Sitruunainen kuivakakku on mukava hieman terveellisempi herkku kahvi- tai teehetkiin. Kakku on samalla vatsaystävällinen vaihtoehto, joka sopii gluteenitonta ja fodmap-ruokavaliota noudattaville.
Tajusin hiljattain, että en ole syönyt kuivakakkua todella pitkään aikaan, vaikka nuorempana kuivakakkuja tuli tehtyä hyvinkin usein. Liekö syynä sitten makutottumusten muuttuminen siinä missä leivontatrendienkin muuttuminen. Nyt päätin kuitenkin pitkästä aikaa antaa kuivakakulle mahdollisuuden ja raikas sitruuna pääsi pääosaan tässä leivonnaisessa.
Lapsuudessani 90-luvulla mokkapalat, toscapiirakat ja kuivakakut olivat kovaa huutoa ja äidin kanssa niitä tulikin leivottua paljon. Tai ehkä enemmänkin äiti leipoi ja minä nuolin ansiokkaasti taikinat välineistä ja toimin koemaistajana. Teinivuosinani puolestaan hyydytettävät juustokakut olivat se juttu ja samalla epäonnisten yrittämysteni jälkeen totesin että minua ja liivatetta ei ollut tarkoitettu samaan keittiöön. Hyvä toisaalta niin, sillä nyt vegaanisena vaihtoehtona agar hyydyttää kakut paljon helpommin ja eläinystävällisemmin! Sitten kun leivonta rupesi sujumaan paremmin, olikin jo cup cakesien vuoro ja ne olivatkin heti oman tuntuinen juttu.
Nykyään sitten tuleekin tehtyä ehkä enemmänkin kaikkea laidasta laitaan, toki leivontani on muuttunut enemmän kokeilevaan suuntaan kuin ohjeiden seuraamiseen. Parasta onkin juuri se onnistumisen tunne kun saa jotain hyvää aikaiseksi omalla idealla.
Kuivakakut ovat käteviä leivonnaisia silloin, kun haluaa kahvin tai teen kanssa jotain syötävää. Ja tämän päälle vielä on aikaa odotella kakun maustumista. Useinhan kuivakakut ovat juuri parhaimmillaan seuraavana päivänä tai vielä myöhemmin, sama pätee tämänkin leivonnaisen kohdalla.
Koska kuivakakut valmistetaan usein vehnäjauhoista, halusin kokeilla samalla jotain uutta. Käytin jauhoina ainoastaan kauraa ja makeutta sekä mehevyyttä kakkuun saadaan banaanista. Kakku sopiikin siis useisiin ruokavalioihin, sillä se on vähäsokerinen, gluteeniton, fodmapystävällinen ja kaiken lisäksi maistuu vielä hyvälle.
Sitruunakakku
4-6 annosta4 dl kaurajauhoja (glut.tarv.)
1½ tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
1 (luomu)sitruunan kuori
1 kypsä banaani
2½ dl valinnaista kasvimaitoa (glut.tarv.)
½ dl (sulaa kookos)öljyä
½ dl vaahterasiirappia/agavesiirappia
½ sitruunan mehu
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Sekoita kuivat aineet ensin keskenään. Soseuta banaani ja sekoita märät aineet keskenään. Yhdistä ainekset ja sekoita taikina hyvin.
Laita leivinpaperi 15-20 cm leipävuokaan. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes se on tikulla kokeillessa kypsää.
Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua. Voit antaa kakun myös maustua seuraavaan päivään. Säilytä kakku ilmatiiviisti jääkaapissa.
Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!
Meillä oli jopa kotitalouden käytännön kokeessa toscakakun leipominen, piti osata tehdä ilman tee näin ohjeita, jauhojen määrät ym oli annettu :) Jotenkin nyt syksyllä kaipaa edes vähän sokeria teekupin kylkeen, että pitääpä laittaa kuivakakkuja tulemaan uuniin.
VastaaPoistaSehän on ihan huijausta jos jauhojenkin määrät oli annettu :D Ulkomuistista olis pitänyt mennä! Mut ihan hauska juttu kyllä!
PoistaSyksyllä kyllä kaipaa jotain makeaa!
*kahvi- tai teehetkiin :-)
VastaaPoista(sori, sisäinen kielipoliisi otti vallan) mutta ihana ohje! pääsee testiin!
Heh, hyvä että joku on tarkkaavainen kun mä en selvästi ollut :D
PoistaIhania ohjeita kakut ja nokkossmuuthie kiitän ja kumarran ja alan leipomaan!!!
VastaaPoistaKiitos, ihana kuulla :)
PoistaAivan ihana resepti! Vatsavaivaiselle niin hyvä kakku kahvin kera. Ei liian makea. Kiitos tästä ja jos saa toivoa, niin olisi ihana saada lisää kaurajauhoon tehtyjä vähäsokerisia reseptejä.
VastaaPoistaKiitos Marika! Lämmittää mieltä tällainen kommentti!
PoistaTämä on munkin mielestä mainio kakku, kun ei ole liian makea. Pistän mietitään kaurajauhoreseptit!