Kuohkea vegaaninen omenapiirakka

29. syyskuuta 2017


 Vegaaniseen omenapiirakkaan saa kuohkean ja huokoisen rakenteen noudattamalla paria kikkaa. Hieman happamat omenat toimivat mielestäni piirakassa parhaiten!


Syksyn tullessa tuntuu, että meinaa melkein hukkua kaikkiin ideoihin sesonkiherkuista, eikä millään meinaa ehtiä kokeilemaan ihan kaikkia! Puhumattakaan, että ehtisi korjata sadot puutarhasta, marjastaa, sienestää, haalia kaupasta sesonkiherkut ja vielä jossain vaiheessa ehtiä tehdä (ja syödä) nuo kaikki. 

Valitettavasti puutarhan omenapuiden sato jäi niin säälittäväksi, että ne riittivät tähän piirakkaan ja ehkä pari syötäväksi. Suurin osa omenoista on vielä niin säälittävän pieniä, että niitä ei edes raaski hellyydenpuuskassa syödä. Tekisi mieli vain järjestää niille pienille söpöläisille teekutsut leikkimökissä ja jutella mukavia syömisen sijaan. Pikkuomppujen tribuutiksi järkkäsinkin teekutsut itselleni.


Vegaanisen leivonnan kompastuskiveksi osoittautuu usein leivonnaisten rakenne. Pehmeiden suklaakakkujen rakenteen saa suhteellisen helposti onnistumaan ja tiiviiden ruutupiirakoiden valmistus on yksinkertaista. Mutta entä se kuohkeus ilman kananmunaa? 

Kesällä leivoin täytekakkua, jonka pohjasta tuli juuri sopiva: huokoinen ja kevyt. Sen jälkeen vegaanisten leivonnaisten pehmeän rakenteen tavoittelu onkin ollut tehtävälistallani. Useamman hieman epäonnistuneenkin suorituksen jälkeen tajusin, että jutun juoni onkin siinä, että taikina pitää jättää tarpeeksi löysäksi. Mitä paksumpi taikina, sen tiiviimpi ja kuivempi leivos. Vegaanileivonnassa siinä vaiheessa rupeaa kuitenkin miettimään pysyykö se taikina kasassa jos se on liian löysää? Voin kertoa, pysyy. Ja pysyy vielä ilman murusia ja lässähdyksiä.


Vegaanisia leivonnaisia ei kuitenkaan kannata verrata perinteisiin ihan yksi yhteen, sillä erilaisella lähestysmistavalla ei kuitenkaan päästä ihan samoihin lukemiin. Toisaalta en ole ikinä ollut murenevien höttöleivonnaisten ystävä, joten en kaipaakaan sitä kaikista ilmavinta rakennetta leivonnaisiin. Leivonnaisissa tärkeää onkin se pehmeys ja kunnollinen kypsyys. Suklaaleivonnaisissa pieni kosteus ja raakuus saattaa toimia, mutta ei oikein omenapiirkaassa.

Millainen olisi sun unelmaleivonnainen jos saisit mielivaltaisesti päättää?


Omenapiirakka, jossa on runsaasti kanelia kuuluukin yksiin suosikkileivonnaisiini. Juuri sellainen piirakka, jota leipoessa asunto täyttyy ihanalla tuoksulla, etkä ihan malttaisi odottaa sen valmistumiseen asti, puhumattakaan jäähtymiseen.

Mielestäni maukas omenapiirakka ei kaipaakaan juuri sen enenpää mausteita kuin kanelin. Sokeriakaan ei tarvita sen suurempia määriä, että omenan oma makeus maistuu lisätyn sokerin sijaan. Hieman happamat omenat sopivat mielestäni piirakkaan parhaiten, sillä niiden maku pehmenee ihanasti uunissa.


Omenapiirakan kaveriksi sopiikin reilusti sitruunalla maustettu tee. Valkoinen tee kuuluu vihreän ohella omiin suosikkeihini. Valkoisessa teessä maku on erityisen herkkä, eikä niin pistävä kuin mustassa teessä helposti on. Valkoinen tee on myös ehkä helpommin lähestyttävää juuri mietoutensa takia ja samalla mausta erottaa paljon enemmän vivahteita. Nykyään ihan tavallisistakin marketeista löytää valkoisia teitä useampaa eri laatua, kannattaa kurkata teehylly seuraavalla kauppareissulla!


Omenapiirakka

20x30cm vuoallinen tai 26cm kakkuvuoallinen

4 dl (täysjyvä)spelttijauhoja
1 dl intiaanisokeria
2 tl leivinjauhetta
1 lusikankärjellinen vaniljaa
2 tl ceylon-kanelia
ripaus suolaa
2½ dl kauramaitoa
½ dl rypsiöljyä
2-3 kotimaista omenaa
1 tl ceylon-kanelia

Sekoita ensin kuivat aineet keskenään. Lisää sekaan kauramaito ja rypsiöljy, kääntele sekaisin. Kaada taikina leivinpaperoituun 26 cm kakkuvuokaan tai 20x30cm vuokaan.

Leikkaa omenat ohuiksi siivuiksi ja asettele taikinan päälle haluamallasi tavalla.

Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen leikkaamista.


Vinkit!
  • Spelttijauhojen sijaan voit käyttää tavallisia vehnäjauhoja.
  • Jos käytössäsi on perinteisä kassiakanelia, käytä sitä noin puolet vähemmän (ellet erityisesti pidä runsaskanelisesta ruuasta), sillä ceylon-kaneli on miedomman makuista.

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


13 kommenttia :

  1. Tosi kauniita kuvia teekutsuista :) Tuli mieleen tätä postausta lukiessa, että mun piti viime viikolla hakea tutulta omenia, mutta niin se vain unohtui muun elämän pitäessä kiireisenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna! :)
      Kipin kapin sis hakemaan, sikäli omenat vielä pysyneet puussa paleltumatta! Meillä ainakin oli viimeyönä mittari nollan tuntumassa joten kovasti jo alkaa pihakasvit siirtyä talviunille.

      Poista
    2. Todella kauniit kuvat!
      Pidän ite omena piirakasta jossa omenaa on se 80% koko painosta :)

      Poista
    3. Kiitos Alexander! Oon itekin tyytyväinen kuviin :)
      Se on totta että sellainen megaomenainen piirakka on ihan omaa lajiaan, nyt kuitenkin halusin tällaisen suomalaishenkisen perinnepiirakan jossa sitä taikinaa riittää (vaikkakin vegaanisena)

      Poista
  2. Minä liityn joukkoon: aivan upeita kuvia!

    VastaaPoista
  3. Me meinattiin ostaa kaupasta omenoita piirakkaa varten, mutta kotimaisissa on hinta aika korkealla + jotenkin kun aina on jostakin saanut ei sellaiseen haluaisi rahaa käyttää :D Ehkä minä kuitenkin nyt sen poikkeuksen teen, sen verran herkullisen näköisiä kuvia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilia!
      Katsoin itsekin jotain kotimaisia omenoita (taisivat olla Ahvenanmaalta) että oli kyllä aika hinnoissaan. Ja kyllä yleensä ne oman puun ompun on parhaita. Kannattaa jos osuu kohdalle katsoa jostain toriltakin, niissä yleensä saa isomman satsin halvemmalla kun osuu vain kohdalle :)

      Poista
  4. Omenapiirakka on kestosuosikkejani ja kiva saada hieman eri variaatioita sen tekemiseen ja makuihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenapiirakka on kyllä herkkua! Tää on ainakin mulla juuri sellainen versio että kunhan on tuoreita omppua, löytyy muutkin värkit aina kaapista, eikä tarvitse eka mennä kaupan kautta :)

      Poista
  5. mitenhän nuo jauhot vois korvata gluteenittomilla 😕 Tuliskohan kuohkeutta jos laittas osan lupiinijauhoja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      En ole kokeillut leipoa tällä ohjeella gluteenittomana, joten en osaa ihan varmaksi sanoa. Lupiinijauhoa en ole koskaan käyttänyt, joten sen toimivuudesta en uskalla mennä sanomaan.

      Uskoisin että riisijauho voisi toimia hyvin, sillä saa usein leivonnaisiin mukavan rakenteen. Sitä voisi kokeilla käyttää hieman vähemmän kuin vehnä/spelttijauhoja, en osaa kuitenkaan tarkkaa arviota koostumuksen onnistumisesta sanoa. Myös esimerkiksi Virtasalmen Viljatuotteen vaalea gluteeniton jauhoseos toimii mielestäni hyvin leivonnaisissa, joten se voisi olla toinen vaihtoehto.

      Poista
  6. Hei! Olipa ihana piirakka. Onnistuisikohan tämä kaurajauhoista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Enpäs olekaan niillä kokeillut, joten en osaa suoraan sanoa

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget