pinaattipastaa, jota joskus aikoinaan löysin. Käyttämällä värikästä pastaa lopputuloksesta saa pirteän värikkään.


Jos pidät uunipastasta, et varmaankaan voi olla pitämättä leipäjuustouunipastasta ja vaikket pitäisi uunipastasta, niin pidät varmaan nimenomaan tästä uunipastasta. Vaikka nauris tuntuisi hieman kummalliselta kasvikselta, suosittelen lämpimästi sen käyttämistä. Nauristen sesonki on nyt parhaimmillaan, eikä niitä ole kilohinnalla pilattu. Nauriin maku on pehmeän raikas, se muistuttaa hieman palsternakkaa tai porkkanaa, mutta sillä on kuitenkin tietty ominaismakunsa. Olen huomannut myös usein, että jos käytetty nauris on kovin valtava, sen keskustassa on aika kitkerä maku, joten kannattaa maistaa kovimpia keskipaloja ennen käyttämistä. Nauris on käytännössä perisuomalainen juures, joka on vain jostain syystä hävittänyt suosiotaan ajan saatossa, siksi olisikin hyvä saada sen suosio jälleen nousuun. Kannattaa siis kokeilla ainakin tähän ruokaan, jos muuten ei vielä uskalla.

Uunipasta leipäjuustolla

4-6 annosta

150 g kuivapastaa (käytin pinaattipastaa)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 keskikokoinen nauris (250 g)
2 isoa porkkanaa
½ punaista paprikaa
1 tlk valkoisia papuja
1 tl paprikajauhetta
½ tl pippurisekoitusta
2 dl (kaura)kermaa
300 g leipäjuustoa

öljyä paistamiseen

Laita pasta keittymään paketin ohjeen mukaan, vähennä keittoaikaa parilla minuutilla, ettei pasta täysin kypsy.
Kuori ja pilko sipulit ja kuullota ne öljyssä. Kuori nauris ja porkkanat. Kuutioi kasvikset pieniksi kuutioiksi. Laita laakeaan uunivuokaan sipulit, loput kasvikset, valutetut pavut ja mausteet. Kun pasta on keittynyt lisää se ja noin 1 dl keitinlientä ja kerma kasvisten kanssa vuokaan (halutessasi voit jättää hieman kermaa ja valella sitä leipäjuuston päälle lopuksi). Sekoita hyvin.
Revi leipäjuusto paloiksi vuoan päälle niin, että juustoa on mosaiikkimaisesti joka puolella.
Paista 200 asteisessa uunissa 20-30 min, kunnes leipäjuusto on sulanut sopivasti. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget