Porkkana-päärynä glögi ilman lisättyä sokeria

7. joulukuuta 2017


Glögin valmistaminen kotona ei vaadi suuria ponnisteluja. Porkkanasta valmistuu hieman erilainen glögi, joka kuitenkin maustetaan perinteisillä joulumausteilla. Kun makeutukseen käyttää päärynöitä, ei sokeriakaan tarvitse erikseen lisätä.


Lämpimät juomat kuuluvat jouluun ja talveen. Glögikulttuuri on suomalaisissa tiukassa, sillä sitä aletaan lipittämään jo hyvissä ajoin syksyllä, siinä missä joulutorttujakin. Kuulostaako tutulta? Joulutorttukauden avasin meillä jo hyvissä ajoin marraskuussa, mutta glögin kanssa jäin tänä vuonna pahasti jälkeen. Oikeat kunnon manteli-rusinaglögit joinkin vasta pari viikkoa sitten. Mutta onpahan aikaa korjata tämä vääryys!


Joka vuosi kuitenkin yllättää laadukas kohu-uutisointi glögistä, tai jouluruuista ylipäätään, ja niiden sisältämästä siitä tästä ja tuosta. On rasvaa, on sokeria, on suolaa ja milloin mitäkin. Mutta ehdottomasti liikaa kaikkea. Sinänsä tämä on koomista että jouluruokauutisointi yllättää vuosi toisensa jälkeen, ihan kuten talvikin yllättää VR:n.

Sehän on selvää, että mehuissa on yleensä paljon sokeria, ja glögihän on käytännössä maustettua mehua. Joten sinänsä on koomista että sen runsas sokeripitoisuus yllättää, ainakin näin pitkän valistusajan jälkeen. Toisaalta kun on kyse jostain kausituotteesta, jota ei käytetä ympäri vuotta viikottain, en tiedä onko niin nuukaa miettiä sen terveysvaikutuksia tai sokeripitoisuutta niin tarkasti kuin normaalisti. Hennon kuitenkin väittää, että kotitekoinen glögi on paljon parempaa kuin kaupan valmis!


Kun glögin valmistaa kotona, tietää ainakin tarkalleen mitä saa, ja mitä glögi sisältää. Jos pakastimessa on syksyllä tehtyjä marjamehuja, ne ovat mainio pohja kotitekoiselle glögille. Muitakin lähestymistapoja kuitenkin on. Viimevuonna herkuttelin punajuuresta tehdyllä glögillä, joka muistuttaa pitkälti perinteistä marjaglögiä.

Tänä vuonna kuitenkin ajattelin tehdä glögin porkkanasta. Porkkanaglögi maistuu yllättäen porkkanalta. Lisäsin porkkanan kaveriksi kuitenkin päärynää, josta tulee sopivasti makeutta, mutta yhtä hyvin voi lisätä vaikka omenaakin. Porkkanaglögi on hieman erilaista mitä perinteinen marjaglögi, mutta kun sen maustaa joulumausteilla on glögimäisyys taattu.


Porkkanaglögi valmistuu suht nopeasti eikä se vaadi pitkiä keittelyaikoja. Parhaan lopputuloksen saakin, kun valmiiseen glögiin lisää tuoretta sitruunamehua, jolloin hapokkuus korostaa joulumausteiden makua ja tasapainottaa porkkanan ja päärynän makeutta. Parasta tämä glögi onkin heti tuoreeltaan!


Porkkana-päärynä glögi

1 litra

n 400 g porkkanoita
1 iso päärynä (300g)
glögimausteita (kanelitanko, kokonaisia neilikoita, anista, pomeranssinkuorta, inkivääriä)
vettä
n. ½ sitruunan mehu

Kuori porkkanat ja päärynä. Laita ne tehosekoittimeen ja lisää hieman vettä että saat ajettua seoksesta tasaisen tahnan.

Kaada massa sideharson tai tiheän siivilän läpi että saat talteen vain nesteen.

Laita saatu mehu kattilaan ja lisää sekaan mausteet. Kuumenna seosta kiehauttamatta muutamia minuutteja. Kun glögi on saanut tarpeeksi makua mausteista, siivilöi se vielä kerran saadaksesi mausteet pois. Lisää lopuksi sitruunamehu.

Tarjoile lämpimänä manteleiden kanssa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

12 kommenttia :

  1. Oi! kuulostaa hyvältä. Jaan heti tämän ohjeen :)

    VastaaPoista
  2. Tuo ensimmäinen kuva on ihanan tunnelmallinen! Mihin käyttäisit tuon jääneen porkkana-päärynä massan ja jäikö sitä kuinka paljon? Tätä olisi kyllä ihanaa maistella, sokeriset versiot ovat minulle usein liian makeita joten vaihtelu todella virkistäisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilia :) Yritinkin kovasti työstää sellaista jouluista tunnelmaa!

      Tuota porkkanamassaa jää sellainen ehkä puolisen desiä, kun kaiken mehun puristaa sideharsolla pois. Sen voisi ihan hyvin käyttää vaikka puuroon, leipä/lättytaikinaan tai sitten voisi maistua ihan jugurtin kanssakin! Siinä massassa oli kuitenkin jäljellä hieman porkkanaista makua. Käytännössä samaa tavaraa mitä vaikka jostain mehulingosta jää yli.

      Sama juttu että nuo sokeriset glögit on usein ihan liian makeita! Tässä kannattaa sitten sitruunamehun määrä säätää itselleen mieluiseksi :) Mä tykkäsin happamammasta niin laitoin sitä aika reilusti, mutta kannattaa kokeilla ensin vähän vähemmän ja sit lisätä tarvittaessa!

      Poista
  3. Kuulostaa tosi herkulliselta. Olen vähetänyt sokerin käyttöä paljon ja nyt takana 4 kk ilman lisättyä sokeria, kunne tein oman glögini hituseen sokerihippuseen :) Meni joulun piikkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Peggy! :)
      Oon itse ainakin huomannut että olo on paljon virkeämpi kun sokeria on vähentänyt ruokavaliossa. Mutta aina voi välillä vähän antaa itselleen luvan hölläillä ja olla vähemmän tiukka, etenkin näin jouluna!

      Poista
  4. Loistava ohje! Onnistuiskohan mehulingolla sama? Vois vaikka kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati!

      Ehdottomati mehulingolla onnistuu sama :) Sellaista en omista niin jouduin vähän vaikeamman kautta säätämään sideharsojen kanssa. Mutta mehulinko ajaa saman asian paljon nopeammin ja kätevämmin!

      Poista
  5. Mä laitoin nyt stopin glögin juonnille ja lähdin lenkille. Lenkillä kuitenkin mietin koko ajan glögin juomista. (Ai, minäkö riippuvainen?) Muistin että kaapissahan on mehulinko! Eihän sitä nyt voi muistaa mitä kaikkia turhia osia mitä on tullut yleiskoneen mukana! Ajatus harson kanssa sihtaamisesta ei houkutellut, niin olen lykännyt reseptin testaamista. Mutta nyt huomenna kauppaan päärynäostoksille, porkkanat ovat jo valmiina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Glögiriippuvaisuus onkin paha ongelma :D

      Ja mahtavaa että mehulingollekin löytyy hyötykäyttöä! Nuo yleiskoneiden spesiaaliosat tuntuu aina jäävän unholaan jostain kumman syystä.

      Harsolla leikkimistäkään ei kannata pelätä, sillä on ihan tervettä liata kätensä joskus ;) Ja harson heitin ainakin itse suoraan pesukoneeseen operaation jälkeen niin sekään ei jäänyt pääsiäismäisen oranssiksi. Emmehän me voisi oranssia harsoa sallia nyt jouluna. Olisi edes punainen.

      Jos päärynöitä ei osu kohdalle, niin korvaa ne ihmeessä omenoilla!

      Poista
    2. Tänään vihdoin tositoimissa. Tuli hyvää, ei edes huomannut että sokeri puuttuu. Enkä muuten huomannut, että sitruunakin jäi puristamatta sekaan. Söimme porkkana-päärynäraasteen mehulingosta suoraan välipalaksi.

      Poista
    3. Kiva kuulla Johanna!
      Mun mielestä glögi oli ilman sitruunaa aika imelää ja sitruunasta tuli mukava hapokkuus. Mutta hyvä kuulla, että maistui teillä sellaisenaankin! :)

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget