Korealaisittain maustettu tofu on mainio täyte patongille. Mausteisuuden rinnalle sopivatkin raikkaat kasvikset ja tuhti majoneesi, eipä sitä hyvä leipä paljoa muuta kaipaakaan.
Korealainen keittiö on tehnyt nousuaan jo joitain vuosia, mutta jostain syystä se ei ole saanut japanilaisen sushin tai meksikolaisten tortillojen kaltaista riemuhuutoa. Suomalaisten ruokapaikkojen puuttuessa, olenkin tutustunut korealaiseen ruokaan kotikeittiössä, vaikka autenttisuudesta ei silloin ole suuria takeita.
Korealaiseen keittiöön kuuluu vahvasti voimakkaat maut: kirpeää, tulista, hapanta ja suolaista yhdistettynä äkkimakeuteen. Korealaisesta ruuasta minulla tuleekin ensimmäisenä mieleen kimchi, joka on hapatettua kiinankaalta. Seuraavana mielessä onkin chili ja grillatut ruuat. Korealaiseen keittiöön kuuluu niin paljon hienoja asioita, että tutustumisessa menee tovi!
Aiemmin syksyllä piipahdin Viini ja Ruoka -messuilla, josta sainkin Fine Foodsin osastolta maisteltavakseni korealaisen Ssmjang-soijapaputahnan. Jo osastolla tuota tahnaa maistettuani mielessäni pyöri mitä kaikkea siitä saisikaan tehtyä. Tahna oli jo sellaisenaankin hyvää ja mietimmekin, että se sopisi ihan sellaisenaankin leivän päälle!
Perinteisesti ssamjang-tahnaa syödään salaatin- tai kaalinlehtikääreestä muiden lisukkeiden kanssa, mutta sitä käytetään paljon myös dippailukastikkeena tai vain mausteena lihalle. Koska lihaa ei tästä blogista löydy, sen tilalla kokeilin tofua. Ssamjang toimiikin kastikkeena oikeastaan mille tahansa ihan vain sellaisenaan.
Fine foodsilta löytyykin Sempion Ssamjang-tahnaa, joka löytynee hyvinvarustelluista marketeista aasialaisten tuotteiden osastolta. Paketti on vihreä, alla ainesosaluettelossa löytyy linkki tuotesivulle, josta näet miltä paketti näyttää. Suosittene erityisen lämpimästi tätä kokeilemaan, omaan keittiööni tuote tulee ainakin jäämään gochujang-chilitahnan ohella.
Ssamjangilla maustettu tofu sopii loistavasti täytettyihin patonkeihin, tulisuus saa rinnalleen pehmeän leivän ja kun täytteeksi ottaa vielä raikkaita kasviksia ja happamankirpeitä marinoituja kasviksia, on leipä vailla vertaansa. Täytyy myöntää, että tiristin näihin leipiin rikollisen paljon tuoretta limemehua päälle, toimii!
Ssamjangilla saa maustettua hyvin myös majoneesin, josta saa leivälle vielä lisämakua. Kannattaa muistaa majoneesin maustaminen muissakin ruokalajeissa, toimii varmasit myös salaatissa tai hampparinkin välissä!
Korealaiset tofupatongit
4 annostaTofu
1 pkt/300g maustamatonta tofua
1 rkl seesamiöljyä
3 rkl korealaista ssamjang-maustetahnaa
Marinoidut kasvikset
n. 150 g kiinankaalia
3 porkkanaa
2 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl riisiviinietikkaa/omenaviinietikkaa
½ limen mehu
Ssamjang-majoneesi
½ dl kasvipohjaista majoneesia
1 tl gochujang-maustetahnaa
Lisäksi
tuoretta pinaattia
½ lime
3-4 täysjyväistä patonkia (glut.tarv.)
Laita tofu keittiöliinan väliin imemään enin kosteus ja laita päälle paino kuten paistinpannu.
Leikkaa kiinankaali ohueksi suikaleeksi. Leikkaa porkkana ohuiksi tikuiksi tai raasta. Lisää sekaan siemenet, viinietikka ja lime. Puristele kasviksia ja maustetta hieman että maku leviää.
Leikkaa tofu pihveiksi ja laita kuumalle pannulle paistumaan. Kun tofussa on hieman pintaa lisää seesamiöljy pannulle ja paista rapea pinta. Nosta tofut pannulta ja sekoita maustetahna niihin.
Sekoita majoneesiin maustetahna. Huuhtele pinaatti ja leikkaa lime siivuiksi. Lämmitä myös patonki.
Kasaa leivät kasviksista ja tofusta, pursota päälle majoneesia ja purista limen mehua.
