Kurpitsagratiini

4. joulukuuta 2019


Kurpitsat sopivat hyvin kermaiseen gratiiniin. Gratiini on hyvä ruoka sellaisenaan tai vaikka lisuke joulupöytään!


Joulupöydässä on usein tiettyjä perinteitä, joita ei jostain syystä vain tule muutettua. Suomalaiseen jouluruokaan kuuluvat erilaiset mössöt eli laatikot, enkä ole vieläkään oikein keksinyt syytä, miksi kaikki jouluruoat usein ovat sosemuodossa. Kurpitsalaatikkoa on tehty meillä jo useampana vuonna, mutta jotenkin se ei ikinä ole päässyt oikein kunnolla kenenkään suosikiksi. Päätinkin lähestyä aihetta vähän eri näkökulmasta, entä jos kurpitsan laittaisi kuutioina gratiiniin? Samalla saisi vähän erilaista ulkonäköä ja vaihtelua jouluruokiin.

Kurpitsagratiini toimikin vallan hyvin, vaikka kuvien testiversiossa liemi jäi hieman löysäksi. Ohjeeseen päivitin jo riittävämmän määrän jauhoja, ja juustokastiketta voi aina paksuntaa tekovaiheessa, jos se tuntuu kovin löysältä. Kurpitsagratiinin jämät toimivat muuten tosi hyvin myös jämäruokana yhdistettynä keitettyyn pastaan!


Kurpitsagratiini


1 keskikokoinen/n. 500 g hokkaido/myskikurpitsaa
2-3 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
4 rkl vehnäjauhoja
4 dl kauramaitoa
½ dl ravintohiivahiutaleita
½ tl valkopippuria
suolaa maun mukaan

Lisäksi
korppujauhoja
raastettua vegejuustoa esim. violife parmesan


Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Kuori kurpitsa kuorimaveitsellä ja leikkaa reiluiksi kuutioiksi. Kuori ja silppua valkosipuli. Laita uunivuokaan odottamaan.

Valmista juustokastike. Laita öljy ja jauhot kasariin ja sekoita tahnaksi, kuumenna seosta pari minuuttia, kunnes se rupeaa paistumaan, mutta ei tummu. Lisää kauramaito kokoajan sekoittaen ja anna seoksen keittyä miedolla lämmöllä. Lisää ravintohiiva ja mausta. Kun kastike on paksuuntunut kaada se kurpitsojen päälle uunivuokaan. Jos seos näyttää kovin vetiseltä, lisää jauhoja. Kastikkeen tulisi olla kunnolla paksua.

Ripottele päälle korppujauhoja ja raasta vegejuustoa.

Paista 200 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä ja kurpitsat kypsyneet.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Facebook

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget