Makea persimon sopii erityisen hyvin puuroihin, joita esittelenkin kaksi erilaista! Raikas tuorepuuro saa makua kurkumasta ja perinteisesti keitetty puuro on mukavan täyteläistä.
Persimon on se hedelmä jota odotan innolla vuodesta toiseen. Aina näin syksyn vaihtuessa talveen alkaa kauppoihin putkahdella noita iloisen oransseja hedelmiä, joiden kilohinnan laskua odotan kuin lapsi karkkipäivää. Sitten kun hinta on tarpeeksi alhainen alkaa hamstraus, joka kestää viikkoja. Yllättävää kyllä tällä viikolla en (vielä) ole ostanut persimoneja. Jonkinlaisesta addiktiosta voitaisiin kuitenkin puhua, niin maukas hedelmä on kyseessä ettei siitä näppejä pysty erossa pitämään!
Huomasin kuitenkin aika järkyttävän vääryyden, sillä persimonreseptejä ei tästä blogista löydy kuin yksi pahainen smoothie (vaikka sekin kyllä on erityisen hyvää!). Yleensä olenkin herkutellut persimoneista aamukaurapuuron päällä sellaisenaan eikä sen ihmeempää. Nyt kuitenkin persimonrakkautta kaksin käsin eli kaksi puuro-ohjetta!
Persimon, kaki tai sharon, rakkaalla hedelmällämme on monta nimeä, joten kannattaa olla tarkkana hedelmäosastolla seikkaillessa. Persimonin maku on erityisen makea ja se on oikeastaan kuin karkkia. Herkkujen tekemisessä se toimiikin hyvin juuri makeutensa ansiosta: erityistä lisämakeutusta ei edes tarvita. Kannattaa kuitenkin kypsytellä persimonit rauhassa kotona, sillä usein kaupassa hedelmät ovat raakoja, kypsän persimonin väri on tummemman oranssi ja hieman pehmeä painaessa.
Persimonin keskellä on tähteä muistuttava kuvio, josta saa kauniita koristeita leikatessa. Hyödynsinkin nuo ihanat tähtöset tuorepuuron koristelussa! Käytä siis vapaasti mielikuvitusta niin saat aikaiseksi mitä hienoimpia luomuksia pienellä vaivalla! Vihjeenä tässä tapauksessa piparkakkumuotit.
Nyt voitkin vapaasti valita suosikkipuurosi persomonin kaveriksi, kerro ihmeessä myös mikä on sun suosikkitapa syödä persimoneja!
Persimon tuorepuuro
1 reilu annos1 kypsä persimon
1½ dl kaurahiutaleita (glut.tarv.)
2 rkl chiasiemeniä
1 rkl kookoshiutaleita
2 dl kasvimaitoa
½ tl kurkumajauhetta
Leikkaa persimonin keskeltä paksuimmasta kohdasta 4 ohuehkoa siivua koristelua varten. Leikkaa siivuihin veitsellä tai piparimuotilla haluamasi kuvio. Kuutio loppu persimon
Sekoita kaikki ainekset keskenään, säästä halutessasi vähän persimonkuutioita koristeluun. Jos puuro on kovin tiivistä, lisää vettä.
Kasaa annos. Laita kuvioidut persimonsiivut lasipurkin reunoille, ne kiinnittyvät hieman reunoihin kosteuden ansiosta. Lusikoi puuro purkkiin keskelle. Koristele persimonkuutioilla. Anna puuron turvota vähintään tunti, mielellään yön yli.
Mausteinen persimonpuuro
2 annosta1 kypsä persimon
2 dl kaurahiutaleita (glut.tarv.)
2 rkl pellavansiemenrouhetta
2 rkl mantelirouhetta
2 dl kasvimaitoa
2 dl vettä
1 tl kanelia
½ tl maustepippuria
ripaus suolaa
Herkullisen näköinen puuro. Persimonit ovat hyviä,vaikka eivät kuulukkaan lempihedelmiini ,koska niistä puuttuu hapokkuus , josta pidän hedelmissä,mutta niistä saa kyllä tehtyä kaikkea hyvää:)
VastaaPoistaTäällä näkee nyt persimoneja joka puolella:)
Kiitos Jael! Se on kyllä totta että hapokkuus puuttuu! Toisaalta persimonit tuo mukavaa vastapainoa happamille hedelmille joita on paremmin tarjolla ympäri vuoden :)
PoistaVoin vain kuvitella eron Suomen tuontihedelmien ja siellä olevien välillä!
Ihan superkaunis toi tuorepuuroannos :) Nää molemmat kyllä lähtee testiin, koska rakastan puuroa JA persimonia!
VastaaPoistaKiitos Ida! Ihan parhautta, samiksia sillä puurot on munkin loppumattoman rakkauden kohde! ;)
PoistaToivottavasti maistuu!
Minä leikkaan persimoneja siivuiksi ja laitan leivän päälle. Taitaa meillä syödä persimonia joku muukin, kun siivutetut hedelmät katoavat jääkaapista alta aikayksikön. En ole koskaan kokeillut valmistaa hedelmästä mitään. Ehkä olisi aika.
VastaaPoistaLeivän päällä persimon kuulostaakin jännittävältä! Varmaan paljolti verrattavissa vaikka marmeladiin paahtoleivällä (joskin parempi vaihtoehto marmeladille). Pitää kokeilla leivän päällä, kiitos vinkistä!
PoistaKannattaa kokeilla valmistaa jotain, persimon sopii niin moneen :)
Persimonista innostuin tyttären esimerkkiä seuraamalla. Se maistuu todellakin puuron kanssa herkulliselta. Onpa kiva löytö tämä sinun blogisi! Tuija
VastaaPoistaKiitos Tuija!
PoistaPersomineista kannattaa nauttia nyt kun niitä on saatavilla :) Hyvää mallia tytär näyttänyt!
Toi eka ohje!! 👍👍 Pitäiskö kokeilla meidän puuro hirmulle kaksivuotiaalle. Sille vois vaihtelu virkistää 😊😊
VastaaPoistaKiitos Laura!
PoistaKokeile ihmeessä, laita lapset leikkaamaan persimonsiivut piparkakkumuoteilla niin on heillekin hauskaa tekemistä ja saa itse tehdä puuroa ;)
Minä täällä odotan kovin malttamattomana persimonien kypsymistä. Vielä hetken saa vartoa ja sitten pääsen kokeilemaan persimon puuroja :)
VastaaPoistaSe odottelu on kauheaa tuskaa!
PoistaMutta Jennin pikakypsytysvinkki: laita persimonit omenan tai luumun kanssa muovipussiin niin kypsyy huomattavasti nopeammin!
Ihania herkkuhetkiä sitten kun kypsyvät!
Ompas kauniiksi muotoiltu persimon tuossa purkin kyljessä! Persimon maistuu minullekin erityisen hyvin ja tuo kivasti väriä tähän pimeyteen.
VastaaPoistaOmpas kauniiksi muotoiltu persimon tuossa purkin kyljessä! Persimon maistuu minullekin erityisen hyvin ja tuo kivasti väriä tähän pimeyteen.
VastaaPoistaKiitos! :) Piparkakkumuotti oli ihan kätevä tuossa hommassa niin sai kauniin muodon helposti!
PoistaPersimon on kyllä ihana väriläiskä tähän vuodenaikaan.
Voi että miten kaunista! Tein kanssa oman version "tuorepuurosta". :D Käy kurkkaamassa. http://omituinenpieniperhe.blogspot.fi/2017/12/jouluinen-jalkiruoka-persimon-pannacotta.html
VastaaPoistaKiitos Heidi :) Pitääpä käydä kurkkaamassa!
Poista