Vinkit!
Vinkit!
- Ssamjang-maustetahnaa löytyy hyvinvarustelluista marketeista todennäköisesti aasialaisten tuotteiden hyllystä. Tarvittaessa sen voi korvata korealaisella gochujang-tahnalla, jota olen nähnyt enemmän kaupoissa.
Kiitos taas, Jenni, mielenkiintoisesta postauksesta:) Haluaisin kysyä sinulta, haluaisitko/ehtisitkö jossain postauksessa käsitellä kikherne-eli gram-jauhojen käyttöä: ostin niitä seitania ja mureketta varten eka kertaa elämässäni, ja nyt isosta pussista on vielä suurin osa jäljellä. Eli mihin kaikkeen gram-jauhoja voi käyttää - nehän ovat kuitenkin aivan eri asia kuin esim. soijajauhot? Entä gluteenijauhot? Niitä hän ei voi kai käyttää muuhun kuin seitanin valmistukseen?
VastaaPoistaKiitos SoileSatu!
PoistaJa tottahan toki teen kikhernejauhoista jonkun koostepostauksen, sillä niistä tulee tosi usein kysymyksiä, kiitos muistutuksesta! Tässä kuitenkin ensihätään blogissa jo olevia reseptejä, joihin olen käyttänyt kikhernejauhoja: http://ruoka-alkemisti.blogspot.fi/search?q=kikhernejauhoja
Mulla kuluu kikhernejauhoja varmaan eniten kikherne"munakkaisiin" ja papu/soijarouhepihvien ja -pyöryköiden taikinaan. Palaan koostepostaukseen varmaan tammikuun puolella, joten silloin sitten tarkemmin lisää :)
Gluteenijauhot ovatkin tosiaan hieman kinkkisempiä, sillä ne eivät ole ihan yhtä monikäyttöisiä kuin kikhernejauhot. Gluteenijauhoilla saa kuitenkin sitkoa vaativiin taikinoihin esim. pulla, leipä, pizza ym. helposti sitkoa lisää korvaamalla osa (esim ½-1 dl) taikinan vehnäjauhoista gluteenijauhoilla. Joskus olen käyttänyt niitä myös kasvispihveissä pitämään pihvit tiiviimmin kasassa, mutta tällöin pitää kypsennyksen kanssa olla tarkkana ettei pihveistä tule kumisia.
Toivottavasti vinkeistäni on edes vähän apua!
Kuulostaa hyvälle. Suomessa on kuitenkin ainakin yksi korealainen ravintola: Korea House Helsingissä. Koreassa en ole koskaan käynyt, mutta New Yorkissa olen viettänyt yhteensä puolisen vuotta. Löydettyäni Korea Townin olen syönyt siellä jokaisella vierailullani. Korea House ei ole samalla tasolla, mutta ilokseen siellä on silti saanut aina syödä.
VastaaPoistaKiitos Ari!
PoistaEmpäs ole Korea Housesta kuullutkaan, kiva kun kerroit, pitääkin ottaa ja tutustua. Voin kuvitella vain millaista Korea Townissa on ruuan suhteen, hienoa että on tullut tuollainen mahdollisuus.
Wau mikä ohje! Enpä ole pitkään aikaan syönyt tofua, tämä täytyy laittaa ruokalistalle!
VastaaPoistaKiitos ohjeesta!
Kiva kuulla! :) Toivottavasti maistuu, tofu onkin näppärä raaka-aine!
PoistaIhana uusi idea laittaa tofua! Korealaiseen keittiöön en ole tutustunut vielä laisinkaan, jotenkin uudet makumaailmat aina vähän jännittävät ja ensimmäiset kokeilut eivät välttämättä ole niin onnistuneita (tai sovi vielä omaan suuhun). Olisi mukavaa päästä maistelemaan korealaista ruokaa ensin jonkun muun tekemänä niin tietää miltä sen edes pitäisi maistua! :D Laitan ohjeesi kirjanmerkkeihin, ties vaikka sitä joskus innostuisi kokeilemaan uusia makuja ;)
VastaaPoistaKiitos Emilia!
PoistaSuosittelen ehdottomasti tutustumaan korealaisiin ruokiin, tämä resepti on ainakin sellainen matalan kynnyksen ruoka, joka varmasti sopii kaikille jotka pitävät yhtään chilistä, valkosipulista ja seesamiöljystä. Varsinkin kun voi vain maustaa valmiilla mausteseoksella eikä tarvitse itse sekoitella mausteita ja huomata että jotain lipsahti sekaan vähän liikaa :D