2. toukokuuta 2021

Sitruuna-passion juustokakku


Raikas vegaaninen juustokakku passionilla ja sitruunalla maustettuna.


Kakkuun käytetty vegegel ja vaniljatahna saatu Dr.Oetkerilta.

Halusin tehdä raikkaan keväisen juustokakun, joka ei olisi liian makea vaan nimenomaan raikas. Valitsin makuyhdistelmäksi sesongin passionhedelmän ja sitruunan. Mauista intautuneena kokeilinkin ostaa kaupasta Bonnen passionsosetta ja meinasin käyttää sitä kakussa. Sosetta maistettuani totesin kuitenkin, että se ei ole ehkä juuri se maku mitä haluaisin kakkuuni. Kyseinen sose oli niin kuivan hapanta ja kirpeää, että suorastaan tunsi miten kieli kuivui suussa! En tiedä mikä tuossa soseessa sitten oli vikana, mutta se oli todella todella hapanta! Minäkin pidän happamista ja kirpeistä mausita, mutta tuo oli liikaa. Maku pomppasi niin aamupuurosta kuin smoothien seasta vain kuivana. Ison kasan sokeria kanssa se oli siedettävää, mutta on sekin toisaalta hassua. Niinpä siis mentiin ihan oikeilla hedelmillä sellaisenaan ja kiilteeseen väriksi hedelmämehua (turvallinen yhdistelmä siis). En siis voi suositella tuota passionsosetta kenellekään, niin hyvältä kuin purkin tekstit kuulostaisivatkin. Hanki sinäkin passionisi ihan hedelmäosastolta, se kannattaa.


Kun maut löytyivät kohdilleen tuli kakusta ihanan raikkaan sitruunainen ja passionhedelmistä sai kauniin kiilteen koristamaan kokonaisuutta. Olin siis todella tyytyväinen kakun makumaailmaan ja rakenteeseen. Vegegelillä kakusta tuli ihanan moussemainen ja nyt annankin todella vegegelille uuden mahdollisuuden, sillä sen uudistettu resepti toimii todella! Vanhasta vegegelistä minulla oli vähän huonoja kokemuksia, mutta tämä päivitetty versio on todella onnistunut ja uskaltaisin sanoa että toimii todella suurella varmuudella. Eikä tarvitse miettiä määrää ihan niin tarkkaan kuin agarjauheen kohdalla. Menekki on yksi vegegelpussillinen noin 3 desiä täytettä kohden. 






Sitruuna-passion juustokakku

24-26 cm irtopohjavuoallinen

Pohja
200g digestive keksejä
75 g maidotonta margariinia tai 125g hedelmäsosetta

Täyte
1 prk kauravispiä
2 prk/300 g kaurapohjaista tuorejuustoa
1/2-1 dl hienoa-/tomusokeria
1 tl vaniljatahnaa tai 2 tl vaniljasokeria*
1 sitruunan raastettu kuori
2-3 sitruunan mehu (1 dl)
1 dl vettä
2 pss vegegeliä (=1/2 paketista)*

Kiille
2½ dl passionia sisältävää hedelmämehua
3 passionhedelmää
1-2 rkl valinnaista sokeria
1 pss vegegeliä (=1/4 paketista)

koristeluun vadelmia, sitruunamelissaa, sitruunan raastettua kuorta, syötäviä kukkia


Valmista ensin pohja. Murskaa keksit hienoksi ja sekoita niihin margariini. Painele massa 24-26 cm irtopohjavuoan pohjalle tasaisesti. Nosta jääkaappiin muiden valmistelujen ajaksi.

Vatkaa kauravispi kuohkeaksi vaahdoksi. Notkista kauratuorejuusto ja lisää vispin sekaan, lisää myös sokeri, vanilja ja sitruunan kuori. Sekoita hyvin.

Laita kasariin sitruunamehu, vesi ja vegegel. Kuumenna seosta kunnes se poreilee ja laske lämpöä. Anna seoksen poreilla miedolla lämmöllä muutama minuutti. Seoksen tulee antaa poreilla riittävän pitkään, että vegegel sulaa kunnolla sekaan.

Ota kakkuvuoka jääkaapista hollille. Tässä vaiheessa tulee toimia ripeästi, joten ota kaikki välineet lähelle (kakkuvuoka, vispiseos, vegegelseos, sähkövatkain ja nuolija). Vatkaa vispiseosta sähkövatkaimella ja kaada vegegel nauhana seokseen vatkaimen käydessä (pyydä tarvittaessa apukäsiä, mutta onnistuu yksinkin). Kun seos on sekaisin, kaavi se kakkuvuokaan pohjan päälle. Kopauta vuokaa pari kertaa pöytää vasten, että täyte tasaantuu pohjalta. Tasaa täytteen pinta nuolijalla. Nosta jääkaappiin jähmettymään vähintään 30 minuutiksi ennen kiilteen lisäämistä.

Valmista kiille. Sekoita mehu, passionhedelmien sisältö, sokeri ja vegegel kattilassa. Kuumenna seosta kunnes se poreilee ja laske lämpöä. Anna poreilla miedolla lämmöllä muutama minuutti. Anna poreilla riittävän kauan, että vegegel sulaa. Kaada sitten kiille varovasti kakkuvuokaan täytteen päälle ja nosta jääkaappiin jähmettymään. Anna jähmettyä vähintään 3 tuntia, mielellään yön yli.

Koristele kakku hieman ennen tarjoilua.

*Vegegel ja vaniljatahna saatu


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget