Spelttikaneliässät, terveellistetymmin

19. joulukuuta 2015


Miltä kuulostaisi perinteiset kaneliässät hieman terveellisempänä ja vatsaystävällisempänä versiona? Vaikka terveelliset pikkuleivät eivät kuulostaisi houkuttelevilta, näistä ässistä ei makua puutu.


Hyvää huomenta!

Viimeisiä viedään ennen joulua, onko jouluvalmistelut jo hyvällä mallilla?
Minulla ainakin keskimääräisesti on... Vaikka parin lahjan paketointi uupuu, jouluruuat odottavat valmistumistaan ja niin edelleen. Noh, emme tule siitä surullisiksi, sillä en ajatellut ottaa hirveää joulustressiä, ensiviikolla on vielä runsaasti aikaa valmisteluille ja eiköhän sitä jotain ruokaa saa suuhunsa. Edellisviikkona tosiaan valmistelin joulupikkuleivät kuitenkin jo valmiiksi. Samalla syntyivät nämä kaneliässät. Halusin testata ns. terveellistettyjä kaneliässiä ja mielestäni onnistuin ihan hyvin. Kaneliässiin käytetään perinteisesti varsin runsaasti voita ja sokeria ja lopuksi vielä tavallisia vehnäjauhoa, niinpä siis kaikkea, mikä olisi varmasti niin hyvää, mutta varmasti niin kuolettavaa (ainakin ennemmin tai myöhemmin). Näinpä siis kokeilin miten onnistuisi ässät vailla valkaistua sokeria ja vehnäjauhoa. Olin varsin tyytyväinen lopputulokseen, sen verran kuitenkin annoin periksi, että osien ässien koristeluun käytin tavallista sokeria, lähinnä ulkonäkösyistä. Mutta kyseessä oli määränä noin ruokalusikallinen sokeria runsaaseen määrään keksejä, joten en sitä pitänyt niin pahana...


Tällä reseptillä ässistä tulee sopivan kiinteitä, mutta kuitenkin pehmeitä. Taikinaa on helppo muotoilla, kun jauhoja käyttää apuna ja lopputulos on kuitenkin makea, vaikka makeutuksen määrä ei ole kovin suuri. Käytin ässiin ceylonkanelia, jossa kumariinia on huomattavasti vähemmän, kuin tavallisessa kassikanelissa. Näinpä siis ässiä voi popsia hyvällä omallatunnolal vielä muutaman ylimääräisenkin kun ei syöpäriskejä tarvitse pelätä normaalia enenpää. Ceylonkaneli on hieman miedomman makuista, joten ohjeessa sitä on käytetty aika runsaasti, ei kannata hämmentyä suurelta kuulostavia määriä. 

Spelttikaneliässät

noin 40 ässää

50 g voita
1 dl intiaanisokeria
5 rkl omenasosetta
4 rkl ruokosokerisiirappia (cane syrup)
2 kananmunaa
1 dl mantelijauhetta
5 dl täysjyväspelttijauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 rkl ceylonkanelia

jauhoja työstämiseen
2 rkl ceylonkanelia (ja halutessaan 2 rkl sokeria) koristeluun

Laita voi ja intiaanisokeri kulhoon. Käytä mikrossa 30 sekuntia, että voi sulaa. Sekoita seosta kunnes sokeri on suunnilleen liuennut. Nosta jääkaappiin jähmettymään noin 10 minuutiksi. Kun rasva on jähmettynyt, sekoita voimakkaasti, että seoksen väri hieman vaalenee. Lisää sekaan omenasose ja siirappi, sekoita hyvin. Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Kun taikina on täysin sekaisin nosta jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi tai vaikka yön yli. 
Ota puolet taikinasta jääkaapista ja muotoile siitä pötkö. Käytä jauhoja apuna työstämisessä ettei taikina tartu. Pyörittele pötkön toisesta päästä noin sentin paksuisia 8 cm pituisia pötköjä ja nosta sivuun. Kun puolikkaasta taikinasta on saatu pyöriteltyä, pyöräytä pötköt kaneli(sokeri)ssa. Aseta pötköt S-muotoon leivinpannulle ja paista 200 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia. Tee toisestakin taikinan puolikkaasta ässät.
Anna ässien jäähtyä kunnolla ennen siirtelyä, että pysyvät suorassa. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit postauksesta? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget