Rapeat valurautalevyllä paistetut letut tuoreiden marjojen kanssa suorastaan kuuluvat kesään. Lämpimien lettujen päälle kannattaa myös kokeilla suklaata, joka sulaa ihanaksi kastikkeeksi. Ohessa ohje gluteenittomiin lettuihin.
Vaikka kesät eivät ole opiskelijalle kovinkaan lomaisaa aikaa, vaan kauniit ja vähemmän kauniit päivät kuluvat töiden parissa, voi kesästä silti nauttia. Olen enemmän kuin kiitollinen siitä, että pystyn olemaan kesät töissä, joten nautin kesistä omalla tavallani! Töistä huolimatta kesäisin bucket listilleni kuuluu muutama asia, jotka on pakko toteuttaa. Yksi listan kohdista on muurinpohjalettujen paistaminen ja myönnettäköön, että myös syöminen.
Muurinpohjalla paistettaessa letuista tulee jotenkin erityisen hyviä. Lieneekö syynä sitten tunnelma, valurauta, runsas määrä öljyä vai jokin muurinpohjan taika. Sitä en ehkä saa selville, mutta mielestäni muurinpohjan taika on ihan toimiva syy. Ainakin varsin vakuuttava (teko)syy herkutteluun se on! Kuolaatko säkin muurinpohjalettujen perään kesäisin?
Muurinpohjalettujen täytteenä ehdottomasti parasta ovat tuoreet marjat. Tällä kertaa sain kuitenkin jotain viimeisen silauksen tuovaa lettujen tarjoiluun, nimittäin Goodion ihania suklaita. Jos et tiennyt, niin Goodion raakasuklaat ja uudet kaurapohjaiset suklaat valmistetaan käsityönä Helsingissä. Heidän tavoitteenaan on tuottaa suklaa laadukkaista raaka-aineista, mahdollisimman vähällä prosessoinnilla ja vielä suomalaisuutta kunnioittaen. Mitä muuta voisi oikeastaan suklaalta toivoakaan hyvän maun lisäksi?
Olen ollut Goodion suklaiden fani jo pitkään, sillä hyvä tumma suklaa osuu ja uppoaa omaan makumaailmaani. Varsinkin jos makuvaihtoehtoja löytyy, ja Goodioltahan niitä löytyy. Helposti lähestyttäviä makuja ovat esimerkiksi merisuola, minttu ja kuvissakin näkyvä Arriba. Erikoisempia makuja ovat sitten esimerkiksi oma uusi suosikkini lakritsi&tyrni, kahvi ja mustikka. Makuvaihtoehtoja löytyy varmasti jokaiseen makuun.
Pyrin tekemään ekologisia ja parempia valintoja jokapäiväisessä elämässä, ja jos pystyn tekemään sen valinnan myös suklaaherkuttelun kohdalla, niin miksi en sitä tekisi. Kotimaisena käsityönä valmistetut tuotteet, jotka tukevat suomalaisuutta ja hyviä arvoja riittävät minulle perusteluiksi tekemään suklaavalintani. Puhumattakaan siitä, että kyseessä on oikeasti ihan taivaallisen hyviä tuotteita! Mainittakoon vielä, että Goodion raakasuklaapakkauksista ei löydy muovijätettä, sillä sisäpaperikin on biohajoava. Hinta näissä suklaissa on hieman kovempi, mutta laadukasta suklaata ei toisaalta tarvitsekaan syödä levytolkulla.
Goodion uudet tulokkaat, kaurapohjaiset suklaat muistuttavat enemmän perinteistä maitosuklaata, joten ne ovat ehkä helpommin lähestyttäviä tuotteita maitosuklaankin ystäville. Maitoa nämä suklaat eivät kuitenkaan sisällä, sillä kermaisuus niihin tulee gluteenittomasta kaurasta. Koska olen itse niin innoissani näistä uusista suklaista, järjestän teille arvonnan, jossa voi voittaa yllä olevan kuvan kolme ChocOat suklaamakua.
Edit: 19.7.18 Arvonta suoritettu, voittajalle ilmoitettu!
Goodion suklaat sopivat rapeiden lettujen kaveriksi kuin nenä päähän. Yleensä syön muurinpohjalettuni vain tuoreiden marjojen kanssa, mutta kun pari suklaapalaa laittaa vielä lämpimän letun päälle, saa lisäksi ihanan suklaisen kastikkeen. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!
Samalla jätän tähän ohjeen helppoihin ja ihanan maukkaisiin gluteenittomiin lettuihin, jotka onnistuvat niin muurinpohjalla, valurautapannulla kuin paistinpannullakin. Näihin lettuihin tulee oikeasti himo, ja 20 pikkulettua tuntui aika vaatimattomalta määrältä kun kuorrutettua ihanuutta pääsi lopulta maistamaan.
Gluteenittomat pitsireunaiset letut
noin. 20 pienehköä lettua
Taikina
5 dl mantelimaitoa
2 dl/140 g (täysjyvä)riisijauhoja
1 dl perunajauhoja
2 rkl pellavansiemenrouhetta
1 lusikankärjellinen vaniljansiemeniä
ripaus suolaa
öljyä paistamiseen
tarjoiluun marjoja ja Goodion suklaata*
Sekoita taikinan ainekset keskenään ja anna taikinan turvota ainakin 15 minuuttia, halutessasi pidempään.
Lättyihin saa parhaimmat rapeat reunat, kun ne paistaa muurikalla tai muulla valurautaisella pannulla ja runsaalla öljyllä.
Laita öljyä kuumalle pannulle ja kaada taikinaa ohut kerros paistumaan, älä tee kuitenkaan liian isola lettuja tai kääntäminen vaikeutuu. Anna lettujen paistua tarpeeksi ensimmäiseltä puolelta, että ne eivät rikkoudu kääntäessä. Jos valurautapannu on ollut pitkään käyttämättä, saattaa useampi alkupään letun kääntö olla hankalaa ennenkuin pannu rasvoittuu tarpeeksi.
Paista koko taikinasta lettuja, tarjoile ne tuoreiden marjojen ja hyvän raakasuklaan kanssa.
*Goodion suklaat saatu blogin kautta
Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Suosikki on ChocOat Cool Mint! Maukasta kesää :) marjomakkonen@luukku.com
VastaaPoistaMaukasta kesää sullekin! Kiitos osallistumisesta!
PoistaMustikkasuklaan maistaminen kiinnostaa! Goodion suklaita en ole koskaan maistellut
VastaaPoistaka.taa@windowslive.com
Mustikka on yllättävä valinta suklaassa, mutta toimii tosi hyvin!
PoistaOriginal kuulostaa hyvälle :)
VastaaPoistaanniina.lang96@gmail.com
Perinteisillä mauilla siis mennään :)
PoistaKoska pidän eniten maustamattomasta tummasta suklaasta, lienee Goodion Pure Nacional suosikkini. Näistä kaurapohjaisista minulle maistuisi ehkä parhaiten tuo mintun makuinen:)
VastaaPoistasoile.ritakallio(at)luukku.com
Se sopisi varmasti juuri hyvin sun makumaailmaan!
PoistaChocOateista kannattaa todellakin maistaa juuri minttua, se on oma suosikkini :)
En ole maistanut, olisi kiva maistaa ainakin mustikkaa :) t. Johanna
VastaaPoistamutter at suomi24.fi
Uusien makujen kokeilu on aina parasta!
PoistaMuutamia tullut maistettua _ hyviä olleet kaikki, mutta chai pitäisi ehdottomasti päästä maistamaan! festanippon(a)gmail.com
VastaaPoistaChai on kyllä kivaa vaihtelua perinteisiin suklaamakuihin!
Poistamuutamaa olen maistellut, ja kyllä minttu on suosikki. :)
VastaaPoistaKiitos ihanasta lettuohjeesta, tämä menee testiin heti viikonloppuna mökin muurikalla!
Iloista kesän jatkoa! <3
Ihana kuulla että lettuohje innosti! Toivottavasti maistuu ja ihanaa kesää sullekin Taina :)
PoistaGoodion suklaita olen maistanut, mutta ei ole jäänyt mieleen mikä olisi ollut erityinen lemppari. Näitä uusia chocoateja olisi ehdottomasti päästävä maistamaan! :)
VastaaPoistaMakuja on niin paljon että vaikea valita yhtä suosikkia! Kannattaa kyllä maistaa ChocOateja, ovat todella hyviä!
PoistaTäällä ilmottautuu toinen muurikkalettujen kesähimoitsija! Ja hitsit, tuo suklaa letuissa onkin hyvä idea!
VastaaPoistaOon kuullut paljon Goodiosta, mutta oon näköjään unohtanut maistaa niitä! Pitääkin laittaa takaraivoon muistiin.
Mun suosikkini ja mielenkiinnon kohde on lakritsi-tyrni (https://goodiochocolate.com/products/53-licorice).
Ihana kuulla! Muurikkaletut ovat parhaita! Ja suklaa toimi ihan tosi hyvin vielä letuissa! Pääsi yllättämään.
PoistaNyt onkin siis korkea aika maistella herkullisia suklaita :)
Pure Nacional. Kiva olisi testata näitä, eivät ole tuttuja maultaan entuudestaan. :) Pakkaukset näissä on tosi kivat. lamerinquecit@gmail.com Ps. Ihanaa herkkua olet valmistanut :p
VastaaPoistaGoodion pakkaukset ovat kyllä todella kauniita!
PoistaKiitos kehuista :)
Suosikkini on tuo Arriba, kun en muita ole tainnut vielä maistaa. Kelta-musta pakkaus kuulostaa tooosi houkuttelevalta.
VastaaPoistapostin.tuomaa@gmail.com
Arriba on mukavan perinteinen, mutta syvän makuinen suklaa
PoistaMinttu suklaa haluaisin päästä kokeilemaan en ole koskaan vielä noita maistanut
VastaaPoistajessicalonnberg@hotmail.com
Korkea aika! Minttusuklaa on hyvä maku aloittaa :)
PoistaArriba on mielettömän hyvää! Nämä on joka viikonloppuinen herkkuni ja olenkin iloinen, että makuja riittää maisteltavaksi!
VastaaPoistaminuhno@gmail.com
Hyvän herkuttelutavan oot ottanut :) Se on kyllä ihana kun makuvaihtoehtoja riittää!
PoistaMustikkaa haluaisin maistaa. riiti81(At)gmail.com
VastaaPoistaMustikka on kyllä hyvää!
PoistaMustikka on herkullista :)
VastaaPoistaanna_88@luukku.com
Totta puhut! :)
PoistaCool Mint olisi varmaan mun suosikki...
VastaaPoistaCool mint on oikein hyvä maku aloittaa :)
PoistaNoita olisi kiva maistaa, jos maitosiklaata muistuttavat! ninavuolio@windowslive.com
VastaaPoistaSuosittene lämpimästi!
PoistaChocOat Cool Mint kuulostaa ihan minun suklaaltani :)
VastaaPoistas.kansakoski(at)luukku.com
Todentotta, se on kenenkä tahansa suklaa koska on niin herkullista ;)
PoistaEn ole vielä maistanut, mutta mustikka ainakin kuulostaa herkulliselle =).
VastaaPoistasiinatar@gmail.com
Mustikka on kyllä mahtavan makuista!
PoistaOlen maistanut sellaista makua kuin Arriba, ja kaikkia muitakin haluaisin mielelläni maistaa :)
VastaaPoistanetteri@gmail.com
Paljon herkkuja siis edessä kun kaikkia makuja ennättää maistamaan :)
PoistaMä oon kantanu viimeisen vuoden aikana Goodiolle rahaa kamalasti, koska nämä raakasuklaat on ihan huippuja. 😘 Arvostan kovasti suomalaista käsityönä valmistettua raakasuklaata, missä raaka-aineet on tarkasti valittuja. Alusta asti mun nro 1 on ollut Coffee raakasuklaa ja tiukasti toiselle sijalle jää lakritsi-tyrni raakasuklaa. Chocoateista Sweet Licorice ja Cool Mint on ♥️
VastaaPoistahaulvinen@gmail.com
Ihana kuulla, että samoilla linjoilla mennään! :) Goodion suklaat ovat kyllä niin ihania että kaapissa on aina tiukan paikan tullen pakko olla levy (yleensä vajaa). Tuo kahvi on myös ihana!
PoistaOih, raakasuklaa on kyl herkkua! Tykkään etenkin kookoksen pehmittämästä Goodion raakasuklaasta, ja levy menee helposti :)
VastaaPoistariikka.s.turunen@gmail.com
Oikeassa olet! Kookos on makuna myös hyvä, vaikka ei ehkä tämän kyltymättömän kookosfanin kookoshimoa niin tehokkaasti tyydytäkään ;)
PoistaChocOat original on kyllä Goodion uutuuksista herkullinen, mutta ChocOat blueberryä olisi kiva päästä maistamaan! :)
VastaaPoistaHassua kyllä, originalia en olekaan ChocOateista maistanut! Piti ekana testata kaikki maut :D Pitää siis testata sekin!
PoistaSuklaa ja etenkin raakasuklaa sulaa suussani, ja tuo sweet licorice on ihan tajunnanräjäyttävän hyvää!
VastaaPoistasusamaikki a luukku.com
Totta puhut!
PoistaCool Mint sounds pretty cool to me. <3
VastaaPoistamstoxemia a gmail.com
It is pretty cool ;)
PoistaCool Mint on varmasti herkullinen :)
VastaaPoistahilsan@luukku.com
Cool mint on ihanan makuista!
Poistatoi oranssi versio on ainakin ihan törkeän hyvää! ansode@gmail.com
VastaaPoistaYksi mun lemppareista :)
PoistaArvonta suoritettu ja voittajalle ilmoitettu sähköpostitse!
VastaaPoista