Kun tempen maustaa balsamicolla ja vaahterasiirapilla, sopii se todella hyvin salaattiin. Salaattiin saa helpon kastikkeen tekemällä puolukoista vinaigretten.
Kaupallinen yhteistyö www.jalotofu.fi
Mitä useammin kerron muille etten oikein pidä salaateista,
tunnen oloni hieman typeräksi. Naureskelinkin itselleni viimeviikolla kun
kuvailin tätä reseptiä, pakkasin lounaaksi salaattia, söin päivälliseksi
salaattia ja suunnittelin viikonloppuna tekeväni salaattia. Eihän minun niistä
pitänyt pitää. Täytyy siis muuttaa mantraani ja todeta, että en ole tylsien
salaattien ystävä.
Tätä nimenomaista salaattia minun täytyikin valmistaa kaksi
kertaa, että uskalsin sanoa pitäväni siinä. Ensimmäisen kerran tein sitä salaa
yksin kotona, ettei kukaan muu saisi tietää salaattiaikeistani. Kun olin sitten
yksin ahminut lautaselliseni ja todennut sen toimivaksi, uskalsin tarjota sitä
muillekin. Vaikka ”vain salaatin” tarjoaminen tuntui hieman hassulta, oli se
riskin arvoista. Nimittäin tämä Jalotempesalaatti meni kuin kuumille kiville.
Hyvä kun syöjät eivät nuolleet puolukkavinaigretteä kannusta ja kaapineet
tempemuruja kulhon reunoilta. Tarjoiluastioiden hohtaessa puhtauttaan, uskalsin
lopulta todeta, että kyseessä oli onnistunut resepti.
Tämän salaatin salaisuus piileekin useamman herkullisen
asian yhdistämisessä: vaahterasiirapilla makeutetulla balsamico-tempessä,
raikkaassa puolukkakastikkeessa ja paahdetussa kaurassa. Osaset joiden
makumaailmat täydentävät toisiaan ja tekevät salaatista täyteläisen ja
täyttävän. Tämä onkin loistava resepti tutustua uutuustuotteeseen Jalotempeen.
Jalotempe on kotimaisen yrityksen Jalotofun valmistamaa
indonesialaista tempeä, eli soijapavuista fermentoimalla valmistettavaa
tuotetta. Jalotempeä on saatavilla useina makuina: soijapapu, härkäpapu ja
herne. Tässä reseptissä käytin soijapavuista valmistettua tempeä, jossa on
hieman miedompi maku kuin esimerkiksi härkäpaputempessä. Jos Jalotempe ei ole
osunut vielä kohdallesi kaupassa, käy kurkkaamassa lähin K-ryhmän kauppa ja
pyydä tuote valikoimiin. Tempehän on luontaisesti gluteeniton ja runsasproteiininen
valmiste, jossa on myös kuitu tallella.
Tempe ei vaadi valmistukseen suuria ihmetekoja, vaan helppo
maustaminen riittää. Aiemmin maustoin tempeä sitruunamehulla, mutta nyt
kokeilin hieman erilaista maustamistapaa. Yhdistämällä makea vaahterasiirappi
ja hapan balsamico, saa tempeen karamellisen pinnan, kauniin värin ja
reilusti makua. Balsamico-tempe sopiikin loistavasti juuri salaattiin.
Balsamico-tempe salaatti
2 annostaPaahdettu kaura
½ dl (isoja) kaurahiutaleita
Balsamico-tempe
1 pkt/125 g Jalotempe original*
1 rkl öljyä
2 rkl balsamicoa
1 rkl vaahterasiirappia
Puolukkavinaigrette
½ dl puolukoita
2 rkl öljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
Lisäksi
salaattisekoitusta esim pinaatti, rucola, viinisuolaheinä ym.
kirsikkatomaatteja
Laita kaurahiutaleet kuivalle pannulle ja kuumenna. Sekoita hiutaleita etteivät ne pääse palamaan. Kun hiutaleet saavat hieman rusehtavaa väriä ja ne tuoksuvat paahteiselta, ne ovat valmiita. Kaada hiutaleet kulhoon odottamaan.
Valmista tempe. Kuumenna öljy pannulla ja revi tempe rouheiksi paloiksi pannulle. Paista kunnes tempe saa hieman paistopintaa. Sekoita balsamico ja vaahterasiirappi keskenään. Nosta pannu levyltä ja kaada balsamicoseos tempen päälle pannulle ja sekoita.
Valmista puolukkavinaigrette. Murskaa puolukoita hieman haarukalla ja sekoita niihin öljy ja viinietikka.
Kasaa salaattipohja lautaselle. Lisää päälle tomaatit, paahdettu kaura ja tempe. Lusikoi puolukkavinaigrettea annoksen päälle.
*Jalotempe saatu blogin kautta
Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti
Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!