Koska teit viimeksi itse mysliä? Se on todella helppoa ja nopeaa, sekoita vain aineet keskenään ja se on siinä. Todellinen herkkumysli syntyy kuitenkin, kun siihen lisää hieman suklaalastuja!
Kysäisin blogin facebooksivulla hiljattain valmistaisinko granolaa vai mysliä. Vastaus oli hyvin yksiselitteinen, nimittäin mysli oli ehdoton toive! Nykyään netti on pullollaan erilaisia granolaohjeita ja kauppojen muro-hyllytkin täyttyvät erilaisista paahdetuista ja vähemmän paahdetuista granoloista. Yksissä on siemeniä ja pähkinöitä, toisissa taas kuivattuja vihanneksia. Vaihtoehtoja siis riittää.
Mysli, tuo sokerinvälttäjien pahin painajainen, on siis jäänyt hieman unholaan uuden tulokkaan rinnalla. Mutta mikä onkaan myslin ja granolan ero? Nopean googletuksen jälkeen totesin, että monet mysliohjeet nykyään muistuttavat hyvin paljon granolaohjeita. Hiutaleet, siemenet ja pähkinät maustetaan sokerilla tai hunajalla ja paahdetaan kevyesti. Kun taas granolassa paahtaminen tapahtuu ihan kunnolla ja lopputulos on hyvinkin kokkareinen ja rapsakka.
Suurimpana erona siis mysli on vähän, jos ollenkaan paahdettua, hienojakoisempaa ja sisältää usein tuoreita tai kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Granola puolestaan on rapsakkaa ja kunnolla paahdettua, kokkareista, eikä välttämättä sisällä hedelmiä ja jos sisältää niin ne ovat kuivattuja. Molemmista saa todella tehokkaita sokeripommeja ja molemmissa on usein rusinoita (jotka ovat osoittautuneet yllättävän monen ihmisen syyksi olla pitämättä myslistä). Tai sitten on niitäkin tapauksia, että mysli ja granola meinaavat samaa asiaa eri nimellä, mä koen kuitenkin että kyseessä jokseenkin eri ruoka.
Unohdetaan siis ne rusinat ja mietitään vähän täydellisen myslin sielunelämää. Raakamysli eli sellainen mysli jota ei paahdeta, on enemmän mun mieleen. Siinä hiutaleiden, siementen, pähkinöiden ja muiden herkkujen todellinen maku pääsee enemmän esille ja lopputulos on jotenkin raikkaampi? Sopii paremmin aamupalalle, kasvimaiton tai -jugurtin sekaan ihan loistavasti.
Ja ennenkaikkea raakamysli on niin nopeaa tehdä, kaikki vain hyrskynmyrskyn sekaisin ja se on siinä. Nopeampaa kuin granola. Mysli 1-0.
Myslin teossa kannattaa ensimmäisenä kiinnittää huomiota käyttötarkoitukseen. Haluatko täyttävän ja ravintorikkaan aamupalamyslin? Makean herkkumyslin? Sopivan välipalamyslin? Ratkaisen sun ongelman tällä reseptillä, sillä se käy kaikkiin edellämainittuihin tilanteisiin. Joten seuraavaksi mietitään myslin koostamista.
Otin havainnollistamisen vuoksi "ruokaympyrä"kuvat myslistä, eli siinä näkyy selkeästi missä suhteessa mitäkin ainesosaa on. Samaa ympyrämallia on hyvä käyttää missä tahansa myslissä, sillä silloin harvemmin joutuu harhaan. Koosta mysli siis kolmesta yhtäsuuresta osasta: viljat, siemenet/pähkinät, hedelmät/marjat. Näiden kolmen osa-alueen jälkeen voit halutessasi lisätä jonkin herkun, tässä tapauksessa raakasuklaan, mutta yhtä hyvin sen tilalla voisi olla vaikka mauste, kaneli, kurkuma tai kaakaojauhe.
Myslin viljaosiona kannattaa käyttää jotain täysjyväviljaa, kauraa, ruista, spelttiä, hirssiä, tattaria jne. Oman maun mukaan tai vaikka sekoittaa useampaa. Tällöin mysliin saa helposti lisää makua ja siitä saa gluteenittomankin halutessaan. Pähkinöiden ja siementen kohdalla voi käyttää haluamiaan pähkinöitä, manteleita tai siemeniä. En kuitenkaan suosittele käyttämään myslissä välttämättä rasvaisimpia pähkinöitä kuten macadamioita pelkästään hinnan ja myös säilyvyyden vuoksi, mausta tulee tunkkaisempi nopeammin.
Siemenet ovat aina turvallinen vaihtoehto, käytä siis vapaasti auringonkukkaa, kurpitsaa, seesamia, pellavaa, hamppua, chiaa... mitä ikinä keksitkään. Hedelmien ja marjojen kohdalla voit käyttää joko kuivattuja tai tuoreita versioita. Kuivattujen hedelmien kanssa mysli säilyy pitempään eikä vetisty. Tuoreiden hedelmien kanssa mysli kannattaa syödä päivässä tai kahdessa, ettei loppumysli ole epämääräistä mössöä purkin pohjalla. Kuivattuja hedelmiä löytyy ihan tavallisista marketeista useaa laatua kuten luumuja, viikunoita, taateleita, aprikooseja jne. Kuivattuja marjojakin on ruvennut kauppoihin tulemaan ainakin karpaloita ja mustikoita. Pakastekuivatut marjat ovat siitä käteviä, että niissä ei ole nestettä eivätkä ne kostuta mysliä itsessään ja niistä tulee hauska väri maitoon!
Eli nyt meillä olisi sitten eväät toimivan myslin tekemiseen. Pienenä käytännönvinkkinä vielä se, että jos myslistä haluaa nätin näköistä, kannattaa miettiä tuotteiden väriä. Jos käytät siis myslissäsi tummaa ruista, kuorellisia manteleita, pellavansiemeniä, mustia chiansiemeniä ja kuivattuja luumuja, saattaa myslin väri jäädä hieman synkäksi. Lisää siis mysliin erilaisia värejä ja jätä pähkinät ja hedelmät hieman eri kokoiseksi, niin myslistä tulee vieläkin parempaa! Ja onhan sitä aina nättiä ruokaa ilo katsella vai mitä!
Koska mikään ei ole niin ihanaa kuin jaettu ilo, voit jakaa myös myslin lähimmäistesi kanssa. Näin ystävänpäivän lähestyessä on aina kiva miettiä miten ystävää oikein voisikaan muistaa. Itsetehty mysli on ehdottomasti ihan täydellinen ystävänilahdutuskeino, joten pakkaa myslit pieneen lasipurkkiin ja sujauta ystävälle! Testasin tätä teoriaa ja ilahdutin erästä ystävääni mysliannoksella, kuulemma olisi sopinut todella hyvin vaniljajugurtin kanssa, mutta kaikki tuli jo syötyä ennen sitä! Ehkä ensikerralla vähän isompi myslilahjus....
Tein tätä mysliä varten erikseen pienen annoksen raakasuklaata, sillä halusin oikeasti vähäsokerisen myslin. Tällä ohjeella tehty raakasuklaa on oikeasti aika tujun makuista, joten jos olet tottumaton sen makuun, lisää sekaan hieman vaahterasiirappia. Suklaan määrä koko mysliannoksessa on kuitenkin sen verran pieni, että muut maut tasapainottavat sitä sopivasti.
Ihania myslihetkiä!
Terveellinen suklaamysli
2 isoa lasipurkillistaRaakasuklaa
1/4 dl kookosöljyä
3/4 dl (raaka)kaakaojauhetta
(1 rkl vaahterasiirappia)
Mysli
5 dl (isoja) kaurahiutaleita (glut.tarv.)
1½ dl kuorittuja hampunsiemeniä
1 dl vaaleita seesaminsiemeniä
1 dl kookoslastuja
1 dl (50g) kuivattuja aprikooseja
1 dl (50g) parapähkinöitä
½ dl pakastekuivattuja vadelmia
Valmista raakasuklaa. Sekoita kaakaojauhe sulaan kookosöljyyn, halutessasi makeutta, lisää vaahterasiirappia. Levitä sula suklaa leivinpaperille ohueksi kerrokseksi ja anna jähmettyä (voit nostaa myös jääkaappiin).
Sekoita myslin muut ainekset keskenään. Aprikoosit ja parapähkinät voi pilkkoa pienemmiksi.
Murskaa jähmettynyt suklaalevy paloiksi ja lisää myslin sekaan.
Mysli säilyy hyvänä parisen viikkoa huoneenlämmössäkin, mutta jos haluat suklaan olevan napakkaa, säilytä jääkaapissa.
VINKIT!
- Raakasuklaan sijaan voit käyttää myös maidotonta tummaa suklaata kuten Pandan tummasuklaata. Sulata suklaa ja levitä leivinpaperille ohueksi ja toimi kuten yllä ohjeessa. Tai rouhi vain suklaalevystä veitsellä.
- Halutessasi kunnolla raakamysliä, käytä raakasuklaan teossa raakakaakaojauhetta, höyryttämättömiä kaurahiutaleita ja raakoja kookoslastuja. Muut ainekset useimmiten ovat raakoja ostettaessa.
- Säilytä mysli jääkaapissa, jos haluat että suklaa on erityisen rapsakkaa syödessä.
- Pakkaa myslit pieniin lasipurkkeihin ja ilahduta ystävää! Kotitekoinen mysli on aina toimiva lahja.
Mä tykkään juurikin granolasta sen rapsakkuuden takia :)
VastaaPoistaGranolan rapsakkuus on kyllä ihanaa! Oon popsinut granolaa viimeaikoina niin paljon, että mysli oli vaihteeksi mukavaa :) Voi sitten taas hetken päästä palata granolan pariin hyvillä mielin!
PoistaGranola on vähän sellainen sunnuntaiherkku. Mysli sopii hyvin arkipäiviin. Kiitos ohjeesta :)
VastaaPoistaTotta! Granola on just vähä enemmän herkutteluhengessä :) Kiva jos ohje oli mieleen.
PoistaOi! Kuinka ihanasti "kuvitettu" tämä postaus. Minä olen huono syömään terveellistä aamupalaa kun herään aina liian myöhään. Myslin voisikin laittaa söpöön pikku purkkiin ja syödä töissä sähköposteja lueskellessa.
VastaaPoistaBlogisisko, Minttu
Kiitos Minttu!
PoistaEipä sitä terveellistä aamupalaa tuu syötyä jos se ei oo tarpeeksi helppoa ja nopeaa! Mysli onkin just kätevä ottaa pieneen nättiin purkkiin mukaan :) Ja jos haluaa, niin kotona voi lisätä maidon/jugun valmiiksi purkkiin ja sitten töihin päästyä olisi mysli kivasti pehmennyt (melkein jo kuin tuorepuuroa!)
Onpa upea postaus! Kauniit kuvat, paljon tietoa ja pohdintaa sekä päälle hyvä ohje. Wau! Itse en ole koskaan tehnyt mysliä. Olen oikeastaan vasta ihan hiljattain tullut tutuksi myslin kanssa. Nuo granolakin kuullostaa kyllä hyvältä, koska minä tykkään tosi paljon tuollaisista oikein rapeista ja kokkareisista "mysleistä".
VastaaPoistaOi ihanaa, kiitos Krisse!
PoistaMäkään en oo mysliä juuri aiemmin tehnyt kotona, syönyt kylläkin usein. Granola on kyllä niin ihanaa kaikessa rapeudessaan :) Oon tehnyt muutamaa erilaista sellaistakin ihan tänne blogiinkin asti!
Tämä kyllä lähtee testiin, kiitos ohjeesta! :)
VastaaPoistaIhana kuulla Katja, toivottavasti maistuu!
PoistaKiitos hyvästä ohjeesta! Raakasuklaata olenkin joskus tehnyt ja se oli yllättävän helppoa ja hyvää. Sun valokuvat on herkullisen hyviä!
VastaaPoistaKiitos Kati!
PoistaRaakasuklaa on kyllä yllättävän helppoa kun sitä vain rupeaa tekemään! Ja vaihtoehtoja on paljon, käyttääkö kookosöljyä vai kaakaovoita vai mitä.
Herkullisen kuuloinen ohje, taidanpa yllättää tuon mieheni ja tehdä jossain vaiheessa hänen suurta herkkua, mysliä tällä ohjeella. Kiitos tästä! Aurinkoisia päiviä!
VastaaPoistaKuulostaa just täydelliseltä yllätykseltä! Yllättäispä joku mutkin joku päivä kotitekoisella myslillä, olisin myyty ;)
PoistaIhanaa pääsiäistä sulle!
Herkullisen näköistä & kuuloista! Pitäisiköhän vihdoin tarttua tuumasta toimeen ja tehdä itse mysliä.
VastaaPoistaKiitos Minna-Liisa!
PoistaTee ihmeessä :) Se on kumminkin niin helppoa ja nopeaa ja kotitekoinen mysli peittoaa kaupan omat 6-0!
Oooo, myslin teoriaa! Jes, kiitos! Tämä menee kirjanmerkkeihin, sillä oon vasta innostumassa itsetehdyistä myslistä ja granolasta. Onko sulla sattumalta vastaavaa postausta granolasta? :D
VastaaPoistaIhana kuulla Veera! Kotitekoiset myslit ja granolat on parhautta kun silloin saa täysin säädellä sen mitä niihin laittaa!
PoistaGranolasta ei valitettavasti (vielä) oo tällaista samankaltaista universaalia postausta, mutta pari mahtavaa granolaohjetta kyllä jo löytyy, joten niistä voi ensihätään ottaa vinkkejä :)
http://ruoka-alkemisti.blogspot.fi/2016/10/syksyinen-omena-kurpitsagranola.html
http://ruoka-alkemisti.blogspot.fi/2016/12/joulugranola.html
http://ruoka-alkemisti.blogspot.fi/2016/07/kurkumagranola.html