Saaristolaisleivät ja cashewtuorejuusto

4. marraskuuta 2016


Cashewpähkinöistä voi tehdä helpon ja nopean tuorejuuston. Tuorejuusto saa mukavan raikkaan maun sitruunasta ja ravintohiivahiutaleista. Sopii vaikka viikonloppubrunssille.


Mitä tykkäät laittaa leipäsi päälle ylähuulen lisäksi? 

Kuuluuko kenties kunnon margariini tai voi suosikkeihisi vai pidätkö enemmän paputahnoista? Tai ehkä sittenkin pidät potkusta ja vuoraat leipäsi tabascolla? 

Toki on paljon leivästäkin kiinni mikä sen kanssa sopii. Esimerkiksi oma ehdoton ruisleivänpäälliseni on tumma tahini ja avokadotahna. Vaaleaan leipään sopii puolestaan paremmin mausteinen hummus tai hyvä paputahna. Saaristolaisleivät ovat hieman makeita, mutta vahvan makuisia, joten niihin sopii mielestäni parhaiten raikas ja mieto kuorrute. Kuten tuorejuusto.


Tuorejuustoja löytyy kauppojen hyllyiltä niin monia kuin vain pystyy keksimään. Nykyään jopa kasvipohjaisten tuorejuustojen valikoima on lisääntynyt huimaa vauhtia ja makuja löytyy monia. Yksi suosikkini on Sheesen sweet chili, jossa on hieman potkua, mutta ei liikaa. Kaikkia uusia makuja en ole edes maistanutkaan, joten universaalia mielipidettä en osaa sanoa.

Tällä kertaa kokeilin kuitenkin valmistaa lauantaibrunssillemme tuorejuuston itse. Cashewpähkinät ovat mukavan kermaisia ja ne toimivat hyvänä pohjana kaikille erilaisille tahnoille. Näinpä siis käytin niitä pääraaka-aineena. Tuore sitruuna sopii cashewien makupariksi todella hyvin, joten niin mehu, että raastettu kuori pääsivät maustamaan tuorejuustoani.

Ravintohiivahiutaleista saa hyvää suolaista, ehkä jopa juustoista makua, joten se toimii hyvin mausteena erilaisissa juustohenkisissä ruuissa. Ravintohiivaa tai toisinsanoen oluthiivaa, voi ostaa monista luontaistuoteliikkeistä, Punnitse&Säästä -myymälöistä tai esimerkiksi Vegekaupasta. Nykyään niiden saatavuus on jo sen verran hyvä, että joissain isoissa marketeissakin voi vilaukselta nähdä niitä valikoimassa. Ravintohiivahiutaleet ovat kätevän halpoja, sillä isohkon pussillisen tai purkillisen saa muutamalla eurolla ja mauksi riittää pienikin määrä hiutaleita. Ravintohiivaa saa myös B12-vitamiinilla kyllästettynä, mutta käytännössä kaikki ravintohiivahiutaleet sisältävät B-ryhmän vitamiineja ja erilaisia mineraaleja. Joten kannattaa ostaessa vilkaista tuoteseloste!


Cashewtuorejuusto valmistuu liotetuista cashewpähkinöistä alta aikayksikön, eikä sinun tarvitse oikeastaan kuin vain lisätä ainekset tehosekoittimeen ja surauttaa tahnaksi. Jos vaikka tiedät, että aamulla haluaisit syötä tuorejuustoa, laita pähkinät illalla veteen likoamaan ja aamulla saat supertuoretta tuorejuustoa sanotaanko 4 minuutissa.

Koska mikään ei ole ikinä niin yksinkertaista, täytyy tuorejuustoherkku viimeistellä muilla herkuilla. Viikunat ovat ihan taivaallisia kaikessa ruuanlaitossa ja niitä tekisi mieli popsia jatkuvasti suuria määriä. Harmillisesti kuitenkin Suomessa tuoreet viikunat eivät säily kovinkaan hyvin, jääkaapissakaan, joten ne täytyy aina syödä heti oston jälkeen (voi harmi). Niinpä siis voit hyvällä omallatunnolla ostaa kasan viikunoita ja syödä tuorejuuston kanssa, ei tule ainakaan ongelmaa viikunoiden nopeasta pilaantumisesta!

