Vegaaninen paimenen piiras juureksista

27. helmikuuta 2018


Paimenen piiras eli shepherd's pie tai kuten kasvisversiosta näkee välillä puhuttavan, puutarhurin piiras. Siihen saa helposti käytettyä erilaisia juureksia, jolloin ruuan hinta pysyy alhaisena.


Erilaisia versioita paimenen piiraan kasvisversiosta on vilissyt netissä, joten melkein nolottaa tämän omankin reseptini kanssa. Koska kyseessä on kuitenkin loistava ruoka ja erilaisia juuresreseptejä ei ikinä voi olla liikaa, tässä myös oma panokseni kyseiseen ruokalajiin!

Olen nyt alkuvuoden kunnostautunut ja valmistanut kotimaisista varastojuureksista ruokaa enemmän ja monipuolisemmin kuin aiempina vuosina. Esimerkiksi punajuuri löysi tiensä sosekeittoon ja lanttu haudutettavaan pataan. Erilaiset juurekset ovatkin helppo tapa lisätä kasvisten kulutusta ruokavaliossa pienellä budjetilla. Puhumattakaan erityisen hyvästä mausta!


Paimenen piiraasta tulee mulle aina väistämättä mieleen liha(ton)perunasoselaatikko, sillä onhan se vähän niinkuin sama ruoka, mutta vain kerroksittain laitettuna ja ehkä hieman enemmän maustettu. Paimenen piiraaseen mielestäni kuitenkin sopii hyvin erilaiset värit, joten keltaiset juurekset ovat parhaimmillaan siinä. Päälle kun vielä heittää kunnon kourallisen tuoreita yrttejä niin on helppo herkkuruoka siinä.

Värikkään keltainen ruoka henkiikin tulevaa kevättä ja väriloistoa, vaikka tässä yltyvässä pakkasessa ei kesää paljoa uskalla ajatella. Onneksi lämmittävä ruoka on helppo pikamatka kohti lämpimämpää vuodenaikaa.

Paimenen piiras

4 annosta

Juuressose
1 kg juureksia (peruna, bataatti, porkkana, palsternakka, lanttu jne.)
2-3 dl keitinlientä
2 dl kaurakermaa (lisämakua saa kaslinkin paahdettu sipuli kaurakermasta)
½ tl suolaa

Tomaattiseos
1 iso sipuli
2 kevätsipulia/pala purjoa
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
1 pkt maustamatonta Härkistä/nyhtökauraa (huomioi gluteenittomuus)
4 tomaattia
2 rkl tomaattipyrettä
2 tl savupaprikaa
1 tl mustapippuria
½ tl suolaa
1 kourallinen tuoretta persiljaa

öljyä paistamiseen

Kuori juurekset, paloittele ja keitä kypsäksi (20-30min).

Pilko sipulit ja kuullota öljyssä. Lisää paloileltu chili ilman siemeniä ja paista vielä hetki. Lisää sekaan härkis/nyhtökaura ja paista niin, että se saa hieman paistopintaa. Lisää paloiteltu tomaatti, tomaattipyre ja mausteet. Kypsennä kunnes tomaatit pehmenevät. Levitä täyte uunivuokaan ja ripottele päälle persilja.

Kun juurekset ovat kypsiä, soseuta ne, lisää 2 dl keitinlientä, kaurakerma ja suola ja sekoita. Lisää vielä keitinvettä jos muusi on liian tönkköä. Levitä muusi nyhtökaurakastikkeen päälle.

Paista vuokaa 250 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes pinta saa hieman väriä.


Vinkit
  • Käytin itse juuressoseeseen 500 g bataattia, 200g naurista ja 300 g perunoita. Yhtä hyvin voit käyttää kaiken bataattia, lisätä sekaan porkkanaa, lanttua, naurista, palsternakkaa. Juurekset kannattaa pilkkoa pieniksi kypsennystä varten, jolloin ne kypsyvät nopeammin.
  • Härkiksen sijasta voi käyttää esimerkiksi nyhtökauraa, 2 dl soijarouhetta, 3 dl punaisia linssejä tai muuta mieleistä.
  • Kaikki ainekset ovat kypsiä ennen vuoan laittoa uuniin, joten uunittamisessa soseelle tulee vain rapea pinta, joten vuokaa ei ole välttämätöntä paistaa uunissa. Voit myös jättää vuoan paistamatta ja paistaa vasta seuraavana päivänä/juuri ennen tarjoilua!

Seuraa Ruoka-alkemistia myös somessa!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä pidit? Olisi mahtavaa jos kommentoisit!

Blogger Widget