Miltä kuulostaisi vegaaninen brunssi, joka on tehty kokonaan tuottajilta ja kauppiailta saaduista tuotteista, jotka muuten joutuisivat hävikiksi? Ravintola Loopissa Helsingissä brunssi valmistetaan juuri näin, tässä omat kokemukseni brunssista.
Ruokahävikki puhuttaa ja herättää tunteita hetki hetkeltä enemmän. Kuluttajat ovat tietoisempia ruokahävikistä ja sen aiheuttamasta turhasta hiilijalanjäljestä. Hävikin torjumiseksi onkin ruvennut olemaan yhä kekseliäämpiä ideoita: kaupat myyvät pilaantumisuhan alla olevia hedelmiä halvalla laatikkoina, hävikkiä mainostetaan erilaisin tempauksin ja jopa sinkkubanaanin voi napata kaupasta mukaan.
Brunsseilla on usein myös jonkinlainen teema, ja omalle käyntikerrallemme osui kätevästi vegaaninen brunssi. Brunssille pöytä kannattaakin varata etukäteen, jotta varmasti pääsee syömään, joitain paikkoja kuulemma toki pidetään vapaana paikanpäälle piipahtaville.
Ravintola Loop sijaitsee kauniissa miljöössä, jonne on helppo päästä Helsingin keskustasta vaikka kävellekin. Vierailupäivänämme brunsseja oli kahdessa kattauksessa klo 11 ja 13, joista saavuimme myöhempään. Paikalla oli vielä jotain edellisen kattauksen asiakkaita, mutta suuri osa pöydistä oli jo laitettu kuntoon. Maksua ja pöytiinohjausta piti odotella jonkin aikaa, sillä henkilökunta oli kiireinen vielä pöytien järjestelyssä. Lopulta kuitenkin saimme ihanan ikkunapaikan, joka suorastaan huusi valokuvia.
Tarjolla oli salaattipöytä, levitteitä, leipää, tuorepuuroa, smoothieita, mehuja, teetä ja kahvia buffetpöydässä. Buffetin lisäksi jokaiselle tuotiin pöytään lämmin ateria, joka oli tälläkertaa Jalotofu skagen uuniperunassa. Lopuksi jälkiruokapöydästä löytyi suklaakakkua, raparperipiirakkaa, suklaavanukasta, pullapitkoa ja hedelmiä. Kokonaisuudessaan tarjonta oli todella kattava ja oli vaikea uskoa, että kaikki todella oli hävikkiruokaa. Jälkiruokapöydän hedelmät olivat ainoita, jotka hieman hiiskuivat hävikistä ruskeapilkkuisine banaaneineen.
Koska kyseessä on hävikkiruoan varassa toimiva ravintola, on valikoima brunsseilla vaihtelevampaa tarjonnan mukaan. Toki varmasti tiettyjä trendejä on nähtävissä kuten hedelmät, jotka todennäköisesti joutuvat herkästi hävikiksi jos ulkomuoto ei ole enää täysin priimaa. Toisaalta niinhän sen ekologisesti ajatellen kuuluisikin mennä, että ruoka tehdään siitä mitä on, eikä aina hommata juuri sitä yhtä ja tiettyä erikseen.
Koska kyseessä on hävikkiruoan varassa toimiva ravintola, on valikoima brunsseilla vaihtelevampaa tarjonnan mukaan. Toki varmasti tiettyjä trendejä on nähtävissä kuten hedelmät, jotka todennäköisesti joutuvat herkästi hävikiksi jos ulkomuoto ei ole enää täysin priimaa. Toisaalta niinhän sen ekologisesti ajatellen kuuluisikin mennä, että ruoka tehdään siitä mitä on, eikä aina hommata juuri sitä yhtä ja tiettyä erikseen.
Salaattipöydässä oli runsaasti erilaisia vaihtoehtoja, mutta tietynlaisen teeman ruuissa huomasi: papuja oli hyödynnetty paljon ja sipulia löytyi melkein kaikista salaateista. Halpoja ja hyviä raaka-aineitahan ovat molemmat, joten ei mikään ihme. Erityinen suosikkini salaateista olikin marinoiduista sienistä ja paprikasta tehty salaatti, se oli vain niin maukasta! Leipäpöydässä levitteenä ollut "fluffy hummus" oli myös kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokasta, enkä selvästi ollut ainut, joka sen hienouden huomasi, sillä se loppui brunssilta ensimmäisenä.
Pidin kovasti ideasta, että buffetin lisäksi pöytään tuodaan lämmin ateria. Lämmin ruoka toi brunssille jotenkin tiettyä ylellisyyttä ja uuniperuna olikin ehkä ruokailun paras annos. Täyteläinen tofutäyte yhdistettynä maukkaasti paahdettuihin kasviksiin ei paljoa todistelua kaipaa.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti
Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!