Nyt kun maut kovat kohdillaan, halutaan jotain rapeaa, joten idut ovat siinä se juttu. Silmusalaatilla on useita luomulaatuisia ituja, joista varmasti löytyy sinullekin oma suosikkisi! Vau miten tulinen -idut ovat yksiä suosikkejani, mutta niitä en tälläkertaa käyttänyt näissä leivissä, sillä halusin säilyttää raikkaan maun. Siksi Valloittavan vihreä alfalfa -idut olivat tämän leivän täytteenä. Jos et ole vielä kokeillut Silmusalaatin ituja, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Niitä löytyy nykyään jo monista marketeista. Hiljattain julkaisin myös toisen itureseptin, jossa iduista paistettiin rapsakoita snäksejä, reseptin voit kurkata tästä.


Saaristolaisleipä, cashertuorejuusto, idut ja viikunat tekivät lauantaibrunssista mukavan ylellisen ja kun kaikki ainekset heitti vain leikkuulaudalle ja pöytään, niin näytti suorastaan siltä, kuin ruoka olisi jotenkin erityisemminkin laitettu. Joten helpotus sinulle, mutta ilo syöjille!

Jos haluat ideoida näitä leipiä brunssillesi, suosittelen surauttamaan oheen täyttävän smoothien, niin aamupala on käytännössä siinä. Helpot smoothievinkkini löydät esimerkiksi tästä smoothieiden ideointi postauksestani. Myös tämä inkiväärillä maustettu smoothie sopii brunssipöytään hyvin.

Saaristolaisleivät cashewtuorejuustolla

1 dl tuorejuustoa

Cashewtuorejuusto
1½ dl liotettuja cashewpähkinöitä (Foodin)
2 tl ravintohiivahiutaleita
1 rkl sitruunamehua
½ tl valkosipulijauhetta
1/4 tl suolaa
1 tl sitruunankuorta

Tarjioluun
saaristolaisleipää esim. Maalahden limppu tai muuta valinnaista tummaa leipää
Silmusalaatin ituja
tuoreita viikunoita


Liota cashewpähkinöitä vähintään nelisen tuntia, tai vaikka yön yli.

Laita cashewit tehosekoittimeen tai työstä tehokkaalla sauvasekoittimella. Surauta tahnaksi noin minuutin verran, että niiden rakenne hajoaa kunnolla. Lisää sekaan ravintohiiva, sitruunamehu ja mausteet. Surauta vielä hetki.

Lusikoi tahna tarjoiluastiaan ja raasta sitruunankuorta päälle.

Voitele limppu tuorejuustolla, lisää päälle ituja ja viikunansiivuja.


3 kommenttia :

  1. Tää resepti pitää kyllä laittaa kokeiluun, sillä nyt kun yritän vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä, on leivänpäällisten keksiminen ikuinen pähkäilyn aihe. Aina ei ole hyviä avokadojakaan saatavilla ja hummus alkaa pidemmän päälle kyllästyttää. Oluthiivahiutaleita ostin kerran paketin ja kyllä käytin ne kaikki, mutta olinkin ihan unohtanut koko tuotteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sattuikin sitten ohje sulle kuin nenä päähän! :)
      Eläinperäisten tuotteiden vähentämisessä usein ongelmaksi tuleekin juuri niiden arkisten juttujen korvaaminen kuten juuri leivänpäälliset. Avokado on yleensä se luottokuorrute, mutta kute sanoit, niitäkään ei aina löydy hyviä eikä viitsi ihan joka päivä kuitenkaan syödä!
      Mun tylsimmistä tylsin pikatäyte leivälle on aina tahini ja ravintohiivahiutaleet :D Toimii ja niitä löytyy aina! Mutta kaikki erilaiset tahnat on kyllä ihania, kun niillä saa helposti sitä ruokaisuutta.

      Ravintohiivahiutaleet on kyllä loistojuttu! Tulee usein käytettyä vähän kaikkeen ;)

      Poista
  2. Jälleen kerran ihan mielettömän upeat kuvat! Olet lahjakas visuaalisesti :)

    Minttu, Kivempi blogi

    VastaaPoista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget