Täyteläinen mokkasuklaapiirakka (G)

22. joulukuuta 2017


Täyteläinen suklaapiirakka aikuiseen makuun. Suklaapiirakan täytteessä maistuu kahvi, eikä silkkisen pehmeä täyte ole liian makea. Makeutta kuitenkin löytyy juuri sopivasti, että piirakka sopii hyvin kahvi- tai teekupillisen kaveriksi.


Suklaiset leivonnaiset ovat ikuisia kestosuosikkeja. Niihin ei vain kyllästy ja niitä on todella helppo muunnella erilaisiksi. Yksi suosikkimakuparini suklaan kaveriksi onkin pähkinä. Erilaisilla pähkinöillä saa suklaaleivonnaisista jopa karkkipatukkamaisia herkkuja.

Suklaaleivonnaisista kuitenkin usein tehdään todella ällömakeita. Tiedäthän, sellaisia että tuntuu kuin hampaiden paikat irtoaisivat pelkästä ajatuksestakin, vaikka niitä paikkoja ei edes suussa olisi. Mielestäni suklaisiin leivonnaisiin ei tarvita paljoakaan makeutta, vaan hienovarainen makeus on se onnistumisen merkki. 


Idean tähän kahvilla terästettyyn suklaapiirakkaan sain ihanasta My Vibrant Kitchen -blogista, joka on täynnä ihania vegaanisia herkkuja ja kauniita kuvia, kannattaa katsoa! Kahvin ja suklaan yhdistelmä ei ole kuitenkaan ihan tuore juttu, sillä kukapa suomalainen ei olisi joskus tehnyt mokkapaloja? Kahvi sopii myös hieman terveellisempiinkin muffinsseihin, joissa lisänä bataattia.

Tässä suklaapiirakassa yhdistyvät kuitenkin suklaan ja kahvin parhaat ominaisuudet kermaisten pähkinöiden siivittämänä. En muista koska olisin viimeksi tehnyt jotain näin hyvää suklaasta, ehkä päärynäsuklaakakkua tehdessäni!


Ovatko joulusuunnitelmasi vielä pahasti kesken vai otatko jo rennosti ja nautit tunnelmasta? Täällä on ohjelmassa vielä hieman jouluruokia, mutta pahin urakka on jo selätetty! Onkin mukava päästä pian nauttimaan joulutunnelmasta ja perheen seurasta.


Täyteläinen suklaapiirakka

20 cm piirakkavuoallinen

Pohja
3 dl kaurajauhoja (glut. tarv.)
½ dl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl kookossokeria
ripaus suolaa
100 g maidotonta margariinia

Täyte
2 rkl pikakahvimuruja + ½ dl vettä
1 dl liotettuja cashewpähkinöitä
1½ dl makeuttamatonta soijajugurttia
1 rkl perunajauhoja
70 g tummaa suklaata (sulatettuna)
1 rkl vaahterasiirappia
1 rkl kaakaojauhetta
1 lusikankärjellinen vaniljaa

Kuorrute
70 g tummaa suklaata
3 rkl kasvimaitoa
hasselpähkinöitä

Liota cashewpähkinöitä yön yli kylmässä vedessä tai vähintään puoli tuntia kuumassa vedessä.

Tee ensin pohja. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja nypi niihin margariini. Muotoile taikinasta pallo ja nosta jääkaappiin muiden valmistelujen ajaksi.

Liuota pikakahvi kuumaan veteen ja jätä jäähtymään. Laita valutetut cashewpähkinät ja soijajugurtti tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Lisää massaan jäähtynyt kahvi ja loput aineksista. Aja tasaiseksi.

Levitä pohjataikina 20 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kaada  täyte taikinan päälle. Paista piirakkaa 175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen kuorrutsta. Voit jättää piirakan myös kuorruttamatta.

Sulata kuorrutteen suklaa ja sekoita siihen kasvimaito. Lusikoi suklaa piirakan päälle ja tasoita. Ripottele päälle hasselpähkinät.


Vinkit!
  • Esimerkiksi Pandan tumma suklaa on maidotonta, ja sitä löytyy melkein jokaisesta kaupasta. Kattavan listan vegaanisista suklaista löydät kuitenkin Vegaanituotteet -sivulta.

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!

4 kommenttia :

  1. Hei, Jenni! Olen aivan samaa mieltä: suklaakakut ja muut suklaaherkut ovat parhaita, kun niissä ei ole (juuri) lainkaan lisättyä sokeria, usein lisään niihin sen sijaan suolaa. Tämä ohje pääsee varmasti kokeilulistalle sitten, kun (pähkinäallerginen) tyttäreni on lähtenyt takaisin opiskelupaikkakunnalleen. Nyt uunissa on eka kertaa aquafabasta tekemiäni marenkeja, joista syntyy joulun jälkiruoka soijavispin ja jouluisten hedelmien seuraksi:) Leppoisaa joulunaikaa sinulle ja läheisillesi! t. SoileSatu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista SoileSatu!
      Suola on kyllä ehdoton lisä suklaajuttuihin! Tässä lisäsinkin suolaa erikseen pohjataikinaan, mutta täytteeseen suolaisuutta tulee jo soijajugurtista, niin en sitä erikseen enää lisännyt, mutta varmasti muutama suolakide ei olisi haitaksi tässäkään! :)

      Tosiaan, tämän piirakan herkullisuus perustuu isoksi osaksi casheweita ja hasselpähkinöitä, joten en tiedä kannattaako tätä ohjetta lähteä muuttamaan pähkinättömäksi. Nauti siis ihmeessä sitten kun ei tarvitse allergioita varoa!

      Aquafabamarengit ovatkin ihania! Mulla on ollut niiden kanssa vähän epäonnistumisia aiemmin, mutta viimekerralla lisäsin vaahtoon hieman ksantaania ja marengeista tuli täydellisiä!

      Mainioita herkkuhetkiä ja mukavaa joulunaikaa sulle ja perheelle!

      Poista
  2. Tässä on niin vähän sokeria, että tää sopis hyvin mulle. Vaikuttaa herkulliselta. Vielä kun joku innostuis tekemään mulle tällaisen... ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, herkuissa onkin joskus ongelmana kun vaatisi sen jonkun joka niitä valmistaisi ;)

      Mä tykkäsin tässä piirakassa juuri siitä, että se ei ollut liian makea! Jos vähemmän makeaan on tottunut niin se on varmaan juuri kohdillaan!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget