Kulhoruoka on helppo tapa saada monipuolinen ateria kasattua ja itse kasaamisprosessikin voi olla hauskaa! Kulhoruuissa ehkä parasta on värien yhdisteleminen: lopulta saat koko väripaletin lautasellesi. Tuoreet ja laadukkaat raaka-aineet takaavat onnistuneen lopputuloksen.
Mukavaa päivää sinulle!
Oletko pistänyt merkille, miten viimeaikoina on käyny osin kiivastakin keskustelusta erilaisista ruokaan liittyvistä (mielipide)asioista? On puhuttu esimerkiksi einesten hyväksyttävyydestä, ruokahävikin vähentämisestä ja muoti-ilmiöstä nimeltä kasvipohjainen ruokavalio (tunnetummin vegaaniruokavalio). Paljon muitakin ajankohtaisia aiheita toki löytyy ja niistä riittää varmasti puhuttavaa pitkiksikin ajoiksi. Näissä ajankohtaisissa ruokapuheenaiheissa näkisin kuitenkin toistuvan trendin, ekologisuus ja terveellisyys. Miten syödä niin, että hiilijalanjälki jäisi mahdollisimman pieneksi? Miten vähentää ruuan joutumista haaskeelle? Miten ylipäätään syödä? Einesten sanotaan olevan helppo ratkaisu kiireessä, tai sellaisille, jotka eivät ruokaa osaa tai pysty laittamaan. Kasvipohjainen ruokavalio puolestaan olisi ekologinen ratkaisu, mutta miten ihmiset suhtautuvat siihen? Ruokahävikkiä tapahtuu paljon kotitalouksissa, mutta myös kaupoissa, miten siihen voitaisiin puuttua?
Näissä asioissa tuskin on yksiselitteistä vastausta, sillä aina on poikkeuksia ja aina on sitä ja tätä. Haluan kuitenkin esittää oman mielipiteeni asiasta, sillä olen vahvasti sitä mieltä, että kuka tahansa osaa laittaa ruokaa, kun vain hieman yrittää. Ja seuraa hyvää reseptiä. Kuka tahansa myös ehtii laittamaan ruokaa, kunhan vain on suunnitelmallinen tulevan viikon ruoka-aikataulujen suhteen. Suunnittelu ei vaadi paljoa aikaa, mutta se on hyvä tehdä. Suunnittelemalla säästyy aikaa, rahaa ja saa suurella todennäköisyydellä syötyä terveellisemmin. Terveellinen ruokahan ei sinänsä ole kallista, se riippuu vain siitä, mikä on käsityksesi terveellisestä ruuasta. Terveellinen ruoka voi olla yksinkertaisimmillaan kypsennettyjä (tai jopa raakoja) kasviksia sellaisenaan. Ei tarvitse edes maustaa, voitko kuvitella?
Tuoreissa ja laadukkaissa kasviksissa on itsessään jo niin paljon makua, että ne eivät paljoa rinnalleen tarvi. Päinvastoin, ei kannata piilottaa niiden hyvää makua liioilla mausteilla. Tuoreet kasvikset toimivat loistavasti kulhoruuissa, jolloin enemmän on parempi. Mitä enemmän sinulla on siis erilaisia kasviksia, sen herkullisempi annos syntyy.
Sain hiljattain osallistua Jalotofun bloggareille järjestämään tilaisuuteen, jossa Anni Kravin ja Richard McCormick tutustuttivat meitä kulhoruokien saloihin ja antoivat loistavia ideoita niiden valmistamiseen. Tilaisuudessa sai kasailla omia kulhojaan ja parastahan toki oli lopulta syödä koko komeus. Täytteet kulhoihin keräiltiin runsaasta valikoimasta ja syötäviä kukkiakin riitti monenmonta sorttia. Omat versioni illan kulhoruuista löydät Instagram-tilini puolelta. Illan ainaka uudeksi suosikikseni nousi tahinilla, ravintohiivalla ja umeboshiluumu-kastikkeella maustettu lehtikaali ja tofu. Todella loistava yhdistelmä! Tilaisuus oli todella loistava ja kun saa katsella ammattilaisia työssään, tuntee oppivansa kovasti.
Kulhoruuista innostuneena väsäilinkin sitten kotona omat kulhoruokani. Vaikkakin omat tarjoiluni olivat huomattavasti vaatimattomammat, mitä käymässäni tilaisuudessa, olivat ne ehkä kotioloihin hieman käytännöllisemmät. Kutsuin pari kaveria kylään ja kasailimmekin sitten omat ateriamme lautasille esivalmistelemistani raaka-aineista. Tätä voisi toteuttaa useamminkin, sillä buffet-tyyppinen lähestyminen kulhoruokiin toimi todella hyvin vieraiden läsnäollessa. Kukin sai ottaa juuri niitä raaka-aineita, joita halusi eikä näin tullut turhia säätöjä vieraiden inhokeista ja suosikeista.
Tässä kulhoruuassa on pääosassa värikkyys. Koska maailma on täynnä kauniinvärisiä kasviksia, niin miksei niitä käyttäisi?! Muutoin tylsähkön värinen kvinoakin muuttuu hehkuvan keltaiseksi, kun siihen lisää hieman kurkumaa. Samoin valkoisesta tofusta saa raikkaan pinkkiä värjäämällä sen punajuurella. Ja koska ruokahävikkiä emme tue, värjäyksen jälkeen loppu punajuuri käytetäänkin kastikkeeseeen. Samoin kurpitsan ylimääräiset siemenet voi paahtaa, maustaa ja tarjoilla ruuan päälle ripoteltuna.
Kun uskaltaa rohkeasti yhdistellä erilaisia makuja ja värejä, voi löytää yllättäviäkin yhdistelmiä. Päärynä ei ehkä kuulosta kovinkaan tavalliselta pääruuan lisukkeelta, mutta se tuo yllättäin ihanan raikasta makeutta kulhon muihin makuihin.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan kulhoruoka valmistuu siis valitsemalla sopivat kasvikset, pilkkomalla ja kypsentämällä ne. Ei sen enenpää. Suurin työ tässä ruuassa onkin oikeastaan tofun värjäämisessä, sillä se vaatii odotteluaikaa, mutta aktiivista työtä tämä kulho ei vaadi kovinkaan paljoa.
Vegekulho punajuuritofulla
4 annostaPunajuuritofu
1 iso punajuuri tai 2 pientä
2 dl vettä
1 rkl balsamicoa
200 g Jalotofu maustamaton
suolaa
pippuria
Täytteet
noin 400 g kurpitsaa
1 parsakaali
2 kourallista tuoretta lehtikaalta/mustakaalta/pinaattia
1 päärynä
½ dl paahdettuja kurpitsansiemeniä, ohje alla
Kurkuma-kvinoa
2½ dl kvinoaa
1 tl kurkumaa
2 rkl soijaa
Punajuurikastike
aiemmin ylijäänyt punajuuri
1 rkl tahinia
3-5 rkl sitruunamehua
öljyä paistamiseen
Keitä punajuuri kypsäksi (riippuen koosta 20-40 min). Kuori ja paloittele pieneksi. Laita punajuurisilppu kulhoon ja kaada vesi päälle. Anna värin irrota punajuurista vähintään puolisen tuntia (tai vaikka yön yli). Liotuksen jälkeen valuta punajuurisilpusta neste pakastepussiin. Säästä punajuurisilppukastikkeeseen.
Kuivata tofusta ylimääräistä nestettä liinaan käärittynä. Kuutioi ja laita palat pussiin punajuurivärin päälle. Anna värin imeytyä tofuun puolisen tuntia tai pidempään, kääntele pussia välillä. Kun tofu on imenyt väriä itseensä paista se pannussa tilkassa öljyä. Ripottele lopuksi päälle suolaa ja pippuria.
Valmistele odotusaikoina muut ainekset. Kuori ja kuutioi kurpitsa. Ota siemenet talteen. Kypsennä kesäkurpitsa uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes se on kypsän pehmeää.
Pilko parsakaali ja keitä kypsäksi. Voit myös paahtaa sen kurpitsan kanssa yhtäaikaa 15-20 min.
Pese ja revi lehtikaali pieneksi, Pese ja paloittele päärynä.
Huuhtele kvinoa. Kypsennä kvinoa paketin ohjeen mukaan, mutta lisää keitinveteen kurkuma. Kun kvinoa on kypsää, sekoita siihen soija.
Valmista punajuurikastike. Soseuta alussa ylijäänyt punajuurisilppu sauvasekoittimella ja sekoita siihen tahini ja sitruunamehu. Maista ja lisää sitruunamehua tarvittaessa.
Kasaa annoksia kulhoon. Pohjalle kvinoaa ja täytteitä päälle. Lusikoi lopuksi vielä kastiketta kaiken päälle.
Paahdetut kurpitsansiemenet
1 kurpitsan siemenet
1 tl paprikajauhetta
1 tl srirachaa
Paahda kurpitsan siemenet. irrota siemenistä kaikki ylimääräinen, huuhtele ja kuivaa talouspaperilla. Murskaa valkosipulinkynsi ja paahda hieman paistinpannulla. Lisää siemenet pannulle ja paahda, kunnes pinta rapsakoituu. Ota pois levyltä ja sekoita mausteet siemeniin.
Onpa oikein kulho saanut komeat syysvärit! :) En tiennytkään, että oltiin samassa tapahtumassa! Tai sitten olin vain niin tohkeissani ensimmäisestä "blogitapahtumastani", että olen tyystin unohtanut kaiken :D
VastaaPoistaKiitos kommentista Saara!
PoistaMä taisin olla ihan yhtä jännityksissä kun oli munkin eka blogitapahtuma. Ei just tuntenut ketään ja ei tiennyt iham miten toimia :D Olin tosiaan se (ainoa?) tyyppi hameessa siellä, jos jäi mieleen
Haha, en ees muista, mitä mulla itelläni oli päällä :D Vaikka vois kuvitella, et semmoset jutut just jäis mieleen, ku on pitkään miettiny, minkälaisissa kuteissa sitä nyt kuuluu esiintyä (en kyllä miettinyt). Ehkä me jossain toisessa tapahtumassa törmätään! Ööm, jossain tapahtumassa, jossa olis vaikka nimilaput :))
PoistaEi sitä kaikkea voi muistaa ;) Ajattelin et jos ois sattunut jäämään mieleen. En mäkään sen kummemmin pohdiskellut oonko nyt asiantuntevan ja virallisen näköinen :D Kunhan on puhtaat ja siistit vaatteet niin se saa mun mielestä riittää.
PoistaEiköhän törmätä vielä jossain :)