Tofumakaronilaatikko kasviksilla

6. helmikuuta 2018


Tavallinen makaronilaatikko tuunautuu täyspainoiseksi ateriaksi, joka ei vaadi kasvislisuketta oheen, kun kasvikset piilottaa makaronilaatikkoon. Vegaaninen "munamaito" valmistuu kaurakermasta ja kikhernejauhoista.


Makaronilaatikko on yksi niistä ruuista, joita kaipaa lapsuudesta ja jota voisi syödä aika usein. Jostain kumman syystä sitä ei vain tule tehtyä kovinkaan usein. Liekö syynä sitten "pitkä" kypsennysaika uunissa vaiko vain laiskuus.

Ketsuppihan oli lapsena luonnollinen osa makaronilaatikkoa, ja on oikeastaan vähän vieläkin. Sillä saa helposti makua ja hieman makeutta muuten ehkä tylsään ruokaan. Tosin aina kun itse tein makaronilaatikkoa, lisäsin siihen jos jonkinlaisia mausteita, paprikajauhe oli aina suosikkini.


Tuo perisuomalainen makaronilaatikko, johon laitetaan (ehkä) sipulia, jauhelihaa ja makaronia ei ole kovinkaan säväyttävä. Ruoka tarvii oheensa sitäpaitsi kasviksia, että saataisini tasapainoinen ateria. Vegeversiohan tuosta laatikosta syntyy käyttämällä jauhelihan tilalla esimerkiksi soijarouhetta tai härkistä. 

Jotta makaronilaatikkoa voisi syödä ihan vain sellaisenaan, eikä oheen tarvitse miettiä salaatteja tai lämpimiä kasviksia, piilotan kasvikset makaronin sekaan jo valmistusvaiheessa! Aiemmin olen lisännyt paprikaa tai porkkanaa, mutta tässä versiossa kasviksia löytyy useaa eri sorttia. Kun käyttää halpoja ja hyviä kasviksia, ei ruuan hintakaan nouse kovaksi. Esimerkiksi pakasteesta löytyvät vihreät pavut ovat tosi edullisia ja herkullisia ruuanlaitossa!


Tällä kertaa en käyttänyt makaronilaatikossa ns. perinteistä kasviproteiinia kuten soijarouhetta tai muuta jauhelihaa muistuttavaa asiaa vaan ihan vain tofua. Tofu toimii makaronilaatikossa yllättävän hyvin, kunhan sen kuutioi vaan pieneksi ja paistaa ennen lisäystä. Kylmäsavustetusta tofusta saa mukavasti makua, mutta kiireessä voi käyttää myös valmiita tofukuutioitakin.


Tofumakaronilaatikko

4-5 annosta

400 g täysjyvämakaronia (glut.tarv.)
1 dl härkäpapurouhetta
1 kasvisliemikuutio
1 iso sipuli
1 rkl öljyä
1 pkt valmiiksi maustettuja tofukuutioita tai 200 g kylmäsavutofua
1 iso porkkana
200 g vihreitä papuja (pakaste)
½ punainen paprika

Liemi
5 dl kauramaitoa (glut.tarv.)
3/4 dl kikhernejauhoja
2 tl paprikajauhetta
2 tl valkosipulijauhetta
1 tl mustapippuria
suolaa maun mukaan

Jos käytät kylmäsavutofua, laita se ensiksi paperiin ja painon esim paistinpannun alle että neste imeytyy pois. Kuutioi tofu tämän jälkeen.

Laita makaroni ja härkäpapurouhe keittymään kasvisliemikuution kanssa paketin ohjeen mukaan.

Pilko sipuli pieneksi ja kuullota öljyssä. Lisää sekaan tofukuutiot ja paista kunnes tofu saa pintaa. Kuori ja kuutioi porkkana. Lisää pannulle kuutioiti porkkana, vihreät pavut ja kuutioit paprika ja paista hetki.

Sekoita liemen ainekset keskenään.

Sekoita kypsiin makaroneihin ja härkäpapurouheeseen tofukasvissekoitus. Kaada liemi päälle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 40-50 minuuttia.

Makaronilaatikko kestää hyvin pakastusta, joten voit myös pakastaa ruoan valmiin kokoisina annoksina rasioissa.


Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


4 kommenttia :

  1. Makaronilaatikko on meillä perus ruokaa, sitä on ehkä vähän liiankin usein eri variaatioina ja Kalle sille usein nirpistelee nokkaansa. On helppo heittää kaikki vuokaan ja uuniin valmistumaan, erilaiset kiusaukset ovat toinen arjen suosikeistani. SoFinella onkin tulossa savutofukuutioita, oletko ehtinyt niitä jo bongaamaan? Voisivat olla ihanan helppoja, meillä niitä muita maustettuja kuutioita käytetään paljon mm. wokeissa. Ensi kerralla voisinkin pitkästä aikaa laittaa tofua makaronilaatikkoon härkiksen sijaan ihan vain vaihtelun vuoksi, voi olla että sujautan joukkoon myös jotakin sieltä kasvis puolelta. :)

    ps. parasta makaronilaatikko on paistettuna pannulla jälkikäteen, en minä muuten sitä tekisi niin usein :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvoin kyllä tulee tehtyä tismalleen samanlaista makaronilaatikkoa toista kertaa!

      Oonkin nähnyt kuvan noista savutofukuutioista, mutta maistamaan en oo ehtinyt. En oo itseasiassa käyttänyt oikeastaan noita valmiita kuutioita juurikaan, pari kertaa kokeillut kun ollut eurolla paketti tarjouksessa mutta näin muuten ostan yleensä sen kimpaleen Jalotofua. Valmiit kuutiot on kyllä varmasti näppäriä kiireisessä keittiössä.

      Tofu sopii mielestäni makaronilaatikkoon ehkä jopa paremmin kuin soijarouheet ja härkikset. Tai sitten se oli jotenkin niin mukavaa vaihtelua kun mulla on nyt pieni tofuvillityskausi meneillään :D Ja suosittelen lämpimästi lisäämään kasviksia makaronilaatikkoon!

      Ja se on totta että makaronilaatikko pannulla paistettuna on parasta! Ihan mahtavaa että joku muukin tekee samoin :D

      Poista
  2. Kuulostaa hyvältä idealta käyttää "munamaitoon" kikhernejauhoja! Tätä pitääkin testata. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Se on ihan näppärä keino ja samalla saa vähän lisäproteiiniakin!

      Poista

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget