Vegeä 30 minuutissa OSA 4: Tofuwokki

27. tammikuuta 2017


Wokki on kätevä ruoka kun siihen voi käyttää kasan erilaisia kasviksia satokauden mukaan. Ruokaisuutta kevyeen wokkiin tuo rapsakaksi paistettu tofu.


Nyt kun ollaan päästy kunnolla vauhtiin nopeiden vegeruokien kanssa, on aika paljastaa kortit. Nimittäin oma suosikkiraakaaineeni, *rumpujen pärinää*, tofu. Tofu on vain niin kätevää ja monipuolista, että siitä ei saa tarpeekseen. Hassua kyllä, mäkin kuuluin aluksi siihen kastiin, jonka mielestä tofu oli epämääräistä mautonta pesusientä. Pari huonoa tofukokemust siihen tarvittiin, joista toinen tapahtui nuudeliwokin kanssa ja toinen ramen-keiton kanssa. 

Epäonnisista tapauksista ensimmäisessä söin wokkini itku kurkussa, koska ruokaa ei vain voinut jättää. Tofu oli vetistä, kumista ja ällöttävää, vaikka kyseessä olikin aika kovatasoinen ravintola. Noh, onneksi tästä on aikaa jo monta vuotta joten muistot haalistuvat. Ramenkeiton tofu muistutti puolestaan lähinnä istuintyynyn vaahtomuovitäytettä.

Tofun käytössä on siis pari huomioitavaa yksityiskohtaa, joiden kanssa ei voi epäonnistua. Ensimmäinen on tofun laatu, toisinaan etnisten kauppojen halvimmista puolenkilon tofuklönteistä saa jotain hyvää aikaan, kun kikkailee tarpeeksi. Kun kikkailuun ei ole aikaa tai huvitusta, suosittelen valitsemaan kaupan hyllyltä Jalotofun. Etenkin Jalotofun marinoidut tofut ovat käteviä, että erillistä maustamistakaan ei välttämättä tarvita, kuivatus ja paisto riittää. Toinen olennainen pointti on tofun valmistus. Viimeistä murua myöten -blogin Saara avasi loistavasti tofun valmistustapoja vaihe vaiheelta, joten en esittele jo keksittyä pyörää enää uudelleen. Muutama muistisääntö siis, ja tofun kanssa ei voi epäonnistua.


Wokit ovat käteviä ruokia mielestäni sen takia, että niihin saa helposti käytettyä ison kasan kasviksia. Oli käytössäsi sitten tuoreita tai pakastettuja kasviksia, kaikki toimii! Valitse siis vain omat suosikkikasviksesi, tai jos mielikuvitus ei riitä sopiviin yhdistelmiin, olen alla maininnut kasan wokkikelpoisia kasviksia.

Kasvisruuissa usein mennään vikaan siinä, että ne kasvikset ylikypsennetään. Tulee vain sellasta vetistä mössöä, eikä kellään oo lopulta kivaa. Eli siis mun suurin ja tärkein neuvo: älä keitä wokkikasviksia ennen käyttöä. Vaikka kyseessä olisi hitaasti kypsyvä kasviskin. Esimerkiksi parsakaali, se ei oo hyvää kovana, joten kun ensin paistat sitä hetken pannulla, lisää kuumalle pannulle joku desin verran vettä ja anna sen höyryttää parsakaaleja kypsäksi, ihan vaan siinä pannulla nopeesti. Se on niin yksinkertaista. Älä pelkää sitäkään, jos kasvikset ovat napakoita, purutuntuma ruuassa on ihan tervettä ja paikallaan. Eli ei haittaa vaikka joku kasvis olisi hieman kovempi kuin toinen (kunhan et nyt raakoja porkkanoita heitä sekaan). Eli sellainen tietty balanssi, ei liian raakaa, eikä liian kypsää.

Toinen helppo keino tuoda vaihtelua "tylsään" wokkiin on kasvisten pilkkominen. Kuutioiden ja siivujen sijaan voi leikata myös erilaisia muotoja. Tee paloista hieman erikokoisia ja muotoisia, jolloin ruuassa on mukavaa vaihtelua. Tässä kannattaa kuitenkin huomioida kypsymisajat. Eli hitaasti kypsyvistä kasviksista joko pienempiä paloja kuin nopeasti kypsyvistä. Tai kypsennä hitaasti kypsyviä ensin ja lisää pannulle sitten vasta muut. 


Halusin iskeä tähän postaukseen vielä tuon paistinpannukuvan. Yleensä ruokablogeista saa käsityksen että se ruoka on jotain jumalallista ja suurilla mystisillä keinoilla toteutettua. Että kuka tahansa tavallinen talliainen ei siihen pysty ja pitää nähdä hirveästi aikaa. Ei. Ruuan asetteluun ja kuvaamiseen toki saatetaan käyttää enemmän aikaa ja miettiä tarkemmin. Mutta se ei tarkoita, että itse ruoka olisi jotain ylitsepääsemättömän vaikeaa. Joskus hyvinkin yksinkertaisilla ratkaisuilla saadaan jotain hienoa aikaan.

Se ruoka voi olla ihan nättiä suoraan siinä paistinpannullakin vaikkei jokaista tofunpalaa ja sipulisuikaletta olekaan aseteltu. Älä siis epäröi kokkaillessasi tai uskoessasi omiin kykyihisi. Uskalla ja tee. Ei se lopulta niin vaikeaa ole. Ei edes se tofun paisto!

Tofuwokki

4 annosta

1 pkt (300g) marinoitua tofua
1 iso sipuli
2 porkkanaa
1 kesäkurpitsa
½ punainen paprika
3 rkl seesaminsiemeniä
100 g vihreitä papuja (pakaste)

Kastike
2 rkl (vähäsuolaista) soijaa
1 rkl omenaviinietikkaa
1 tl vaahterasiirappia tai muuta nestemäistä makeutusta

öljyä paistamiseen


Kaada tofusta liemi pois ja painele sitä varovasti. Leikkaa tofu pitkittäin siivuiksi ja siivut kolmoioiksi. Asettele palat talouspaperille/liinalle ja kääri liina vielä päälle, laita ruokalautanen palojen päälle painoksi. Jätä imeytymään kasvisten pilkkomisen ajaksi.

Kuori sipuli ja porkkanat. Leikkaa kasvikset sopiviksi paloiksi. Laita sipuli ja porkkanapalat paistumaan öljytylle pannulle.

Laita välissä tofupalat paistumaan (toiselle) kuivalle pannulle. Kääntele tofuja kasvisten paistamisen ohessa. Kun palat ovat saaneet paistopintaa, lorauta pannulle tilkka öljyä ja paista vielä hetki.

Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää pannulle kesäkurpitsa ja paista. Kun kesäkurpitsa on hieman pehmennyt lisää pannule seesaminsiemenet ja vihreät pavut. 

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Kun pavut ovat sulaneet kaada paistetut tofupalat kasvisten sekaan ja sammuta levy (jätä pannu levylle). Kaada kastike sekaan ja kääntele sekaisin.

Tarjoile lämpimänä.



VINKIT!
  • Voit käyttää kasvisten sijaan kauden kasviksiakin. Esimerkiksi parsakaali ja kukkakaali sopivat hyvin. 
  • Kastikkeessa voit käyttää omenaviinietikan sijaan muutakin viinietikkaa tai balsamicoa.
  • Jos haluat ruokaisemman wokin, voit lisätä sekaan nuudeleita tai riisiä.
  • Jos haluat vähemmän arkisen wokin, pilko kasvikset perinteisten kuutioiden ja siivujen sijaan hieman erimallisia. Kesäkurpitsasta saa leikattua kiiloja, kun suoran leikkuupinnan sijaan viistotat veistä hieman että leikkaat kolmioita. Porkkanasta saa myös kivoja muotoja kun leikkaat veitsellä kokonaisesta porkkanasta 90 asteen kulman sijaan 45 asteen kulmassa, jolloin palat ovat viistoja. Käytä siis mielikuvitusta, eikä kaikaakaan kulu sen enenpää!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget