Omuraisua eli riisiomeletti, jossa munakas tehdään tofusta ja kikhernejauhoista kananmunien sijaan. Täytteenä toimii kasviksilla höystetty paistettu riisi. Helppoa ja täyttävää ruokaa, jonka saa tuunattua hauskasti ketsupilla.
Vajaa pari vuotta sitten julkaisin perinteisen reseptin japanilaisesta omuraisusta eli omeletista, joka täytetään paistetulla riisillä ja kasviksilla ja taitellaan nätisti lautaselle (omelette rice). Nyt olisikin sitten puolestaan vuorossa täysin kasvipohjainen versio samasta ruuasta. Omuraisu on japanissa hyvin suosittu arkiruoka, joka valmistuu ylijäämäriisistä ja -kasviksista. Omuraisu on erityisen suosittu lapsille tehtävä ruoka miedon makunsa vuoksi ja se on helppo koristella ketsupilla. Omuraisu on hyvä esimerkki japanilaisesta fuusioruuasta, jossa on selviä länsimaisia vaikutuksia, mutta perinteinen japanilainen twisti. Lienee ehkä turhaa sanoa, että omeletti on tässä se länsimainen osa. Omuraisun riisi maustetaan usein aika miedosti suolalla ja pippurilla, mutta erilaisia variaatioita löytyy ja oma makumaailma on hyvä pitää mielessä. Ketsupin lisäksi omuraisu voidaan tarjoilla demi-glazen (onko se nyt sitten jonkunsortin ruskeaa kastiketta?) tai valkokastikkeen kanssa, mutta pelkkä ketsuppi on kotioloissa se tavallisin versio. Esimerkiksi curryjauheella paistettuun riisiin saa kivaa potkua ja ihan uudenlaista makua. Monesti paistetun riisin sekaan lisätään lihaakin, mutta itse en näin tee. Joskus ehkä pitäisi kuitenkin kokeilla soijarouhetta tai miksei vaikka nyhtökauraa?
Onko sinulla hyviä vinkkejä ketsupilla tai muulla kastikkeella tms. koristeluun jotka haluaisit paljastaa minullekin?
Omuraisu on kyllä japanilaisista ruuista yksi suosikkini okonomiyakien ohella, sillä sitä on niin helppoa valmistaa ja se on aina hieman erilaista, kun vain jaksaa hieman käyttää mielikuvitusta. Ramen on myös yksi loistava japanilainen ruoka, joka aina jaksaa yllättää hieman erilaisella maullaan. Nämä valmistuvat myös kivasti paljolti rellaisista raaka-aineista, joita on aina jääkaapissa tai kuivakaapissa. Samalla saa kivasti vähennettyä ruokahävikkiä, kun saa satunnaiset parsakaalinvarret ja nahistuneet porkkanat käytettyä.
Viimeaikoina olenkin yrittänyt kiinnittää enemmän huomiota ruokahävikkiin ja siihen, miten erilaisia pieniä määriä jämäkasviksia saisi käytettyä mahdollisimman tehokkaasti. Viikonloppuna valmistin bataatista ranskalaisia uunissa ja isosta bataatista jäikin sitten pieni tyhmä pala jäljelle, joka päätyi sitten kiusaukseen lisämauksi perunan ohessa. Parsa- ja kukkakaalien varret voi käyttää ruuissa ihan samaan mihin kukinnotkin, sillä niiden maku on melkeimpä jopa mehukkaampi kuin kukintojen. Kukinnot toki ovat ne, jotka näyttävät kivalta siinä missä varret ovat vähän tylsiä. Kun suo muutaman ajatuksen lisää jääkaappiin uppoaville jämäkasviksille, niin niille löytyy yllättäviäkin käyttötarkoituksia ja kaikki osaset saa hyödynnettyä ruuanlaittoon.
Kiinnitätkö huomiota ruokahävikkiin ja laita kommentteihin toki huippuvinkit jakoon meille muillekin!
Tofu-omuraisu
2 annostaOmeletti
300 g silken/pehmeää tofua
1½ dl kikhernejauhoja
2 rkl ravintohiivahiutaleita
1 rkl riisiviinietikkaa
2 tl soijaa (gluteenitonta tarvittaessa)
½ tl valkosipulijauhetta
½ tl curryjauhetta
ripaus mustapippuria
(½ tl mustaa suolaa*)
Täyte
1 porkkana
1 kevätsipuli
4 tankoparsaa (tai pala parsakaalia)
1/3 punaista paprikaa
1½ dl keitettyä (täysjyvä)riisiä
1 rkl soijaa
1 rkl ketsuppia
mustapippuria
öljyä paistamiseen
ketsuppia päälle
*Kananmunaisemman maun saa omelettiin lisäämällä mustaa suolaa eli kala namakia, mutta resepti toimii ilmankin
Laita omeletin tofu hetkeksi imeytymään keittiöliinaan/paperiin ylimääräisestä nesteestä.
Valmistele täyte. Pilko porkkana ja sipuli pieneksi ja laita öljyyn paistumaan muutamaksi minuutiksi. Pilko parsa ja paprika sopivankokoisiksi paloiksi. Kun sipuli ja porkkana ovat paistuneet sopivasti ja porkkana hieman pehmennyt, lisää sekaan parsa, paprika ja riisi. Paista pari minuuttia. Lisää mausteet ja tarkista maku, lisää mausteita tarvittaessa. Nosta sivuun odottamaan.
Laita tofu kulhoon ja lisää siihen omeletin muut ainekset. Surauta tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella.
Laita paistinpannu kuumenemaan ja lirauta hieman öljyä, jonka pyyhit sitten paperilla pois (lättyyn tulee tasainen pinta). Levitä puolet omelettiseoksesta pannulle ympyräksi ja anna paistua rauhassa. Lisää omelettiympyrän toiselle puoliskolle täytteen ainekset ja pienennä lämpöä. Anna omeletin paistua pari minuuttia, kunnes se alkaa kypsyä yläpuoleltakin (muttei pala pohjasta), massan tulisi kuitenkin kypsyä lähes kokonaisuudessaan, tai se maistuu herneeltä. Taita omeletti kaksinkerroin ja nosta tarjoilulautaselle. Paista toinenkin omeletti samoin.
Koristele omeletit ketsupilla, jolloin voit halutessasi tehdä kuvioitakin.
Tarjoile lämpimänä.
PS. Muistathan, että Ruoka-alkemisti lyötyy nykyään myös Facebookista, sivusta voit käydä tykkäämässä >>TÄSTÄ<<
PS. Muistathan, että Ruoka-alkemisti lyötyy nykyään myös Facebookista, sivusta voit käydä tykkäämässä >>TÄSTÄ<<
Kaikkea uutta pitää aina kokeilla.
VastaaPoistaOsallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.
Kaiken uuden kokeilu on kyllä kivaa :)
PoistaKaikkeen ne kikhernejauhot sitten kykeneekin! Lisäsin vielä mustaa suolaa taikinan sekaan omelettielämyksen maksimoinniksi ja ai miten hyvää tuli. Huippuresepti ja huippublogi, kiitos :D
VastaaPoistaKiitos kommentista!
PoistaSe on kyllä kiva kun kikhernejauhoista on moneksi :) Mun musta suola oli just loppu, niin en tullut sitten edes ajatelleeksi että sitäkin olisi voinut käyttää, voisin lisätä maininnan ohjeeseen, kiitos vinkistä!
Omuraisu kuuluu omiinkin suosikkeihin!